Как Елвис популяризира ваксинирането и нужна ли е тази тактика срещу COVID-19?

В национален ефир той си поставя ваксината срещу полиомиелит
4 дек 2020 21:20, Нели Христова
46
Как Елвис популяризира ваксинирането и нужна ли е тази тактика срещу COVID-19?
Снимка: Getty

Годината е 1956. Елвис Пресли вече се е превърнал в мечтата на всяко едно момиче в Америка, а първият му албум вече е абсолютен феномен. На 28 октомври той участва в "Шоуто на Ед Съливан", където изпълнява Hound Dog и танцува така, както само той може. Жените в публиката крещят толкова силно, че гласът на Краля на рока едва се чува. Но това изпълнение далеч не е най-важното нещо от тази вечер.

Преди да излезе на сцената, зрителите в цяла Америка гледат как Елвис Пресли се... ваксинира. В национален ефир той си поставя ваксината срещу полиомиелит. На следващия ден тази сцена е на първите страници във всички вестници, а целта е постигната - много младежи и по-възрастни хора, които допреди ден са вярвали, че не са в риск от детски паралич, решават, че е необходимо да се ваксинират, за да предотвратят разпространението на опасната болест.

Полиомиелитът е вирусно заболяване, което се разраства в САЩ през 40-те години, убивайки хиляди деца и парализирайки десетки хиляди. И тогава, както и сега, органите по обществено здравеопазване налагаха карантина, тъй като се появяваха множество огнища, родителите били призовани да държат децата си у дома, пътуванията между градовете също били ограничени.

Националната фондация за детски паралич, известна сега като "Маршът на Даймс", решава да превърне борбата с полиомиелита в своя кауза номер едно, като едновременно подчертава неговата опасност, но и лечимостта му. Те включват и президента Труман в борда на директорите си, а благодарение на работата на много различни учени, най-известният от тях - д-р Джонас Салк, в крайна сметка разработват и ваксина.

Полиомиелитът вече можел да бъде унищожен , но само ако достатъчно хора си поставят ваксината.

Но, както и сега, така и тогава, е имало проблем - не всички са убедени, че трябва да се ваксинират. Въпреки че децата били имунизирани, тийнейджъри и млади хора решават, че не са изложени на риск от полиомиелит, така че не си поставят ваксината, а по този начин полиомиелитът остава ендемичен. Тогава на помощ се притичва самият Елвис Пресли.

Сега само няколко крачки ни делят от това да имаме масова ваксина срещу COVID-19, благодарение на безпрецедентните усилия на множество учени. Но за да се стигне до едно бъдеще без коварната зараза, ще е необходимо не само преодоляване на значителни логистични проблеми, но и убеждаване на скептично настроената и притеснена общественост, която не вярва, че има нужда от ваксина.

"Ще ни трябва не само един Елвис, а цяла звездна група, за да свършим това", казва д-р Сандра Куин, председател на Катедрата по семейни науки в Университета на Мериленд, пред NPR през август. Тя предвижда кампания за популяризиране на ваксинацията, която може да включва хора от местни и държавни здравни отдели, CDC, а в идеалния случай - граждански лидери, религиозни лидери, знаменитости. "Ако всички те излязат и кажат, че са получили ваксината и защо са го направили - ще помогнат", обяснява тя.

Лидерството и активността на знаменитостите могат да бъдат надценени, но има моменти, в които известни хора, на които обществото вярва, могат да променят масовото мнение по начин, жизненоважен за общественото благо. Ваксината срещу COVID-19 е един такъв случай.

Всички бивши президенти - Обама, Буш и Клинтън, казаха, че ще приемат ваксината публично, което е чудесно, но ще трябва да се направи много повече от това.

Не би трябвало да е толкова трудно, но, за съжаление, има много негативни фактори, които създават опасен скептицизъм относно предстоящата ваксина. Най-големият от тях е паниката срещу ваксинацията - тя е широко разпространена както отляво, така и отдясно. Проучване на CNN през октомври показа, че броят на американците, които заявяват, че ще приемат ваксина срещу коронавирус, е намалял от май. Броят на хората, които биха приели ваксината в Европа, също не е особено голям.

