Критика към Китай за първоначалния отговор на коронавируса

Независима комисия заявява, че властите са можели да предприемат твърди мерки
20 яну 2021 00:10, Петя Славова
13
Критика към Китай за първоначалния отговор на коронавируса
Снимка: БГНЕС

Независима експертна комисия заяви, че китайските власти са можели да предприемат по-твърди здравни мерки през януари миналата година, за да овладеят първоначалния епидемичен взрив на COVID-19. Тя освен това разкритикува Световната здравна организация (СЗО), че е обявила избухването на пандемията с много голямо закъснение, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Още по темата

Екипът, оценяващ глобалната реакция на пандемията, е оглавяван от бившата новозеландска министър-председателка Хелън Кларк и от експрезидентката на Либерия Елън Джонсън Сърлийф. Той призова за реформа на Световната здравна организация.

Междинният доклад бе представен броени часове след като най-високопоставеният експерт на СЗО за извънредните ситуации Майк Райън заяви, че смъртните случаи от COVID-19 по света се очаква да достигнат 100 000 на седмица "много скоро".

"Това, което е ясно за комисията, е, че здравните мерки е можело да бъдат прилагани по-твърдо от местните и националните здравни власти в Китай миналия януари", пише в доклада, като се има предвид първоначалният епидемичен взрив на новото заболяване в град Ухан, в китайската провинция Хубей.

Въпреки появата на доказателства за предаване на коронавируса от човек на човек "в прекалено много страни, този сигнал бе игнориран", сочи докладът, който критикува и забавената реакция на СЗО на появата на новия вирус. Експертната група пита по-конкретно защо комисията към организацията за извънредните ситуации се е събрала на първо заседание за коронавируса чак през третата седмица от януари миналата година и е обявила пандемията едва на 30 януари.

"Глобалната система за предупреждение за пандемии не е подходяща за целта. Световната здравна организация не бе достатъчно силна, за да свърши тази работа", отчита независимата експертна група. В заключение тя призовава за "глобално рестартиране".

Комисията ще отправи препоръки в окончателния си доклад до министрите на здравеопазването на 194-те страни членки на СЗО през май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
обикновен преди 3 години
Англо-саксонското лицемерие и наглост са безгранични, не само към чуждите общества, но и към своите. Само пари са им в главите, ***.миц..а..та им...Лошото е, че нашите медии им лакействат, като пуделчета!Нова Зеландия и Либерия - супер продажни държави с извънземно-джендърско общество, какво да очаквате от такива, но на Либерия може да й се размине, за Нова Зеландия не знам, скоро ще проговорят на китайски, май!
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е кво повече трябваше да направят Китай? И някоя държава от мрънкащите и обвиняващите направи ли поне половината, от това, което направи Китай? Айде да не обвиняваме други за това, че ние не сме си свършили работата!
8
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няяяяяяма такива филми, Китай си е Китай, а тръмп е бръмбар.Ако беше дошъл вирус от друго място сигурно щяха да го приветстват.Айде къш, фащ-кии шорошки.
7
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре ще е да обяснят всички лидери на държави, които пращаха самолети да си приберат поданиците и им мериха само температурата на летищата....Какво да направят Китай та хората си блокираха градовете, и областта. На места имаше заварени врати да не излизат живущите. Други градове си вдигнаха собствени блокади и никой ни излизаше ни влизаше там. Ама когато Тръмп спря полетите до Китай всички викаха по него, че не можело така, че не знам си какво и сега какво - Китай виновен...тинтири минтири.
6
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти си Лъжец, Anonymous, ГОЛЯМ ЛЪЖЕЦ, като твоя идол рижавото магаре от капитолия.Хубавото е, че всички видяха и ХО знаят, а лошото е, че само ти не го виждаш.
5
0
 
0
 
! Отговори
до 3 преди 3 години
А за 1001 нощ?
4
0
 
18
 
! Отговори
от ЮК преди 3 години
Вярно е. Във Великобритания се ослушваха до последно и гърмяха фойерверки за великия брексит и мислеха, че ще ги отмине грипчето.Но ядоха на тслата дръжката.Хората им казват, че е силно зарАзен, но те бабаити.Лошо е когато начело на лъвове стоу магаре.
3
8
 
13
 
! Отговори
Anonymous преди 3 години
Това го знаят всички, но освен Тръмп, никой друг не посмя да го каже!
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До няма коментариКакво да и е "наказаното"?
1
13
 
14
 
! Отговори
няма коментари преди 3 години
щото ситуацията е без коментар! невероятно е, че Китай се измъква безнаказано, от подобно ситуация, това само показва, че Света е Подчинен на Пекин и ефективно сме в Китайско Р0бство!