СЗО: Британският щам на коронавируса вече е в 60 страни

Той е с 50% - 70% по-заразен от оригиналния коронавирус
20 яну 2021 11:45, Елка Василева
23
СЗО: Британският щам на коронавируса вече е в 60 страни
Снимка: архив, БГНЕС

Британският вариант на новия коронавирус продължава да се разпространява по целия свят и към миналата седмица е присъствал в 60 държави и територии, с 10 повече отколкото на 12 януари, съобщи Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Франс прес.

Южноафриканският вариант, който, подобно на британския, е много по-заразен от оригиналния щам на коронавируса, се разпространява по-бавно и присъства в 23 държави и територии или с 3 повече, отколкото на 12 януари, уточнява СЗО в седмичния си епидемиологичен преглед.

Освен това СЗО следи разпространението на два други щама, които се появиха в Бразилия. Единият от тях е открит и в Япония при четирима пристигнали от Бразилия.

Още по темата

"За момента има прекалено малко информация, за да направим оценка" дали тези нови варианти се разпространяват по-лесно или водят до по-тежък вариант на болестта, отбелязва СЗО, но подчертава, че генетичните им характеристики са подобни на британския и южноафриканския вариант, което налага по-нататъшни проучвания.

Британският вариант, открит миналата година, се смята за 50 до 70 на сто по-заразен от оригиналния коронавирус и присъства в шестте географски района, наблюдавани от СЗО. Южноафриканският вариант присъства само в 4 от тях, съобщи организацията, без да съобщи повече подробности.

Тези два нови щама се смята за много по-заразни, но не са по-опасни, според последните изследвания. Като водят до увеличаване на броя на заболелите обаче, те подлагат на по-голям натиск здравните системи, който в някои страни като Великобритания или САЩ могат да са на ръба на колапса.

Отделно стои въпросът за ефективността на ваксините срещу тези нови варианти, но нищо засега не показва, че използваните до момента продукти са по-малко ефективни срещу тях. Освен това лабораториите гарантират, че ще могат бързо да предоставят нови версии на своята ваксина, ако е необходимо.

Пандемията вече взе над 2 милиона жертви.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във всеки заразен човек точковите мутации на вируса са много. Но те си остават там и след прекарване на заболяването затихват. Това обаче може да не стане, ако много болен човек е лекуван с кръвна плазма от друг преболедувал човек. Антителата в плазмата са неутрализирали познати форми на вируса, като са дали възможност за бурно развъждане на неразпознати от тях форми. Лекарите ни дариха и с нови щамове. Браво бе лекари, браво бе!
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Британският щам е присъствал в много от тези страни, дори в почти всички, още преди да бъде открит в Англия. Не е възможно при такива ограничения да се разпространи от Англия до всички тези страни само за няколко месеца. Лекари, вие на какви факири се правите? Копаете нови щамове, като копачите на криптовалута. При широкото разпространение на Ковида може и нова валута да направите с парична единица КовидКойн. А различните щамове ще се различават по обменните курсове.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво ! Всичко е по-план !Очакваме и южноафриканския щам ,който е 170% по-заразен!Днес сладури знаете как да ми оправите настроението!Супер новина ,чудесна!
20
1
 
7
 
! Отговори
обикновен преди 3 години
Е кака така в 60 държави, нали никой не пътува, особено до екзотични и малки държави, нали стоят по 10-20 дни в карантина, как така се разпространи?И това от един човек ли в по модела на некомпетентните от СЗО или както си го казаха китайците, на много места едновременно, т.е. е доказан заговор!?
19
5
 
0
 
! Отговори
до 18 преди 3 години
Нещо ти е много крив мерника. Щамът е от Китай и е засечен във Великобритания. Много ти е изгодно да кривиш нещата, ама не ти се получава. Това си е щам на китайската чума, установен на Острова.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбрах защо не разследват Великобритания, че не е спряла новия щам, както казваха, че Китай е трябвало да направи? Би трябвало Великобритания да плаща на света, че го е заразила.
17
0
 
7
 
! Отговори
Мария Игнатова преди 3 години
И така цял живот.....Още в началото казаха, че ще живеем с този вирус или с новото нормално. Но и това ще свърши.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българския щам е много коварен но вчера го борих с Българска гроздова ваксина
15
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Положението е толкова трагично , че станахме за смях във цялата Вселена.Нали помните как всичко започна от Китай ! - това което комунистите могат да направят никой не може даже и да сънува.Занапред Северна Корея ще ни се вижда като най-демократичната държава в света.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинацията започна първо на острова, защо ли новия щам се казва британски?
13
2
 
11
 
! Отговори
Безработен преди 3 години
Няма проблем, ще потърпим още година-две!Затваряйте всичко, ще ядем асфалт!
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очаква скоро набеден щам на невинния вирус да бъде обяван като изключително опасен за децата. В началото на тази глупост никой нямаше да изтърпи на посягането на невинните душици. Щяха да ги пометат, ако убиваха деца. Сега обаче вече сме обработени и доброволно ще ги надупчим с гадостите от биг фарма.
11
1
 
10
 
! Отговори
СТЕена за тия преди 3 години
АНГЛОСЕКСОЛОНЦИТЕ НОЕАТА ЧУМА НА СВЕТА
10
3
 
15
 
! Отговори
ХМММ ХМ. преди 3 години
Може ли сега да напишете половин, дори само четвърт страничка, в която да пише посредством какви изследвания, с какви научни методи е изчислено и установено, че има "70% по-заразен" щам на вируса? Просто едно микроскопично материалче, да опише как са разбрали, понеже почва да изглежда ЧЕ СА СИ ГО ИЗМИСЛИЛИ.
9
2
 
7
 
! Отговори
таварищ паПутин преди 3 години
Случайно да имате снимки на руски туристи пътували до Британия сис самальотками и заразили местните *** с новия щам на Ковид-19 нова разновидност на "Новичока"...?ДОбявете ги в Интерпол за международно издирване и наложете нови санкции на Русия...
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А северозападния филипински вариант е най страшния. А народите търпят ли, търпят това невиждано робство, което ги обгръща. Жалко, че човекът е по образ Божи създаден. В момента не е и животно. По назад е
7
1
 
13
 
! Отговори
Ес към Британия преди 3 години
Ще ми бегате от ЕС...ще се цепите от колектива...Ша ми се правите на тарикати...
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
D А ноият щам нама ли си име? Мога да помогна,BREXIT 2020
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Короната казаха че покосява по тежко черните,а там само такива останаха. Нормално е да страдат повече от други държави.Нали уж не бил по смъртоносен,а просто по бързо се разпространява което ще доведе до по бърз стаден имунитет. Защо се опитват да го спрат тогава. Да го минаваме всички и това е. Който оцелее ще разказва
4
1
 
10
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
ЕС да им наложи санкциЙ :):):)