За да победим наистина вируса, огромно мнозинство от хора трябва да се ваксинират. В противен случай ще стигнем до ситуация, при която ваксинираните хора ще имат имунитет, но болестта ще остане ендемична сред населението. Това е по-добре от пандемия, но дори 95% ефективна ваксина не е 100% ефективна и някои хора все пак няма да придобият имунитет поради дефицити на имунната система или други усложняващи фактори.

След като Елвис Пресли се ваксинира при Ед Съливан, броят на хората, които искат имунизация, скача рязко. Като знаменитост Краля на рока бил инструмент за популяризиране на ключовото послание за общественото здраве.

През тази пандемия вече видяхме силата на знаменитостите, които променят нагласите около COVID-19 към по-добро. Във всички ужасни предупреждения, идващи от учените, липсваше въздействието на Том Ханкс и съпругата му Рита Уилсън, които обявиха, че са хванали вируса през една фатална сряда през март. НБА прекрати всичките си мачове същата нощ. Изведнъж много повече хора приеха заразата сериозно.

Ще се нуждаем от масивна инфраструктурна и логистична кампания, за да получим ваксините там, където трябва, но тогава хората ще трябва да искат да се ваксинират. Именно тогава ще дойде времето да помогнат известните личности. Обама, Буш и Клинтън ще тръгнат първи на сложната мисия. Но според историка Дейвид Пери от CNN, най-голямо въздействие ще окаже гледката как Тръмп се ваксинира. Може би е добър знак, че Иванка Тръмп публикува новината за намеренията на останалите бивши президенти и обяви, че я приветства.

Всъщност всеки политик трябва да е готов да постави ваксината пред обектива на камерата, за да убеди своите избиратели, но най-важна роля биха оказали звездите от различни сфери, като музика, баскетбол и дори рали състезатели от NASCAR и Формула 1. Бионсе и Джей Зи, Тейлър Суифт, момчетата от BTS, Леброн Джеймс, Том Брейди, всички те са нужни, тъй като вече не живеем в света от 50-те, когато само една звезда е нужна, за да промени намерението на цяла една нация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Аз съм преди 3 години
А от какво, бе, Възрастен, се е появявал детският паралич? Ами туберкулозата? От какво тъй толкова много здрави родители ще създадат недъгаво поколение? Ами заразните болести, от какво са? Ами защо всяка година маса народ го поваля грип, въпреки, че има ваксинирани, от какво изобщо се появяват масата заболявания? Това е основният въпрос, не ваксините и лекарствата, не следствието, а причините.
40
0
 
0
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
По-голямата част от хората вярват във ваксините и че имаме нужда от така за ковид, но това което ги притеснява е нейното прибързано одобрение, без достатъчно тестове. Ваксините още не са одобрени и вече пътуват насам...----няма такова нещо не ми философствай. Ганеца е против ваксините по принцип. Грипните ваксини ги има от години и пак не се ваксинират. Тази година е изключение заради Ковид. Ганеца НАЙ-МНОГО МРАЗИ НЯКОЙ МУ КАЗВА КВО ДА ПРАВИ. Затова сте й на този хал на дъното.
39
0
 
1
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
Тукашния Елвис - Азис прилагаше тактиката за популяризирането на ваксиниране с кожена инжекция... Не беше успешна..----------Не беше успешна в смисъл, че тебе не те хвана ли ? Колко пъти те ваксинира? П.П. Аз не съм сигурен, че Азис ползваше писалката по предназначение, ако ме разбирате кво искам да кажа....Не знам що му трябваше да си удължава писалката, като при него мастилницата играеше по-голяма роля от перото...
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Несериозно е да се сравнява ковид 19 с туберколоза и полиомиелит. И е нечестно да се сравняват ваксините за тези заболявания, които са разработвани и тествани дълги години, с нещо, което вчера пробваха, получиха резултат от 170 човека, и искат днес да го слагат на всички .
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тукашния Елвис - Азис прилагаше тактиката за популяризирането на ваксиниране с кожена инжекция... Не беше успешна..
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕЛВИС Е ВЕЧЕ УМРЕЛ И ОТДАВНА НА КОКАЛИ, ТАКТИКАТА Е НЕВЪЗМОЖНА..
35
1
 
