Пет деца лекували от тежък миокардит заради коронавируса

Детски кардиолог: Не е вярно, че децата боледуват без усложнения!
23
Пет деца лекували от тежък миокардит заради коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хората със сърдечно-съдови заболявания, включително и с високо кръвно, трябва да се ваксинират, с изключение на тези със сърдечна недостатъчност и то която е лошо контролирана. Това каза д-р Любомир Димитров, началник на Отделение по детска кардиология в Националната кардиологична болница.

Това важи и за децата над 16 години със сърдечни проблеми.

Още по темата
Лекарят посочи пред БНР, че все още специалистите не са се научили да лекуват новия вирус, все още има много неизвестни.

"Но от началото на пандемията, когато смятахме, че децата по-рядко боледуват и без усложнения, не е така. Сега знаем, че коронавирусът предизвиква постковиден миокардит - възпаление на миокарда и ние само за последните два месеца сме приели пет деца с такъв миокардит, а ние по толкова приемаме за две години. Ние умеем да го лекуваме, но понеже не знаем причинителя, за нас това е ново предизвикателство, каза специалистът и допълни, че става дума за деца между 4 и 16 години.

По думите му вирусът протича в две фази - първата е с нахлуването му в организма, което протича като грип или пневмония, а при втората фаза след 7- 10 ден се засягат ендотела - "клетките, които тапицират съдовете и тази болест тогава може да засегне всички органи и системи като към миокарда и той го предпочита".

Около 30 на сто от хората от страните в Европейския съюз казват "да" за ваксинирането, 50 на сто са против, останалите се колебаят, коментира още лекарят.

"Най-висок процент при желаещите да се ваксинират е сред медиците у нас, а много нисък е при учителите – около 21 на сто казват, че ще се ваксинират, останалите са колебаещите се или отказват. Много от хората, които съм питал защо не искат да се ваксинират, казват, че няма достатъчно информация. А това не е така – има много медицинска информация за кратката характеристика на ваксината от листовката и излиза от всеки сайт, като най-добре е тя да се търси от сайта на Министерство на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата. Въпросът е търсим ли я информацията, а повечето хора искат всичко наготово", посочи д-р Димитров.

Според него липсващото звено в момента е ясна и насочена информационна кампания с цел хората да получат повече информация за ваксините.

Д-р Димитров заяви, че ако хората не бъдат убедени, че ваксината е безопасна и ефективна, ще дойде време, в което ще има ваксини, но няма да има желаещи.

"По отношение на ефективността и двете ваксини имат такава доказана ефективност в хода на проучванията (това е задължително, за да се получи разрешението за употреба и за ваксината на „Пфайзер“ са изследвани близо 44 хиляди души) и тази ефективност е над 95 на сто. С едни процент по-нисък са данните за ефективността на "Модерна", каза той..

Що се отнася до страничните ефекти - в САЩ при ваксинирани на над 9 милиона души с тази ваксина е докладвано само за 29 случая на бурна алергична реакция, всички други странични ефекти имитират протичането на заболяването, само че в по-лека форма – ниска температура, втрисане, мускулни и ставни болки.

Медикът се е ваксинирал и поясни, че не е имал странични реакции.

"Всички приказки, които се чуват в медиите, за евентуална връзка в бъдеще на ваксините с автоимунни заболявания, онкологични заболявания, с невъзможност за забременяване, са неща, зад които не стои никаква фактология", изтъкна той.

"Ваксината на "Астра Зенека" и Оксфорд е по модела на руската ваксина "Спутник", компанията дори потърси помощта на руските учени при изпитанията на тяхната ваксина и получиха тази помощ. А руската ваксина дава добри резултати вече, като имаме предвид, че организирането на ваксинирането в страна с мащабите на Русия не е никак лек процес, нещата вървят добре. А цялата ваксинационна политика на Русия е такава, че тя задоволява този процес само със собствени ваксини", каза Любомир Димитров.

Д-р Димитров подчерта, че която и ваксина да избере човек, когато започне масовата ваксинация, и трите ваксини имат идентични характеристики от гледна точка за пациента.

