Гърция отваря моловете след два месеца локдаун

Австрия удължава карантината до 8 февруари
18 яну 2021 08:03, Елка Василева
3
Гърция отваря моловете след два месеца локдаун
Снимка: архив, БГНЕС

Гърция от днес отваря моловете и всички търговски обекти, затворени преди повече от два месеца, на фона на подобрената епидемиологична обстановка. Запазват се обаче голяма част от мерките като вечерния час, забраната за напускане на района на местоживеене, изпращането на телефонно съобщение при излизане от дома.

Строго и само за два часа потребителите ще имат възможност да пазаруват в магазините, като изпращат SMS за излизане с код 2 до номер 13033.

Още по темата

По-конкретно магазините в страната ще се отворят с метода click-in-shop - уговорка, която ще бъде придружена от изпращане на SMS, но за отиване до магазина и закупуване на продукти времето ще бъде ограничено до 2 часа. Ще има ограничение и за хората в магазина в зависимост от търговската площ в магазина.

Изключения ще важат за "червените зони", където магазините няма да отворят.

Австрия удължава карантината до 8 февруари и въвежда още по-строги противоепидемиологични мерки.

Решението за удължаване на карантината в Австрия е взето след консултации с експерти, ръководители на провинциите и социални партньори, заяви канцлерът Себастиан Курц.

Причина за удължаването и за въвеждането на още по-строги мерки е откритият в страната бързо разпространяващ се "британски щам" на вируса, както и все още големият брой новозаразени.

Туристическият бранш остава затворен поне до март. В средата на февруари ще се решава дали е възможно отварянето от март на заведенията за обществено хранене и хотелите.

Британският министър на външните работи Доминик Рааб заяви, че правителството се надява в началото на пролетта да започне да вдига постепенно някои от ограниченията, наложени заради COVID-19.

Амбицията на британското правителство е да ваксинира най-рисковите групи хора до 15 февруари, а всички останали пълнолетни в страната да получат първа доза ваксина до септември.

Външният министър Доминик Рааб отново призова хората да останат по домовете си, освен ако не е абсолютно наложително да пътуват и защити решението на властите да наложат забрана върху „пътните коридори“ поради опасенията от новите щамове на вируса по света.

Междувременно преподаватели в британските университети и колежи заплашиха със стачка, ако бъдат принудени да подновят обучението в условията на пандемията от COVID-19 и липсата на безопасност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
4
 
! Отговори
Ди преди 3 години
Всички магазини, освен хранителните бяха затворени до днес, не само моловете. За това и починалите от Covid са много по-малко. Просто човешкия живот тук е по-ценнен.
2
4
 
7
 
! Отговори
Ковид терористи преди 3 години
Трябва да сложим край на ковид тероризма, вдигайте ограниченията, фашисти проклети. След като епидемиолозите твърдят че прекаралите ковид не могат да разспространяват вируса, понеже имунната им система го атакува още в носоглъдката, наложените ограничение са безсмислени. Ограниченията да останата за ваксинираните, защото те нямат тази естествена защита и за тези които все още не са се срещали с вируса. За останалите животът трябва да се възстанови. Всичко друго е демагогия, терор и фашизъм!
1
3
 
9
 
! Отговори
РАДИО ЕЛТО преди 3 години
а у нас кога герб мачка НАРОДА от началото на пандемията над 2млн БЪЛГАРИ са без препитание съкратени фирми фалират