Кои са щамовете на COVID-19, които са ни известни засега?

САЩ съобщиха за нов вариант, който се предава 50% по-лесно
17 яну 2021 20:50, Нели Христова
20
Кои са щамовете на COVID-19, които са ни известни засега?
Снимка: БГНЕС

Вирусите мутират постоянно, така че не е изненадващо, че коронавирусът, възникнал в Китай в края на 2019 г., е преминал през множество незначителни вариации. Но също така COVID-19 е претърпял няколко основни мутации, които подобряват шансовете му да заазява хората. Не е изключено да се появявяват и още такива вариации.

Още по темата

Съвсем наскоро се появиха щамове в Южна Африка и Великобритания, които предизвикаха някои опасения относно ефикасността на коронавирусните ваксини. Днес властите в САЩ разкриха, че вероятно се е появил и нов "американски щам", който се предава с 50% по-бързо от останалите.

В неделя Японският национален институт по инфекциозни болести заяви, че е открил нов вариант на коронавирус при четирима пътници, пристигащи от Бразилия. Притесненията около щама се засилват, тъй като той вероятно е по-заразен, но може и да разболее отново онези, които вече са прекарали COVID-19. Изследванията продължават.

По същество учените се тревожат за всякакви големи промени в така наречения шип протеин на вируса. Той съдържа домейна, свързващ рецептора, и се използва от вируса, за да влезе в клетките в тялото. Промени ли се тази основна част от вируса, той не просто става по-трансмисивен, те могат да означават, но може да се окаже, че ваксините стават по-малко мощни и трябва да бъдат актуализирани.

Ето кои са най-разпространените мутации на COVID-19 сега:

Британският щам

Новият вариант на коронавируса беше докладван от британските здравни служители на Световната здравна организация на 14 декември. Сега той е официално известен като VOC 202012/01 (което означава "вариант на безпокойство, година 2020, месец 12, вариант 01").

Вариантът е открит за първи път при пациент в Кент, Югоизточна Англия, през септември. След това бързо се разпространи в Лондон. С нарастването на инфекциите и в двата региона, ранният анализ предполага, че може да бъде до 70% по-предаван от стария вариант, който циркулира в страната.

Новините за новия вариант подтикнаха много страни да забранят полетите от Великобритания, а правителството на страната се наложи да отмени планираното облекчаване на ограниченията по Коледа. Въпреки това мутацията провокира огромен прилив на инфекции, като броят на новите ежедневни случаи надхвърля 50 000 от 28 декември.

СЗО отбелязва, че "как и откъде произхожда SARS-CoV-2 VOC 202012/01 е неясно", въпреки че учените проучват дали мутацията се е появила при пациенти с по-слаба имунна система, които са имали продължителни коронавирусни инфекции, давайки възможност на вируса и времето да се развива по начин, който му позволява да се разпространява по-бързо.

Южноафриканският вариант

Малко след като се разпространиха новините от Великобритания, властите на Южна Африка обявиха на 18 декември откриването на мутация, която бързо се разпространява в Източен Кейп, Западен Кейп и Квазулу-Натал. Сега той се превърна в доминиращия щам на коронавируса в страната.

Южна Африка нарече варианта "501Y.V2" поради мутацията N501Y, открита в протеина на шип. Тази мутация, наред с други, е открита и в новия британски щам. Именно тя прави щама по-лесен за предаване от човек на човек.

Щамът от Южна Африка съдържа и други мутации и това предизвика някои опасения, че може да се окаже по-устойчив на коронавирусните ваксини. Повечето учени обаче очакват ваксините да работят въпреки мутацията, а и те редовно се адаптират към нови щамове вируси, като обикновения грип.

Вариантът от норка в Дания

Вариант на коронавируса се появи и в Дания през лятото. Той бе свързан с големия сектор за отглеждане на норки в страната. От юни в Дания са идентифицирани 214 случая на заразени с нов вариант на COVID-19 хора, които са отглеждали норки. За дванадесет от тези случаи е установено, че имат уникален вариант, за който е съобщено на СЗО на 5 ноември.

Новият щам е открит в Северна Ютландия в Дания и е свързан с инфекции в норките, които впоследствие са били предадени на хората.

"Вариантът, наричан от датските власти вариант "Клъстер 5", има комбинация от мутации, които не са наблюдавани преди това", отбелязва СЗО. Организацията добавя, че това поражда загриженост, че те могат да "доведат до намалена вирусна неутрализация при хората, което потенциално може да намали продължителността на имунната защита след естествена инфекция или ваксинация".

Продължават проучвания за оценка на ефективността на лечението сред хората с този вариант. За щастие той не е по-лесно преносим, според Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията и СЗО.

