Пандемията може да унищожи равенството между половете

Домашните задължения могат вече да се изпълняват и от мъжете
Обновена: 28 ное 2020 12:59 | 28 ное 2020 12:16, Петя Славова
170
Пандемията може да унищожи равенството между половете
Снимка: Pixabay

Пандемията може да унищожи 25 години нарастващо равенство между половете, показват нови глобални данни на UN Women, предаде BBC. Жените извършват значително повече домакински задължения и семейни грижи поради въздействието на пандемията.

"Всичко, за което работихме, което отне 25 години, може да бъде загубено за една година", казва заместник-изпълнителният директор на ООН за жените Анита Бхатия, цитирана от Bulgaria ON AIR.

Възможностите за работа и образование могат да бъдат загубени, а жените могат да страдат от по-лошо психическо и физическо здраве.

Тежестта на грижите представлява "реален риск от връщане към стереотипите на пола от 1950 г.", посочва Бхатия.

Още преди пандемията беше изчислено, че жените вършат около три четвърти от 16-те милиарда часа неплатена работа, които се извършват всеки ден по света.

С други думи, преди коронавируса за всеки един час неплатена работа, извършена от мъже, три часа се извършва от жени. Сега тази цифра е по-висока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Извинете, този форум какво е, конгрес на глупаците ли? Имате ли представа за какви сериозни проблеми се говори в статията, знаете ли че има жени убивани и безправни по света? По-далеч от носа си, и от еснафския ви манталитет не виждате...
130
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Егати простотията!
129
3
 
1
 
! Отговори
До 153 и 154 преди 3 години
Коментирам за последно. Ако единият от родителите живее в друг град или държава, тогава ще взема детето през летните, пролетните и зимните ваканции. Това е почти половин година. Ако на детето му трябват дрехи, баща му да му купи, но не и да дава пари на ръка на бившата си жена. Така се радвам, че мюсюлманите ще станат мнозинство и ще ви поставят всички феминистки на мястото ви!
128
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ба кво равенство, кви пет лева...Откакто свят светува се знае, че жената е на колене пред мъжа и легнала по гръб. Няма равенство между този, който такова и тази, която я таковат и никога няма да има. Я да бягате вий с ваште лакърдии...
127
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А изобщо дори няма да споменавам престъпленията, които извършвате срещу децата на мъжа си само за да го тормозите, защото за тях ви се полага нещо доста повече от затвор!
126
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Писнало ми е от феминиски неадекватни смачкани доводи. ВСИЧКО, В КОЕТО НИ ОБВИНЯВАТЕ, МОЖЕ И ДА Е БИЛО ВЯРНО В КАТОЛИЧЕСКИТЕ ДЪРЖАВИ ПРЕДИ 60 ГОДИНИ. ВРЕМЕНАТА СА ДРУГИ. ОСВЕН ТОВА В бЪЛГАРИЯ ХИКОГА НЕ Е ИМАЛО ПОЛОВА ДИСКРИМИНАЦИЯ. За разлика от конституциите на католическите държави. Приемате шаблони от международния феминизъм без да се замисляте, че за нас са неприложими, защото нямат оснива. Това ви оправи да изглеждате много неумни и внякои случаи дори криминални престъпни хетерофоби.
125
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблема на съвременните жени е, че са необразовани и неадекватни. Когато домакинстването ти тежи не се караш с мъжа си а искаш от него да ти купи миялна, прахосмукачка - робот, да ти помогне да се организираш по - добре(понеже сама не можеш), общо взето не му казваш, че не миел чинии. Защо? Защото когто изгърми бушон, когто трябва да се премести нещо тежко, да се оправя колата или когато се развали компа или падне нета той не ти казва, че не поемаш твоята част от задълженита, а търси начин.
124
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като да плащаш издръжка е по - евтино, моля всички феминистки да плащат издръжка и да оставят децата на бащите. В 99% от случаите майките са тези, които използват децата срещу настоящия/бившия съпруг и не им пука че, както и да го правят, това травмира децата. А в богатите държави ги използват и като източник на доходи.Моята жена ако претендира за чиниите, оставям я сама да си сменя гумите, оправя интернета и дребните повреди по електроуредите и всяка техника. И купувам миялна машина.
123
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 147Как точно ще ходят на училище, ще имат приятели ако ги влачиш всеки ден в различна държава, град, квартал, училище, къща тия деца?! По - големите деца ги питат при кого искат да живеят, другия родител ги вижда през ваканциите и почивните дни. И тоя по- малко участващ родител е редно да дава някакъв принос към храната и облеклото на децата.
122
3
 
