Новият щам на коронавирус не бил по-смъртоносен

Преболедувалите да изчакат 3 месеца преди поставянето на ваксина
Обновена: 22 яну 2021 22:16 | 22 яну 2021 22:12, Екип на Bulgaria On Air
12

PCR тестовете не улавят новата мутация на Ковид-19. Колко по-страшна е модификацията на вируса?

"Не можем да кажем, че е по-смъртоносен. Колкото повече се претоварва здравната система, толкова по-трудно хората ще получават необходимата медицинска помощ. Информационната РНК ваксина предпазва от английския щам, все още има въпросителни с щама от Южна Африка, проучва се ефективността", каза епидемиологът д-р Христиана Бацелова в предаването "Денят ON AIR".

Тя отбеляза, че дори да има проблем с ефективността, винаги ваксината може да бъде коригирана и да има такава, която да е ефективна и за новите щамове.

"Има големи надежди относно информационните РНК ваксини и за други заболявания, не само за Ковид-19. Нормално е човек да се страхува, но това не е съвсем нова технология. Повече от 25 години се работи по този тип информационни РНК ваксини", увери д-р Бацелова.

По нейни наблюдения, когато хората получат необходимата информация, те се успокояват и са много по-склонни да бъдат ваксинирани. Д-р Бацелова също се е ваксинирала, получила е и двете дози от имунизационния препарат.

"След първата доза имах болка на мястото на убождане, след втората - болката в рамото беше по-слаба. От 20-ия час нататък след втората доза имах доста силна отпадналост, но за около 7-8 часа премина. Апелирам хората да се доверяват на специалистите, които от години се занимават с проучвания на ваксини. Редно е да се вярва на хората, които имат опит в тази сфера", добави епидемиологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че преболедувалите Ковид-19 могат да изчакат 3 месеца преди поставянето на ваксина, тъй като вероятността да се заразят след преболедуване е много по-малка.

"90 дни се чака при лицата, които са били с рековалесцентна плазма. Моят страх е относно децата, надяваме се към лятото да има определена доза и за тях. В момента се изпитват клинично ваксините на Moderna и Pfizer при деца над 12 години. Става малко егоистично възрастните да бъдем ваксинирани, а децата да останат незащитени", коментира д-р Христиана Бацелова.

Според нея е възможно да се сблъскаме с трета вълна на Ковид-19, ако не сме отговорни и подходим несериозно.

"Във ваксината не се съдържа жив патоген. Първата доза към 12-ия ден дава една относителна протекция. Индивидуално е колко ще е инкубационният период при всеки един. Ваксината на AstraZeneca e векторна, също с доказана безопасност, но профилът на безопасност на Pfizer и Moderna не отстъпва на този на AstraZeneca. Разликата между ваксините и всички медицински процедури и лекарствените средства е, че ваксините поддържат здравето, а лекарствата избавят хората от болестта", обясни специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: ваксинащамкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
celta na fermerite na virusi ne e da vi ubivat...a damo da polzvate online live office programata im i drugite im e-produkti...moje bi?
9
0
 
1
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Това твърдение ли е вярно, или твърденията на Борис Джонсън, че новия ковид е с 30% по-смъртоносен и с 56% по-заразителен? Бъдете последователни във фалшивите новини.
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Тя подчерта, че преболедувалите Ковид-19 могат да изчакат 3 месеца преди поставянето на ваксина, тъй като вероятността да се заразят след преболедуване е много по-малка."Това като прочетеш и ти стига, какъв специалист!:)След боледуване имунитета ти е в пъти по-силен, нали г-жо?
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"НЕ БИЛ ПО-СМЪРТНОСЕН"Минало време. Значи вече го няма. Чудесно. Хвърляме маските и излизаме навън. Отваряйте всичко, всеки да бачка и да си плаща разходите и да живее нормално. Супер новина, оправи ми настроението. А и днес ще е топличко, събота е - отиваме на разходка в природата. Идеалка направо. Ай чао ви.
6
2
 
4
 
! Отговори
Vandim преди 3 години
Важно е да е доходоносен!
5
5
 
4
 
! Отговори
Аз съм тъп, вие не:) преди 3 години
Е как ще е по-смъртоносен като вече назначиха Байдън. Дори още след деня на клетвата му, СЗО определи нов начин за броенето на *смъртоносно заразени* и *починали от Ковид*. Ето това е добрата новина от резултата на откраднатите избори. Ама кой съм че да давам акъл? Тук има толкова умни коментатори и жураналета, които моля, да ме отърват от тези конспиративни теории, и ми помогнат да стана умен като тях. Или поне ме напсуват поучително!
4
3
 
12
 
! Отговори
Аууууу преди 3 години
Че той самият Борис Джонсън обяви преди 2 часа , че новият щам бил с 30% по- СМЪРТОНОСЕН?!?!?! СИГУРНО СА ИЗСЛЕДВАЛИ ВСЕКИ УМРЯЛ ОТ КОЙ ЩАМ Е БИЛО?!?! КУ КУ!!
3
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грипа вече е КОВИДПротивогрипната ваксина вече е МОРАЛНО ЗАДЪЛЖЕНИЕНа всеки 6 месеца - БОЦАко искате ПРИВИЛЕГИИИначе казано, ако искате обратно нищожна част от свободата си, която ви отнеха.
2
2
 
11
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Да кой да вярвам на лейката Гани, или на официалното съобщение на британското правителство от преди два часа. Куха си..
1
7
 
13
 
! Отговори
Ми добре преди 3 години
Отговорът ми е все още същия: НЕ. Няма да се ваксинирам.