Децата на училище, магазините пълни – как в Китай победиха COVID-19

В официалните данни се съобщава за по-малко от 10 нови заразени на ден
1 дек 2020 18:30, Елка Василева
85
Децата на училище, магазините пълни – как в Китай победиха COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

Магазините са пълни, нощните клубове работят, децата ходят на училище: в Китай коронавирусът е под контрол. Нови инфекции почти няма, а при появата на огнища се реагира незабавно. И никой не поставя под въпрос мерките, пише Дойче веле.

Нощните клубове работят, няма ограничения за излизане, магазините са пълни с клиенти. Статистически погледнато, рискът от заразяване в най-многолюдната страна на света е минимален: в официалните данни се съобщава за по-малко от 10 нови зарази на ден, които се регистрират основно при хора, завърнали се с вируса от чужбина.

Китай днес

Като изключим задължителното мерене на температурата на влизане в ресторантите, държавните институции, банките и болниците, всичко друго изглежда като съвсем нормален начин на живот: моловете, ресторантите и фитнес-залите отново работят, училищата и университетите са пълни с ученици и студенти.

Още по темата

На входовете на заведенията посетителите трябва да показват и т.нар. здравен код. Генерира го специално приложение, което подрежда риска от зараза в три категории: зелен, жълт и червен код. От началото на пандемията този код се ползва навсякъде в Китай. Без въпросното приложение и без зелен код за нисък риск от зараза придвижването в Китай е почти невъзможно. В същото време приложението дава на властите още една възможност да следят кой кога и къде ходи.

Ако въпреки всичко това някъде бъдат регистрирани повече нови инфекции, това незабавно води до спешни мерки: масово тестване на стотици хиляди и дори милиони хора в рамките на броени дни, а съответните градове биват изолирани от останалата част на страната.

В диктатура като Китай всичко това е възможно

Масово тестване и стриктно проследяване на веригите на зараза: това са основните инструменти на китайските власти в борбата срещу коронавируса. А при осъществяването на тези мерки не се жалят нито пари и усилия, нито персонал. Към това трябва да прибавим и добре охраняваните граници на страната, които практически са напълно затворени.

Решаващ е също така фактът, че в диктатура като Китай личните права и свободи и защитата на личните данни на практика не играят никаква роля. Властите изработват дигитални профили на всички хора, използват данните от камерите за видеонаблюдение и не са длъжни да се съобразяват с принципите на правовата държава.

И за разлика от Европа, в Китай не се водят никакви обществени дебати - нито за налаганите мерки, нито за корените на пандемията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами така се прави! А не като тука - разграден двор, никакъв контрол и проследяване на контактните, а само "носете маски и Бог да ви пази"!
74
1
 
1
 
! Отговори
Е как... преди 3 години
Избиха болните!
73
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Масово тестване и стриктно проследяване на население от 1,4 милиарда и от тях по 10 заразени на ден? Тия ги разправяйте на баба си. Китай си лъже както винаги е лъгал и целта в момента е Западът да изглежда некадърен да се справи, безпомощен и виновен. Щом като тук е зле, значи там е в пъти по-зле, но реалните цифри са секретна информация.
72
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 69Махай се в китай, лаладжия.
71
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не са победили отвратителните кучеяди. Какво има да и се побеждава на сезонната настинка?
70
2
 
11
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
НИКОЙ --НИКОГО НЕ ЧИПИРА И НЕ СЕ КАНИ ДА ГО ПРАВИ!ВИЕ САМИ СЕ ЧИПИРАТЕ--СЪС СТРАСТТА СИ КЪМ СРЕДСТВАТА ЗА КОМУНИКАЦИИ И СОБСТВЕНАТА СИ СКЛОННОСТ , КЪМ СУЕТА И ЕКСХИБИЦИОНИЗЪМ!ЕЛЕКТРОНИКАТА --НАПЪЛНО ВИ Е ПОДЧИНИЛА СЪЗНАНИЕТО !ВЕЧЕ С ТЕЛЕФОН , ХОДИТЕ ДОРИ И В КЛОЗЕТА...ХА,ХА,ХАААААААААА
69
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Белият човек се възгордя, лежи на стари лаври и си въобразява, че е господар на света. Не сме вече Средновековието обаче, идват нови времена , с нови изисквания за оцеляване и просперитет и без да се усети белият човек борейки се за криво разбрана свобода, ще стане роб на нови господари!
68
2
 
