Хората с нулева кръвна група с най-малък риск от COVID?

Коя е кръвната група в най-голям риск?
26 ное 2020 18:00,
29
Хората с нулева кръвна група с най-малък риск от COVID?
Снимка: БГНЕС

Ново изследване твърди, че хората с нулева кръвна група са изложени на по-малък риск от заразяване с COVID-19 и имат значително по-малък шанс за усложнения вследствие инфектиране с новия коронавирус, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Protothema, цитиран от Фокус.

Две проучвания, публикувани в списанието Blood Advances, предполагат, че хората с кръвна нулева група може да са по-малко уязвими към инфекция с COVID-19.

"Много е важно да се обмисли правилната контролна група, тъй като разпространението на кръвната група може да варира значително в различните етнически групи и различни страни", казва авторът на изследването Торбен Барингтън от Университета на Южна Дания.

"Имаме предимството на силна контролна група - Дания е малка, етнически хомогенна държава със система за обществено здраве и централен регистър за лабораторни данни - така че нашият контрол се основава на популацията, което дава на нашите открития здрава основа", добави Барингтън.

За констатациите изследователският екип сравнява данните от датския здравен регистър от повече от 473 000 лица, тествани за COVID-19, с данни от контролна група от над 2,2 милиона души от общото население. Сред положителните за COVID-19 те откриват по-малко хора с нулева кръвна група и повече хора с типове А, В и АВ.
Констатациите също така показват, че кръвни групи A и AB са свързани с повишен риск от тежки клинични резултати от инфекция с COVID-19. Хората с тези кръвни групи по-често се нуждаят от включване на респираторно дишане или диализа за бъбречна недостатъчност.

По-рано, друго проучване, публикувано в списанието "Клинични инфекциозни болести", установява, че хората с кръвна група А може да са по-склонни към инфекция с COVID-19, докато тези с нулева кръвна група са с по-малък риск от заразяване с вируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
датчаните-45% Нулева кръвна група; 43% кръвна група А; 9% кръвна група В и 3% АВбългарите-32% нулева кръвна група; 44% А; 15% -В и 8% АВ
25
0
 
4
 
! Отговори
ал куропаткин преди 3 години
ОТИВАМ да си сменя кръвната група
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ФинА кви са?
23
1
 
2
 
! Отговори
Фин преди 3 години
До 19; перуанските индианци не са жителите на Перу....не се излагай...
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 22Карал си 2 месеца КОВИД19?Предишният рекорд е 28 дни - летален изход.
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Боби 17Ангина ама през крив макарон !!!И ти си един "разбирач".........о-ле-леАз карах март такава "ангина" 2 месеца и загубих 10% от теглото си.А после теста ми за антитела беше отрицателен.Направих си два щото не можех да повярвам, при това в различни лаборатории.Така че.....Човека с горните симтоми е 100% БОЛЕНс Ковид.Как ще го кара е друга тема.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До абоната е на ~~~~~~~"Отдавна Бг не е страна известна със столетници"А кога е била?Освен в поименника на българските ханове, където се твърди, че някой си бил управлявал 300 лета.
19
2
 
8
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Говорихте, че здравия български ген ни пази.Отдавна Бг не е страна известна със столетници, но да се лежи на стари лаври е грешно.Има останали държеливи възрастни, по здрави от млади хора дори, но те са малко и си отиват лека-полека по биологични причини.Говорихте, че БЦЖ ни пази, но това е досега.Наистина болестите се `подмладиха`, щом на човек ~45г. са открили старческа деменция.Тя не е за приказване работата със здравето на болшинството нашенци !
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В интернет има данни, че перуанските индианци са почти 100% нулева кръвна група.А Перу е na 13-то място в света по заразени и умрели.Та е доста съмнително твърдението.
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При всеки грип имам липса на мирис в началото.Всички се пишат големите специалисти.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До Василев 1И по какво съдиш,че не е много умен!?Я обясни!
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама пишете от утре в сводката и кръвната им група. За да знаем какво става. Когато има изненадващ случай вече ще се пише:"Мъж на 24 години с кръвна група А1+ е сред жертвите на коронавируса"
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди 20 дни имах температура, главоболие, суха кашлица, треска, липса на мирис, дишах с около 50% от белия дроб и така почти цяла седмица. Направих си бърз антигенен тест, отрицателен резултат, днес тест за антитела, пак отрицателен, направо не знам какво става.
13
2
 
3
 
! Отговори
До Василев 1 преди 3 години
Ама, и ти не си мн умен, а.
12
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Василевти си с IQ=3.14 и вирусът те заобикаля, щото те мисли за дърво.
11
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не вярвайте имам приятели с кръвна група 0 които го изкараха доста зле
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Василев 1Ти си го изкарал два пъти (може би) а аз го изкарах един път и след това още 3пъти се заразявам но с много леки симптоми (само главоболието винаги го има).Така че ако си го изкарал първият път то много вероятно при следващите заразявания да го караш все по-леко.Така ще е докато всички минат през МЕЛНИЦАТА Ковид.Ваксината НЯМА ДА ПОМОГНЕ !!Който оцеле.Това е.П.П. Всички в къщи сме група НУЛА....Останалите изобщо не се заразиха.
9
0
 
23
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 3 години
Еееее туй мойта група бе, та и минус ми е даже, ама то какво ли ми е плюс, та и туй да ми е... Днеска в магазина взех квото взех и на касата продавачката Мима вика: А бе бай Тъпчо, тури я тая маска както трябва бе, що я държиш като лигавник...Пък аз си казах, на акъла де-То кат та гледам лигите ми капят, ама на нея и викам: Ами ти що си без маска *** Миме? Тя вика: Не видиш ли, че съм зад плексигласа? Пък аз и викам: Ами аз къде съм ***? Ей, да му са не види...
8
6
 
5
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Това с кръвните групи, това вече е пореден вирус, с който се спекулира в тая насока. Бош-лаф работа!
7
2
 
7
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
До 1Ей го Василев - уж два пъти го ударила "страшната" корона, всички други уморила, обаче него го оставила, да разказва. Ха-ха-ха!