4
 
! Отговори
Д. преди 3 години
Въпреки, че темата е феминистка, влязох защото и аз съм за равенство. Сега чакам, някоя хубавица с букет цветя и подаръче (може и обеци, ще се прежаля ако са златни), да ме покани на вечеря в най-хубавият р-т. Преди да ме нападнете, че съм жиголо, се замислете вие що за *** сте!
121
1
 
5
 
! Отговори
Шерлок Холмс преди 3 години
Има един швееестер с псевдоним Пияница Мистик или Бау. Същия тоя е написал тук поне десет феминистки коментара представяйки се за жена. Той така провокира дискусии щото е НПО хрантутник и му плащат да генерира трафик в сайта, който е създаден със сороссски капитал. За инвеестоор.бг става въпрос. Тия си цензурират и името на холдинга. Типична сорроссиада.
120
3
 
6
 
! Отговори
ХАХАХАХАХА преди 3 години
Анкетата показа че тук има шест отчаяни и злобни феминистки. Не е малко като процент. Зле е положението значи.
119
3
 
3
 
! Отговори
До 146 преди 3 години
Как да няма издръжка, като признаваш, че има! Повтарям за N-ти път. При развод който каквото заработил по време на брака, да остава за него. Децата да са 50% от времето при бащата и неговата фамилия и 50% при майката и нейните родители. Без идръжки без попечителство само за единия родител.
118
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 146Не съм нахалната дърта лесбийка, км която се обръщате, обаче в България за жените няма издръжка. Гледате много американски филми. Колкото до жалката издръжка за децата, то тя едва ли стига за да се гледа дете с нея, и рядко някой мъж я плаща дори. Жените трябва да са готови и способни да си гледат децата сами, още когато решат да имат деца.
117
3
 
5
 
! Отговори
От 81 преди 3 години
До 83Не знам за жените, обаче постоянно се пробват да ме заговарят разни господа във фейсбук и един от първите въпроси е: "Ти с какво се занимаваш?" (Разбирай, какво работиш). Ако отгворя "обикновен бачкатор" бързо губят интерес. Меркантилни са не само жените, от мен да го знаеш.
116
2
 
7
 
! Отговори
... преди 3 години
Тая и тя някаква луда. Пералнята пере, сушилнята суши, миялната мие чинии, готвя си сам. Жената ми е за да има с кого да си говоря и за секс. Тая да вземе да влезе малко в 21-ви век и да спре да си измисля проблеми които не съществуват.
115
3
 
4
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Няаа таквоз нящо равенство! Женътъ тряаа си знай мястото.
114
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цитат: Сега тази цифра е по-висока.*Поредната неграмотност. Цифра използват тези, които не знаят за какво говорят. В първи клас се учи какво е цифра, но някои май нямат и първи клас. Цифрата не може да е по-висока, по-ниска и т.н. Тази неграмотност явно води и до грешката - колко часа работели мъжете и колко жените, очевидно пропускайки, че този труд има различна трудност и качество.
113
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Равенство,добре.Мъж живее сам = домакинска работа , работи . Жена живее сама = домакинска работа , работи . Мъж взима жена = домакинска работа и работят , или едното работи другото върши домакинска работа.Като на някой не му изнася си казват чао.Сега вече за браковете , кой как си го измисли ... някой падат по врат други по шия , трети ползват предбрачни договори , четвърти пък въобще не падат и си умират заедно.А децата нито са ви виновни , нито са ви длъжни , че да ги използвате като средство.
112
5
 
5
 
! Отговори
Бял алфа мъж преди 3 години
За да не мия чинии и да пускам прахосмукачка съм купил миялна машина и прахосмукачка-робот, която пускам да си обикаля всеки ден. И всичко в къщи е спокойно. Това е "равенство между половете", а не жените да издевателстват над мъжете.