Дания предприе драстични действия, като унищожи 17 милиона норки.

Ранна мутация в Китай

СЗО отбелязва, че вариант на коронавируса се е появил рано в пандемията (всъщност преди дори да бъде обявен за глобална пандемия през март 2020 г.), като отбелязва, че нов щам с мутация, известен като "D614G", се появява в края на януари или началото на февруари 2020 г.

След няколко месеца той се превръща в доминиращия щам на вируса, който познаваме днес, твърдят от СЗО. "За период от няколко месеца мутацията D614G замени първоначалния щам SARS-CoV-2, идентифициран в Китай и до юни 2020 г. се превърна в доминираща форма на вируса, циркулиращ в световен мащаб."

Изследвания върху човешки дихателни клетки и животински модели показват, че в сравнение с първоначалния щам на вируса, по-новият щам е увеличил инфекциозността си. Новият вариант обаче не се разглежда като причиняващ "по-тежко заболяване или променящ ефективността на съществуващата лабораторна диагностика, терапевтични средства, ваксини или превантивни мерки за общественото здраве".

Без обвинения

Докато вариантите се наричат ​​"британски щам" или "мутация в Дания", експертите казват, че е важно да се отбележи, че произходът на тези вируси в крайна сметка е трудно да се докаже и страните не трябва да бъдат "обвинявани" за различни мутации.

По същия начин президентът на САЩ Доналд Тръмп беше критикуван, че нарича COVID-19 "китайският вирус" - коронавирусът може да се е появил в Китай, но все още произходът му е неясен и екип от експерти на СЗО пътува до Китай тази седмица, за да разследва. Засега учените най-вече вярват, че вирусът се е предал на хората от животински вид, вероятно от прилепи.

Много страни, в които са открити варианти - включително Великобритания, Дания и Южна Африка - са известни с редовното си наблюдение и секвениране на генетичния код на вируса и следователно са в челните редици при откриването на мутации. СЗО и други публични агенции като Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ и ECDC на ЕС се актуализират от учените по целия свят за появяващите се нови варианти.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може ли да покажете снимка на тоя вирус а не компютърна симулация че само картинки на тоя вирус ни показвате!
13
1
 
1
 
! Отговори
666 преди 3 години
В Исландия са открити 475 щама в най-голямото синквентиране на този вирус. Спрете да пишете простотии, че дари не сте интересни вече! Всички медии в България трябва да бъдат съдени и глобявани за безотговорно поведение!
12
0
 
3
 
! Отговори
... преди 3 години
Значи фармацефтична компания да си! Не знам кой пусна вируса, дали е разработен или не, но знам едно! В последните години ваксините против грип не носят толкова пари на фармацефтите! И сега какво се появи, еми Covid-19 И сега така като гледма ваксината трае мин 3 месеца (по описание на фармацефтичната компания) и струва към 50-60евро! На свободния пазар! Така 4*60 евро 240 евро си подгответе данък всяка година на човек плащан на фармацефтина копания! Мазалтоф!!!!
11
1
 
6
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Има един щам , който ми изяде луканките....Само да го разбера-лайката му ще бера!
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честит Антоновден на всички именици! Бъдете здрави и усмихнати, обичани и силни! Нека името ви донесе дълъг живот, изпълнен с красив смисъл, здраве и любов!
9
0
 
8
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
Това са само "политическите" щамовеимаче може да се хиляди...
8
2
 
12
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Отивам в мазето да се самоубеся,ама преди това ще си сложа 100 маски,за да не заразя някой хипохондрик!
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щамовете основно са:Акълоизпиващ,Умопоразяващ,Мозъкоубиващ,Невропарализиращ,Телесноувеличаващ,Чекмеджанопълнещ.Вероятно има още стотина, но тези са основните.
6
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
През лятото май ли беше или юни Една Жена Каза на сайта на СЗО, че били 1234 нови версии на КОВИД и не повярвах! Вече вярвам! Алилуя!
5
0
 
17
 
! Отговори
Най Опасният преди 3 години
е Брюкселският Щам на Комунизмът с Пекински Характеристики!
4
0
 
11
 
! Отговори
Гфцц преди 3 години
С трепет очакваме българския щам , за да имаме поне едно нещо, което сме дали на света! Да можем ей така тайничко да се гордеем!
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко, Ковид, полицай, роднина...Аре малко фантазия проявете, все едно и също пишете
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не се говори за нежеланите реакции към ваксините?!Стотици(официално огласени, в действителност колко са...) вече пострадаха, над 40 са починалите. И това за по-малко от месец. Колко хора трябва да осакатят, за да се обърне внимание?!
1
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най- опасния щам е този на Герб, който върлува у нас вече повече от 10г.