1
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 59"новия филм за прогнозно програмиране - songbird"Затягай здраво, олабвай до омазване леко, заплашвай, затягай!Един път, два пъти на третия кой ще ти повярва!?Ставаш лъжливото овчарче и те налазват твоите недоволни хора!Тая сценка вече играхме през април с Великден и чувалите с трупове, май-юни с абитуриентите и мачовете!За ресторантите просто няма какво да говорим!От март месец са заговорили за "вълна","пик"... през есента и ето на!
67
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обожавам Китай и особено красивите китайки и съжалявам, че съм българин от държавата на шкембе войвода и герберите
66
2
 
7
 
! Отговори
ИЗХОДА Е САМО: преди 3 години
ПЪЛЕН КОНТРОЛ И ОГРАНИЧЕНИЯ ПО ГРАНИЦИТЕ НА ЦЕЛИЯ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ!ЕДИНЕН ЦЕНТЪР--В УПРАВЛЕНИЕТО НА ЕВРОКОНТРОЛА ПО ГРАНИЦИТЕ НА ЕС!ВЪВЕЖДАНЕ НА ФЕДЕРАЛНИТЕ ПРИНЦИПИ И ЗАКОНИ В ЦЕЛИЯ ЕС!ЕВРОПА , НЯМА ДРУГ ИЗБОР, ОСВЕН ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В "ЕСЩ"!!!!
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А как така изведнъж се появи този вирус?
64
1
 
4
 
! Отговори
за МИСЛИТЕЛ преди 3 години
СВОБОДНОТО ДВИЖЕНИЕ НА СТОКИ , ХОРА И ИДЕИ---Е ОСНОВНОТО ПРАВИЛО И ПРЕДИМСТВО НА ДЕМОКРАЦИЯТА!КОМУНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ --ТОЧНО ТОВА АТАКУВА И ГО ПРЕВРЪЩА В СЛАБОТО МЯСТО НА ДЕМОКРАЦИЯТА!КОНЦЕНТРАЦИЯТА НА ХОРА В МЕГАПОЛИСИТЕ НА ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ , ДОПЪЛНИТЕЛНО СЕ ОКАЗВАТ ФАКТОР В РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА ЗАРАЗАТА!А , ТОВА Е ВСЪЩНОСТ И ЦЕЛТА!!!!!НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СПРЕ ДВИЖЕНИЕТО НА ЧОВЕШКИТЕ МАСИ!/ освен -комунистическата диктатура....това го знаем от опит.../
63
2
 
7
 
! Отговори
====== преди 3 години
Е тука нали не можело да се карантинира един месец че видите ли свободата, бирата, почивката, бизнеса итн. И сега какво - нито едно от тези неща не може да се поддържа вече. Само че има и много жертви. Глу-постта не прощава.
62
2
 
10
 
! Отговори
Мислител преди 3 години
Когато тази мизерия тръгна в Китай миналата година, някой писа: Ако това удари "свободният свят" това ще е краят му. Няма да могат да го контролират и жертвите ще са милиони. Пророк беше този човек, дааа. Но никой не си мръдна пръста да ни защита. Свободно придвижване по време на пандемия. Г-лу-пост по-голяма няма.
61
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С дисциплина и мерки. Не важи за *** световния конспиратор.
60
1
 
17
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
До Анонимен56Не са дисциплинирани тук, но в Китай са мнооого дисциплинирани, иначе- концлагер!
59
3
 
7
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 3 години
До Анонимен 58Чети статията.Гори България като факел, Китай е изгасен. Училищата пасти да ядат като разпространител на вирусът. Там са едни и същи постоянно. В хипермаркетите влизат постоянно нови и нови хора, дефакто цели градове минават от там. А средата вътре е затворена и пълна с вируси от тия които си носят маските с подаващ се навън нос, тоест все едно че са без маски вътре. И да са били здрави дотогава на другият ден стават разпространители те. Елементарни сте вие с подаващите се носове
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само бай ДОНЧО ги разбра и те му отмъстиха, за сега.
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
вижте в гугъл новия филм за прогнозно програмиране - songbird, да ви стане още по-ясно какво точно ни мислят...
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Елементарно Уотсън Верно си елементарен и то много елементарен. Уотсън.