Червеният кръст призова за борба с фалшивите новини за ваксината

В света има хора, които изобщо не са чували за COVID-19
1 дек 2020 10:54, Елка Василева
40
Червеният кръст призова за борба с фалшивите новини за ваксината
Снимка: архив, БГНЕС

Ръководителят на най-голямата в света хуманитарна мрежа - Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец, призова правителствата и институциите да се борят с "фалшивите новини" за ваксините срещу COVID-19, които са се превърнали във "втора пандемия", предаде Асошиейтед прес.

Франческо Рока заяви на виртуален брифинг пред Асоциацията на кореспондентите в ООН, че "за да преборим пандемията, трябва също да победим паралелната пандемия от недоверие".

Той призова правителствата и институциите да започнат да градят доверие сред населението за важността на ваксинирането.

Още по темата

По думите на Франческо Рока в света се наблюдава "нарастващо колебание към ваксините като цяло, и към ваксината срещу COVID в частност". Рока припомни за проучване на университета "Джонс Хопкинс" в 67 държави, което е установило, че одобрението за ваксината е намаляло значително от юли до октомври.

В четвърт от страните проучването е установило равнище на одобрение за ваксината срещу COVID-19 от около 50 процента. В Япония одобрението е намаляло от 70 процента на 50 на сто, а във Франция - от 51 процента на 38 на сто.

Франческо Рока отбеляза, че недоверието не е само "западен феномен". По думите му проучване на Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец в осем африкански държави е показало стабилен спад на възприятието за риск от заразяване с COVID-19. В Конго, Камерун, Габон, Зимбабве, Сиера Леоне, Руанда, Лесото и Кения все повече хора смятат, че вирусът не засяга младите хора в Африка, че болестта вече я няма и пандемията е свършила. "В няколко африкански държави наблюдаваме общ скептицизъм към ваксините по принцип, с общо вярване, че чужденци използват Африка за медицински опити", посочи Франческо Рока.

Той каза, че за негова изненада, някои особено уязвими и маргинализирани групи дори не знаят за пандемията, като даде пример с Пакистан, където 10 процента от участниците в проучването не се знаели за COVID-19.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
9
 
! Отговори
Бонд преди 3 години
До 31Ами това е целта за занятието. Тия *** няма да се ваксинират наистина, а наужким....за да се впечатли раята. Каквито и да са, не са толкова ***, че да се ваксинират с нещо дето е тествано 2-3 месеца и с недоказана ефективност и странични ефекти. Нищо, че фарм. компании тръбят за над 90% ефективност.
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смачкайте главата на СЗО дорде е малка .Стига е сипвала отрова в главите на хората!
33
0
 
18
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
ФАлшива новина ли е че фондацията на Бил Гейтс е изритана от Индия и Африка ,след като след всяка кампания за ваксинации настъпва мор и стерилитет от полио ваксините им!Разкрите сте боклуцииии не на новият световен фашистки ред!
32
0
 
11
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
До Бонд: Ще наблюдаваш точно как от НОЩ няма да си я поставят, но ще зоват хората да си я поставят, ще обиждат, ще хулят, ще сочат и заплашват.
31
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До БондИ КАК ЩЕ РАЗБЕРЕ ЗРИТЕЛЯ, ЧЕ ТОВА Е ВАКСИНАТА ИЛИ ИМ СЛАГАТ НЕЩО БЕЗОБИДНО ЗА ОРГАНИЗМА И ДА ИЗМАМЯТ ПРОСТОСМЪРТНИТЕ.
30
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я какви специалисти коментират тук. Все вирусолози и професори учили и работили по 20-40 години в тази област. Дано да им се повдигне самочувствието по този начин и това да ги направи щастливи.
29
1
 
5
 
! Отговори
Бонд преди 3 години
до НЕКОЙГрешиш. Даже целият Щаб, барабар с Годжи, Балтов и Кунчев ще си я поставят пред камерите. А после ПИК, Нова и др. медии ще тръбят, че 90% от медиците вече са си я сложили.
28
0
 
12
 
! Отговори
Имунизатор преди 3 години
Големият цирк ще го наблюдавате от 7 декември, когато британците масово се дръпнат от ваксиниране.
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората се събуждат !
26
1
 
18
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Когато ваксината пристигне в България ще забележете как медиците и полицаите ще се опънат и няма да искат да им я поставят. Това ще е така, защото няма да бъдат сигурни, защото всичко е претупано набързо и накрая ще излезе цялата истина за тази чудовищна манипулация.
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не трябва да се знае, че осакатява и убива хора ли?
24
0
 
22
 
! Отговори
толерантен преди 3 години
Даже, вече черните в Африка, и "ромите" в Пакистан не могат да излъжат. Останаха им единствено трансджендър зомбитата в зап. Европа.
23
1
 
11
 
! Отговори
Мангъро преди 3 години
И кво ше ни помогне ваксината по време на пандемия?Ваксина се слага два/три месеца преди да нахлуе вируса.Човеците по този начин си изграждат имунитет срещу този вирус!А след като 90% преболедуват от този вирус вече няма нужда от ваксина!
22
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори африканците са стигнали до общо вярване, че чужденци използват Африка за медицински опити. Как медицинските търговци ще си върнат доверието?
21
1
 
8
 
! Отговори
Хасан Ваксинатора преди 3 години
Аз като представител на другата паразитна организация, Червен Полумесец, обещавам да ви поставям ваксиноте внимателно и смного любов! Религиозната пренаслежност няма да е от значение, обичам ви всички! Ще се уверите, че не съм фалшив, истински съм!
20
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да си психично болен да си биеш ваксина на 4 месеца без никакви изпитания
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом във Франция и Япония одобрението е паднало под 50% какво остава за "аборигени"като нас и Лесото да речем
18
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кое е фалшива новина? Че напират да ни блъскат с ваксина, дето не е минала санитарния минимум от 5 години, за са се докаже като безопасна от странични ефекти? Това и седмокласниците го знаят. Африканците има от какво да се опасяват. Седнете на маса с.лекар работил в Африка и неофициално ще ви каже интересни неща...
17
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Погледнете данните в Worldometer - 4,5 млн. души са починали вследствие на тютюнопушене тази година. И въпреки това цигари се продават свободно на всеки ъгъл. После излизат и казват, че мислят за здравето ми. Как да не им повярва човек.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Червеният кръст призова, а Червеният полумесец какво казва?