Определиха думата на 2020 г.: "Пандемия"

От речника "Мериам-Уебстър" признават, че изборът не е изненадващ
30 ное 2020 22:05, Ния Христова
9
Определиха думата на 2020 г.: "Пандемия"
Снимка: Pixabay
За дума на 2020 г. от речника "Мериам-Уебстър" бе избрана "пандемия", съобщи АП.
 
"Това вероятно не е голяма изненада. Често важните новини съдържат техническа дума, която е свързана с тях, но в случая думата "пандемия" не е просто техническа, тя се превърна в нещо общо. Вероятно това е думата, с която ще свързваме и описваме този период в бъдеще", коментира пред агенцията Питър Соколовски, редактор в "Мериам-Уебстър".
 
Думата стана силно употребявана през март тази година, когато СЗО определи кризата с новия коронавирус като пандемия. На сайта на Merriam-Webster.com тя е добила популярност още в началото на януари и после отново през февруари. Тогава бяха регистрирани и първите случаи на COVID-19 в САЩ. Заразата се беше разпространила и на круизни кораби.
 
На 11 март тази година Световната здравна организация обяви разпространението на новия коронавирус за глобална пандемия. Търсенията на думата на сайта след това рязко са се увеличили. Соколовски уточни, че интересът към нея е останал висок през цялата година. Той поясни още, че търсенията на сайта за думата на сайта на 11 март били 115 806% повече в сравнение със същата дата миналата година.
 
През месец март "Мериам-Уебстър" реагира бързо и актуализира описанията на думи, които са свързани с пандемията. Думата "Коронавирус" е в речника от десетилетия, но COVID-19 се появи през февруари. Само 34 дни по-късно речникът вече имаше описание в сайта. 
 
"Това е най-краткият период от време, в който една дума влиза в речника след появата си", обяснява Соколовски. "Коронавирус" и "карантина" също са били сред кандидатите за дума на годината.
 
Речникът "Мериам-Уебстър" вече над петнадесет години избира дума на годината. Миналата година това беше "те", през 2018 г. - "справедливост", през 2017 г. - "феминизъм", през 2013 г. - "наука", през 2012 г. - социализъм", припомнят от ТАСС.
 
Сайтът на речника месечно има около 40 милиона потребителя и около 100 милиона преглеждания на страници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
нееее преди 3 години
ДумИте на 2020-та са.......ЛЪЖА и ПРИВОЯВАНЕ!
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знаех дори че либерастите са ни принудили да правим поредната глупост - да избираме "дума на годината". 'баси мамата и ***.отщини
4
0
 
2
 
! Отговори
Парадокс преди 3 години
До Анонимен 3Обратното на острото браат. Тия немат свършване, като при меките китки, не могат да се размножават, а броят им расте главоломно.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да връчат златен медал на думата като са я определили.
2
0
 
9
 
! Отговори
Азимов преди 3 години
Думата на 2020 г. категорично е: ГЛУПОСТ.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аааа оооо ееееа не беше ли.....лок даун??????