Кога ще бъдат компенсирани затворените бизнеси?

АИКБ иска това да става веднага
1 дек 2020 21:41, Петя Славова
20

Бизнесът и синдикатите излязоха с общо предложение за промени в Кодекса на труда за компенсиране на работодатели и работници в кризисни ситуации. АИКБ настоява затворените бизнеси да се компенсират веднага.

Председателят на Асоциацията Васил Велев посочи три грешки, които могат да бъдат допуснати при новата мярка на правителството в помощ на бизнеса - да се използват вече обещани средства за компенсиране на затворените бизнеси, втората грешка е кой ще администрира тези плащания, а третата е идеята да не се диференцира процентът на ставките според икономическите дейности.

"Бюджетът има да наваксва 5 млрд. лв. дефицит. С част от тях може да се подпомогне бизнесът, без да се взима от единия и да се дава на другия", коментира той в "Денят ON AIR".

Той добави, че по отношение на третата грешка е прието диференциране на 2 нива, а относно втората все още вървят обсъждания.

"Ние с КНСБ предложихме промени в законодателството. Ще бъдат обсъдени в Тристранния съвет. Тежката дума е на правителството. Предлагаме модела, който е изпробван и работи в Западна Европа", категоричен бе председателят на АИКБ.

Той посочи, че става дума във времето, в което не се работи - да се компенсират доходите от държавата по програма, без да се очаква дофинансиране от бизнеса.

"За времето, в което служителите работят, предприятието плаща 100%. Когато няма работа, не по вина на работодателя, държавата да финансира", посочи Велев пред Bulgaria ON AIR.  

Председателят на АИКБ изрази мнение, че при бизнесите, които са засегнати най-силно - туризмът, търговията, услугите, транспортът, резервите са изчерпани и не може да се очаква да издържат при последващи затваряния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГОСПОДИН ВЕЛЕВ С ОГРОМНА ЗАГРИЖЕНОСТ ЗА ВСИЧКИ, А КОГАТО ТРЯБВА ДА СЕ ПОВИШИ МИН ЗАПЛАТА ЗАПОЧВА ДА МЪНКА И ДА ВАДИ ИЗМИСЛЕНИ И ЖАЛКИ ДОВОДИ.
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербавите крадци вече получиха предостатъчно от държавата. Другите няма да получат нищо.
15
0
 
3
 
! Отговори
Див предприемач преди 3 години
Предприемам крути действия по източване на хазната. Държавата ми е длъжна за всичко. Аз не съм длъжен за нищо.
14
0
 
2
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
помощите спрямо плащаните данъци в времето. Така всички тарикати дето са бръмчали на черно си остават на черно
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия са тотално изкукали май месец платиха на НПО тата 50млн, сега още толкова на тур операторите (които ако сме честни нищо не внасят и няма да внасят). Вместо на първите ссООРРОСС да им плати, а вторите да се огледат за друг бизнес, Бибитко изля 100 млн. в пясъка. Тея пари можеха да му спасят главата, ама много е *** горкия.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за кои бизнеси лобираш велев ? ааа за едрите риби -да източите на Едро от хазната , а малките фирмета дгд -Нали бе .ти дето искаше хората да ти работят на минимума 240лв -помниме
11
2
 
1
 
! Отговори
V преди 3 години
Частното образование .Частните ясли и детски градини. Алоо ти кво точно си научил и помниш от детската градина ве ??? Образование ??? Пак смешници по телевизора .Не стига че не плащат данъци ами сега и субсидии. Да не затваря тиквата държавата. И да си събира данъците .А не да краде от народа. Долу мафията герб.
10
1
 
6
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Бизнеса и без това не Плаща Данъци - България ще оцелее само са ДДС и Местни Данъци .Призовавам Бизнеса само да дава Заплати .
9
0
 
1
 
! Отговори
Разрешиха им преди 3 години
Малко да надхвърлят 3% и те се оляха с 5.2 милиарда дефицит тази година, което прави над 13%.
8
2
 
7
 
! Отговори
АЗ преди 3 години
И какво стана? Ребус? Или избор?Дали да храня себе си или да давам пари на кръчмарите и на копърките?ЩЕ ХРАНЯ СЕБЕ СИ!Не ходя на кръчми, возя се в колата си.Моят избор е: Всеки да получава каквото е заработил!
7
2
 
7
 
! Отговори
Предприемач преди 3 години
Че за кво да ги компенсират? Като са почвали бизнеса, някой да не би да им е обещал, че ще ги закриля от фалити и парата ще се трупа вечно? Като са некадърни да се адаптират, да освобождават ресурсите дет са заели и на тяхно място ще дойдат по-кадърни предприемачи. Това е в основата на капитализма. В тоя ред на мисли:Изкупувам хотели, кафенета, кръчми и дюнаржииници. Да ми пишат само сериозни!!!
6
1
 
4
 
! Отговори
програмистите преди 3 години
програмистите изгладняха - вече ядат по 5 кИбапчИта вместо по 6
5
1
 
8
 
! Отговори
БАСИ МАМАТА преди 3 години
Бизнеса и КНСБ ръка за ръка .Бизнеса може да Фалира и да разпродава , Работниците работят за ХЛЯБ .Не трябва да има Компенсация за Бизнеса - само за Работниците - те са Живи ХОРА - Бизнеса е виртуален .
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога ще бъдат компенсирани затворените бизнеси?Като фалират ще ги компенсират с фондовете за безработица. Някои още си чакат парите от пролетното затваряне с див оптимизъм...
3
3
 
5
 
! Отговори
Шаро Балкански преди 3 години
Застрахованите и осигуряващите се , нека получат това за което са се застраховали и осигурявали .. Другите да го ду*хат , със и без извинение !!! НА ВСЕКИ МУ СПОРЕД ЗАСТРАХОВКИТЕ И ОСИГУРЯВАНЕТО !!!
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АИКБ и по специално това човече(велев)какво общо има с туризма и ресторантьорството,че отново е заревало като *** вдовичка? ?
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато ОПГ бсп-дпс върнат парите от КТБ