0
 
! Отговори
До 36 преди 3 години
ГОТОВ СИ ЗА ПАРТИЗАНСКО ДВИЖЕНИЕ! ЕЙ ТАКИВА СА БИЛИ РЕМСИСТИТЕ-КОНСПИРАТОРИ ВЯРВАЩИ И ПРОПОВЯДВАЩИ НАЛУДНИЧАВИ ИДЕИ И РАЗБИРАНИЯ.....РЕЗУЛТАТА ГО ЗНАЕМ!!!
34
4
 
7
 
! Отговори
Възрастен преди 3 години
Ние възрастните помним и знае какъв бич беше детският паралич за нашето поколение. Имаше много недъгави хора през 50те и 60те годиниПреди това и туберколозата е била смъртоносен бич От въведеното задължителното имунизиране ,още от бебета ,вече това не е проблем. Невярващи и скептици винаги е имало .Те разбират и помъдряват след като пострадат сами или техен близък..Всеки е господар на съдбата си...А с появата на Интернет голобради анонимни ,,философи" отричащи всичко колкото искаш !!
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тогава не е имало фейсбук и не всички са били експерти.
32
0
 
7
 
! Отговори
Относно ваксината преди 3 години
По-голямата част от хората вярват във ваксините и че имаме нужда от така за ковид, но това което ги притеснява е нейното прибързано одобрение, без достатъчно тестове. Ваксините още не са одобрени и вече пътуват насам... Е как да си го сложиш. Странични ефекти нещо? За два месеца тестове, не се знае какви ще са последствията след още 6 месеца...
31
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сатанистите хазари начело с Родшилд и Бил Гейтс яко плащат на управници по света и медиите да рекламират отровните ваксини произведени пак от горе посочените.Същите не спират да работят по плана за редуциране на на населението на земята,така,че вярвате ли ,че тези изведнъж са станали големи (хуманисти)и са се (загрижили) за здравето и живота на хората.Човек който има и грам мозък трябва да е пълен Д Е Б И Л да се подложи на кастрация и евтаназия слагайки си от тяхната ваксина за Ковид -19
30
0
 
11
 
! Отговори
Жалка реклама преди 3 години
Колко отчаяно се опитват да убедят хората да се ваксинират, световна ПР кампания. Което означава, че има нещо гнило и явно престълните им плановете за света зависят от ваксината. Т.е. не се ваксинирайте!!!
29
1
 
3
 
! Отговори
eii totali преди 3 години
vie osven za kovid za drugo mogete li da govorite
28
0
 
2
 
! Отговори
Съществува преди 3 години
Pfizer имат завод в гр Пюрс, южно от Антверпен, Белгия. Може да го видите на гугъл мап. Аз лично съм минавал десетки пъти край него. Белгийците започват производство.
27
1
 
7
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
После се чудите защо всички медии напоследък станахте само за смях и подигравка.Дали поне захлебихте достатъчно?
26
1
 
8
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
=CNN, най-голямо въздействие ще окаже гледката как Тръмп се ваксинира.=И за какво да се ваксинира Тръмп, след като вече го е изкарал. Да не говорим че сравнението на полиомиелит с ковид-шашмата е смехотворно. Не че подценявам ковид, както не подценявам и грипа, от който всяка година умират хиляди старци и дори деца които ковид не засяга. Който го е страх да си слага ваксината и няма проблем с това дали други са си я сложили- щото за тяхна сметка и риск си е. Всеки ден се качвате на автомомобил
25
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 12 Доктор Сър Пичук:Бил Гейтс създаде ковида и ваксината за него, също земята е плоска, а Илон Мъск е извънземен.
24
6
 
6
 
! Отговори
да да така е преди 3 години
До лошов дръгите държави и най-простите тръмпанари имат 1-2 авторитета на които имат малко вярапри нас такова животно немание сме най-великите, най-умнитеи и най-знаещитеособено конспираторите те нямат равни на себе си
23
11
 
8
 
! Отговори
лошо преди 3 години
лошото е че тъпиррите антиваксери в БГ не вярват на никого, освен на някой *** дето бълва идиотщинни по форумитетака че ще е мътна и тъмна в БГ още доста време
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що вечерахте бе, баровци такива?