Насред пандемията: Румъния с парламентарни избори в неделя

Очаква се избирателната активност да бъде ниска
Обновена: 4 дек 2020 09:51 | 4 дек 2020 09:50, Елка Василева
5
Насред пандемията: Румъния с парламентарни избори в неделя
Снимка: архив, БГНЕС

В Румъния в неделя ще се проведат парламентарни избори, на които се очаква Национално-либералната партия на премиера Лудовик Орбан да спечели въпреки критиките към справянето с коронавирусната пандемия, предаде Франс прес.

В европейски регион, в който популисти и националисти напоследък затвърждават позициите си, Орбан, който ръководи от година правителство на малцинството, обещава да модернизира една от най-бедните страни в ЕС и „да продължи по проевропейския път“.

Още по темата

Скорошно проучване показа, че партията му ще получи 28% от вота срещу 23 на сто за социалдемократите – основната опозиционна сила, предаде БНР.

Дясноцентристкият алианс „Спаси Румъния - ПЛУС“ е на трето място с 18%.

Избирателната активност се очаква да бъде ниска – около 40%, според експерти не само заради пандемията и трудностите, които тя създава за гласуването. „Много румънци са демотивирани, защото вярват, че всички партии са еднакви“, коментира Лиляна Попеску, професор по политология.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ гласуват.Венецуела гласуват Румъния гласуват.В света дойде ли време за избори се провеждат.Само у нас - пандемия.Борисов трябва да е на власт докато е жив.
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А наш Боко се кани да отлага изборите през март.Сега опипва почвата.Не му се ще да пада от власт.Тия милиарди от ЕС кой друг да ги харчи,ако не той.Явно,много му се е усладило.
2
7
 
4
 
! Отговори
Чокой Мамалигеску преди 3 години
То кога е имало ред в мамалигата, че и сега...Няма оправия с мамалигата.
1
5
 
6
 
! Отговори
БСП преди 3 години
Не се опитвайте да плашите хората с това " насред пандемията".И тук в края на март ще има избори за да изритаме Бойколина към Хераково.