100 студенти по медицина влизат в COVID отделения

Те ще обгрижват пациентите, ще вземат кръв
30 ное 2020 15:23,
7
100 студенти по медицина влизат в COVID отделения
Снимка: БГНЕС

Към момента около 100 студенти по медицина са изявили желание да работят в COVID отделение. Това заяви пред вестник "Монитор" Йолин Дончева, председател на Асоциацията на студентите медици в България.

Най-много кандидати има в София и Пловдив, но има и желаещи за Бургас, Варна и в по-малките населени места – Габрово, Свищов. Студентите са от различни курсове – има както от 5-и и 6-и, така и 1-и и 2-и.

По думите на Дончева доброволците медици се назначават на длъжност "болногледач" или "здравен асистент". Тя включва дейности по обгрижване на пациента – да си приеме лекарството, да бъде заведен до някой кабинет за изследване. С какво ще помогнат зависи от болницата, в която отидат. Студентите могат да вършат и друга работа – да помагат с манипулации като поставяне на инжекция или вземане на кръв.

"Те не правят нещо, което да не им е показвано, или да е трудно за човек, който все още не е завършил. Дейностите, в които ще се включат зависят и от това какво ще ги обучи да правят лечебното заведение, от каква помощ имат нужда. В по-малките болници нямат много персонал и на студентите доброволци им е налага да правят повече неща", обясни още  Дончева.

Според нея проблемът е по-голям в малките населени места. "Например, в Свищов имаха голяма нужда от кадри и на студентите, които се отзоваха им беше им предоставен хотел. Засега колегите се справят, свързват се с лекари по телефона, правят консултации с тях, питат ги за помощ", допълни тя.  

Дончева обясни, че държавните стажове са в шести курс и от самите университети зависи дали ще признаят работата в COVID отделения като стаж, или не. "За момента някои от тях са отзивчиви и са съгласни тази работа да бъде призната като определени дни от стажа. Това е добре, защото улеснява стажант-лекарите", допълни Йолин Дончева.

Тя обясни и как протича обучението онлайн на бъдещите медици. "Използва се Microsoft Teams, където се правят онлайн лекции и упражнения. В платформата се качват презентации, от които можем да четем след това, правят се онлайн колоквиуми. Бях приятно изненадата от начина, по който протича онлайн обучението. Изпитите от лятната сесия се проведоха с видео и аудионаблюдение, с ограничено време за попълване на тестовете, за да няма възможност студентът да гледа някъде другаде. Предполага, че и зимната ще е така. От практична гледна точка не може да се покрие на 100% материалът, но преподавателите се постараха – разработваха клинични казуси, показваха ни видеа. Беше предизвикателство, но успяват да се справят добре", разказа студентката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да са ни живи издрави и нека си останат тук. Ще натрупт много ценен опит.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И за бога плащайте достойно на прохождащите лекари, първо ще ни трябват и второ вероятноста да останат в БГ се увеличава. Няма никакво значение дали е доброволец или не плащайте за да имаме медицина.
2
1
 
13
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Респект и поклон пред тези млади хора, които рискуват живота си, за да помогнат на болните си сънародници! Ще излязат чудесни лекари от тях! Такива хора са надежда за България.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези от Долу маските не им отказвайте помощ!!!!Само Горе маските