Как богатите семейства летят до Дубай, за да получат ваксина срещу COVID-19?

На този фон много бедни страни може никога да не получат нужните дози
20 яну 2021 14:10, Нели Христова
53
Как богатите семейства летят до Дубай, за да получат ваксина срещу COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Тази седмица богата двойка ще лети от Лондон до Дубай, ОАЕ. На летището ще ги посрещне Bentley или Range Rover, което да ги отведе до луксозна вила.На следващия ден същата кола ще ги закара до частна здравна клиника, където ще им бъде направена първата инжекция с дозата от избраната от тях ваксина срещу COVID-19. Те могат да избират между Pfizer, AstraZeneca и Sinopharm. Три седмици по-късно те ще се върнат в клиниката от вилата си и ще приемат и втората доза.

Още по темата

Богатото семейство от Лондон не е много възрастно, не са и медицински представители. Но те ще приемат ваксината преди онези, които имат нужда, благодарение на ексклузивна услуга за пътувания и начин на живот, наречена Knightsbridge Circle, чиито членове плащат 25 000 британски лири годишно, за да получават грижа от лични мениджъри (всеки мениджър има петима клиенти), които отговарят за всяка тяхна нужда.

"Преди пандемията членовете на услугата бяха по-склонни да търсят маса в напълно резервиран ресторант, личен треньор или почивка на първа линия", казва изпълнителният директор на Knightsbridge Circle Стюарт Макнийл пред VICE World News.

Но от началото на пандемията Макнийл и неговият екип са призовани да организират неща като виртуални дегустации на вино и, разбира се, тестове за COVID. "Имаше и много проблеми с психичното здраве, така че организирахме Zoom разговори с терапевти, програми за отслабване и диетолози", обяснява той.

Тъй като разпространението на ваксините COVID по света е относително строго контролирано от националните правителства, глобалният елит търси начини за прeминаване на границата. Макнийл, който казва, че неговите клиенти са "изпълнителни директори, предприемачи, кралски особи и знаменитости", е "пионер в една форма на луксозни пътувания, базирани на ваксини срещу COVID". Докато някои служители на NHS все още не са били ваксинирани, а повечето британци ще се наложи да изчакат месеци, преди да получат първата доза, богатите плащат, за да се грижат първо за тях.

Членовете на Knightsbridge Circle могат да летят до Дубай или Абу Даби в ОАЕ, или до Индия, където ще им бъде поставена ваксината AstraZeneca, прекарвайки време в Делхи, преди да предприемат екскурзии до Агра и Удайпур и след това да се попекат на плажа в Гоа или Керала.

Ник Диърдън, директор на предизборната група Global Justice Now, е на мнение, че е "напълно неприемливо богатите пациенти да могат да използват парите си, за да изпреварват тези по-уязвими или ключови работници, които ни поддържаха през последната година".

Диърдън каза, че изследванията показват, че много повече хора ще умрат, ако богатите са онези, които се ваксинират първи, за разлика от справедливото разпространение на ваксината.

Макнийл призна, че e разговарял с един от лекарите, с които работи, за създаването на клиника в Маракеш, Мароко и че току-що е подписал споразумението за предоставяне на ваксината AstraZeneca в Лондон. Екипът от частни лекари на Knightsbridge Circle ще предостави ваксината на членове на възраст над 65 години, казва той.

В ОАЕ пътуването с луксозни ваксини е възможно благодарение на близките отношения на Knightsbridge Circle с управляващите семейства в Дубай и Абу Даби. "Добре свързани сме с ОАЕ" , казва Макнийл. "Работим и се грижим за най-добрите семейства там", допълни той.

В Индия подобна местна мрежа осигурява безпроблемното преминаване на богатите и известните, които се възползват от услугите на Knightsbridge Circle. Източник от индийското правителство заяви, че всякакви договорености от този вид са незаконни и не трябва да се случват. Ако бяха, каза източникът, те биха искали да блокират ваксиналните туристи да влизат в страната.

По-рано този месец VICE World News разкри, че богатите канадци взимат частни самолети, за да се ваксинират във Флорида.

Knightsbridge Circle е имал запитвания за ваксини дори от Египет, Пакистан и Русия, но Макнийл казва, че клиентите трябва да живеят в рамките на четири часа от Лондон, за да станат членове и че услугата се предлага само на по-възрастни клиенти. Ваксините се набавят чрез локални мрежи и контакти, а не чрез частни здравни застрахователи. Клиентите летят първокласно и посочват "работа" като причина за излитане.

Говорител на Института по медицина Eternity, частен здравен застраховател в Дубай, заяви, че ваксината, предоставяна на богати туристи, идва от запаси, предназначени за жителите на Емирство. "Предполагам, че ще имаме ваксината след месец-два, но нямам представа колко ще струва на клиентите да я получат", каза говорителят на Eternity. Разбираемо е, че докато емирската общественост е получила китайската ваксина Sinopharm, управляващите семейства са получили ваксината AstraZeneca.