За Китай не се изнася много информация в медиите как върви там ваксинационният процес (ваксинирането там се извършва с няколко китайски ваксини – бел.ред.), а има и индийска, и иранска ваксина вече.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
1
 
! Отговори
ха ха преди 3 години
Едно на милион са детските усложнения от кувид! Жалък платен доктор!
22
0
 
2
 
! Отговори
Т. Шмилев преди 3 години
Жалко за несериозното отношение в коментарите, към този сериозен въпрос. Очаквам съвсем други коментари ако информацията бъде изнесена пред компетентни хора. Интрересното за мен е в това, че и при нас колегите кардиолози докладваха няколко подобно протичащи случаи при деца. Водеща е симптоматиката от страна на сърдечносъдовата система. А защо е така, все още не можем да оговорим със сигурност. Но уви науката е пълна с неизвестни и с противоречия.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 20Колкото по-малко разбираш нещо, толкова повече си мислиш, че знаеш всичко. Бъди сигурен, че този доктор знае много повече от теб по въпроса и само на неукия всичко му е ясно.
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прочетохте ли го? Те умеели да лекуват това заболяване, в случая при децата, но понеже не знаели причинителя, това било допълнително предизвикателство. Е нали причинителят е коронавирусът, докторе, как да не го знаете? Докторе, вие лекарите дали сте способни да кажете пет изречения за каквото и да било, без логически противоречия.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още нямало намерено ефективно лечение от Ковида. Ами аз ли да ви го търся това лечение бе, неспособни лекарски ***. Или и внуците ми ще стоят под карантина, защото вие лекарите сте плътни некадърници.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Астра Зенека потърсила помощта на руски учени за ваксината си. Докторе, това е просто лъжа. Англия и САЩ са на светлинни години в генетиката и молекулярната биология преди Руската Империя. Времето, когато лапахме като шарани всяка казана от лекар дума, само защото човекоподобната креатура пред нас казва, че е лекар, окончателно свърши.
17
4
 
3
 
! Отговори
1105 преди 3 години
За година и половина не успяха да намерят адекватно лечение!! Значи ваксина измислиха как да го блокират? Дефакто е разчетен вирусът за да измислиш ваксина трябва да го разчетът!!! А лечение няма!!!като ответни мерки срещу тези който я въртят тази далавера за милиарди ! АЗ като гражданин спирам да плащам на банките задълженията си данъци и сметки също само измами срещу държавата !! Трябва всички да го правим и нещата ще се оправят!!!!
16
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каквото е такова.. на мен вече ми писна от мерки! Една година от живота ми отиде на вятъра. Ако ще се мре, да се мре. Вече нищо не спазвам. Кой колкото му е писано, толкова ще живее. Пра дядо ми живя 93 години. Изкарал е и холера и чума. Дядо ми живя 86 години. Цял живот беше леяр. Дишал е постоянно отрови. Баба ми постоянно се пазеше, хранеше се здравословно, ходеше на почивки.. умря на 56г от рак
15
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам дали вируса е лека настинка, но заради вируса през ноември и декември в България умряха над два пъти повече хора, отколкото през предишната 2019 година.
14
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Лека настинка", от която в България умряха досега 5,5% от приключилите с вируса. Някои искат умрялите да са 90% или 100%, за да приемат вируса насериозно.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекували? Кого са лекували, журнастиска такава?ЛЕКУВАНИ!Сериозно... с банани ли ви плащат?!
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната сериозна последица от вируса. Колко ли още има?
11
19
 
7
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
Вирусът предизвиква настинка. Да НАСТИНКА, от която повече от 80% дори не усещат, че са болни. Така, че спрете с тая диария!
10
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И от грип има хора с такива последици.И?
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп ще емигрира в Русия. Жерар Депардио емигрира там. Плосък данък 13 процента. Хубаво е. Там е само за милиардери, не е за бедняци.
8
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът предизвиква състаряване, ще има много млади старци, задъхващи се, сбръчкани, с повредени сърца, стави и кожа.Като онези деца-старци с генетичен дефект.
7
8
 
6
 
! Отговори
До 4 преди 3 години
ЧУДЯ СЕ ЗАЩО ОЩЕ НЕ СИ ЕМИГРИРАЛ В РУСИЯ!!! ТОЛКОВА Е ХУБАВО ТАМ!!!
6
8
 
15
 
! Отговори
За сведение на док преди 3 години
Вирусен миокардит може да се поручи от ВСЕКИ вирус, аз съм боледувал от това преди 25 години като тинейджър. От уж обикновен грип. Дали пък още тогава не е бил Ковид = грипен вирус Ухан 95, както пише във вестниците оттогава.
5
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не вярвам на оня турчин от Германия.
4
4
 
11
 
! Отговори
Ах този запад! преди 3 години
"Ваксината на "Астра Зенека" и Оксфорд е по модела на руската ваксина "Спутник", компанията дори потърси помощта на руските учени при изпитанията на тяхната ваксина и получиха тази помощ. А руската ваксина дава добри резултати вечеЗначи чакам оригинала!