В Португалия гласуват предсрочно за президент

Опашки от желаещи се извиха пред секциите
Обновена: 17 яну 2021 16:28 | 17 яну 2021 16:22, Веселина Йорданова
13
В Португалия гласуват предсрочно за президент
Снимка: БГНЕС

В Португалия гласуват предсрочно днес на президентските избори, насрочени за 24 януари, предаде Франс прес.
Рекорден брой избиратели са се регистрирали да упражнят предварително правото си на вот - три дни след като в страната влезе в сила втори общ локдаун с цел ограничаване на разпространението на новия коронавирус.
В столицата Лисабон, малко след отварянето на избирателните секции се образуваха опашки от желаещи до гласуват. Избирателите с маска на лицето се опитваха да спазват над един метър физическа дистанция.

"Студентка съм в Лисабон и заради локдауна нямаше да ми е лесно да отида в моя град в северната част на страната, за да гласувам", каза 22-годишната Андрея Гонсалвиш, загърната с шал.

Мария Амелиу Грасиу, трудно подвижна пенсионерка на 70 и няколко години, пък довери, че е решила да гласува предсрочно, "за да бъдат избегнати ненужни пътувания при сегашната обстановка", въпреки че е регистрирана в град на близо 200 километра от столицата.

Общо близо 247 хиляди португалски избиратели са подали заявление за предсрочно гласуване на президентските избори, срещу малко повече от 56 хиляди на последните парламентарни избори - през 2019 г., отбелязва АФП.
От петък в Португалия бе въведен втори общ локдаун, на фона на ускоряването на разпространението на новия коронавирус, поставило болниците в страната под натиск.

Вчера здравните власти съобщиха за рекордните близо 11 хиляди нови заразени и 166 починали за едно денонощие, припомня АФП. С това общият брой на случаите на коронавирус в Португалия - държава с население от малко повече от 10 милиона души - доближава 540 хиляди. 8709 човека са починали.

Двама министри от социалистическото правителство дадоха положителна проба за коронавирус през последните дни.

Седем кандидати участват в президентските избори в Португалия. Проучванията на общественото мнение прогнозират, че президентът Марселу Ребелу де Соуза, представител на десноцентристката опозиция, ще бъде преизбран още на първия тур следващата неделя.

В Португалия държавният глава има право на не повече от два последователни петгодишни мандата. Президентът има предимно церемониални функции, но играе ролята на арбитър при политически кризи. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 9И какво не му се трае? Нощните шкафчета, пачките, кюлчетата? Или просташкото бърборене? Откраднатия асфалт? Приказките за победения лично от него коронавирус? Къщата в Барселона? Изповядай мъката си, чадо!
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2Гешев си има по-големи гайлета! Мисли какво ще стане с него след изборите, как ще отърве панделата! Няма да я отърве - закононарушенията му ще му осигурят дълги години безплатна чорба.
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде и при нас, че Радев вече не се трае.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората че си гласуват ...тук власт имащите се правят на ощипани булки ,то и с машини но ще се броят ръчно ,и къв е тоя цирк ,какво са,си мислим тогава ,трябва да си луд да есе сетиш какво ще бъде )
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние искаме и за премиер избори а сетне и за президент засега да махнем корумпирания весел мафиот премиера мутра па сетне ако президента се е продал на череп ше сменим и него небойте се
5
3
 
3
 
! Отговори
Епа преди 3 години
Е що го сменят!? данеби да казва истина на потугалците че премиерът им е забъркан в корупция и тъмни сделки и миналото му има контакти с мутри наркотрафиканти или викаш португалците не са прости да махат президент дето казва истини
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А у нас кога ?!
3
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз гласувах за Радев с надеждата и убеждението, че най-накрая ще имаме силен президент, който ще отствоява българското. Знаех, че ще победи с разлика, защото хората бяха убедени, че това е правилния избор, особено след Плевнелиев. Не понасям Борисов и слагачеството му с Меркел и Ердоган, с меката му политика към всичко антибългарско, особено сега с РСМ, обаче силно се надявам сегашния президент да си отиде по-скоро! Няма никакво съмнение, че това ще е единствения му мандат,той се компрометира!
2
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гешев четеш ли? Прибирай онова недоразумение с големите уши!
1
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Португалия гласуват предсрочно за президенти ние искаме!