Дирмейд Макдоналд, водещ организатор на Just Treatment, която провежда кампании за справедлив достъп до висококачествено здравеопазване, заяви, че е "отвратително, че богатите използват парите си за да предредят опашката".

Но той каза, че това е "емблематично за по-широките пропуски в отговор на пандемията".

В повечето от най-бедните части на света хората няма да имат ваксина, която да им бъде предоставена поне няколко години. "Ако пускането на ваксините беше организирано по-скоро от нужда, отколкото от печалба, щяхме да спасим два пъти повече животи по целия свят. Правителствата предадоха властта на фармацевтичните компании", казва Макдоналд.

"Милионерите, които отиват на ваксинални почивки, са възмутителни - нашият по-голям проблем е монополната система, която означава, че ваксините са в по-малки количества, отколкото са необходими, така че някои служители на NHS все още трябва да бъдат ваксинирани и милиони по света може никога да не получат необходимата доза."

Макнийл и Knightsbridge Circle обаче продължават да градят плановете си.

"Трябва да претегля баланса между правенето на много пари и възможността да спя през нощта", казва Макнийл. "Няма да дам ваксина за 35-годишен, който иска да отиде на фитнес."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парадокса да платиш прескъпо за да ти видят сметката по бързо хехе
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
българина е ***,но затова пък многознайко.
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние пък не ги искаме, дори вкъщи да ни ги носят.
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ще летят всеки 8 месеца?
44
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо това, че някой има пари, не означава, че има акъл. Пример са мутрите в България. Второ след толкова много лъжи на медии, професори, правитеслтва и други през последната година никой не може да ме убеди, че това е вярно, докато не ми го докаже. Трето дори и да е вярно, виж "първо". Четвърто аз моята ваксина я подарявам безплатно, така че не е нужно някой милионер да си дава парите, а да ме потърсят, когато ми дойде реда (дано да не е скоро и дано да не ме задължават). Пето - приятна вечер!
43
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какво да си я слагаме ако не предпазва от това да се разпространява вируса? Няма смисъл, в такъв случай просто оставяш имунната система да се справи
42
3
 
11
 
! Отговори
22 преди 3 години
Айде..Поредната реклама на отровата.....
41
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 42Русия все още не изнася ваксини особено за нас. За това ги няма в продажба. Във всеки случай Русия и АстраЗенека вероятно ще представят комбинирана ваксина, тоест 1 доза астразенека и 1 спутник. Изследванията на двете компании показват обещаващи резултати и освен това АстраЗенека имат огромна производствени лаборатория в Москва. Ще дойде и руската, за който иска.
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пуснете в продажба руските ваксини. Който иска да си купи и да се ваксинира.Нали бе сме пазарна икономика, нали сме капитализъм ? Искам с пари да си купя и да се ваксинирам на свой риск и отговорност.Какво и пука на държаватаи на скапаният ЕС? Плащам си и торкова.Ама - не! Ваксините са политика и геноцид. Държат ни на къса каишка и колкото ни дадат - толкова, без значение, че България е платила. За едни ще има ваксини от хладилници, за други само хладилници...за чували.
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хахахаха еййй няма как да не кажете по някой виц ! Ама с този, тотално ме разплакахме от смях !
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно че една от ваксините е китайска -Sinopharm
37
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такъв световен цирк,шоу не съм гледал от 1962 год,голям смях било
36
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
статия с пълни измишльотини
35
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно нали никой в България не искаше да си слага ваксина.
34
2
 
4
 
! Отговори
муспи преди 3 години
Пише, че този на снимката е изпълнителен директор и е дошел по работа. Особено трогателна е уставната аравжировка, че няма евреи, и въобще богати евреи няма!
33
4
 
5
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Скука. Аз се ваксинирах с руската за далеч по-малко пари.
32
4
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Преди около час по радио BBC съобщиха, че след направени тестове на ваксинирани граждани в Израел е установено, че ваксината на Пфайзер реално е ефективна на 35%, а не на 96% както се твърдеше през Декември!
31
0
 
7
 
! Отговори
до 26 преди 3 години
Мъск вече преболедува, което на този етап прави ваксинирането му почти безсмислено, а децата не могат да бъдат легално ваксинирани, дори и да искаш да ги ваксинираш...
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еее голяма работа станала - тук всеки общински съветник е член на Knightsbridge Circle... какво се фука толкова с връзки този...
29
3
 
2
 
! Отговори
избор преди 3 години
До АнонимеНВ СТАТИЯТА СЕ АКЦЕНТИРА КАК ТЕ МОГАТ ДА ИЗБИРАТ МЕЖДУ 3 ВАКСИНИ А В БЪЛГАРИЯ ИЗБОР НЯМА!Срещу 25 000 лири в БГ *** осигурява повече ваксини.