Джонсън: Британският щам е 30% по-смъртоносен, 56% по-заразен

Премиерът на Великобритания оповести данните на учените
Обновена: 23 яну 2021 07:53 | 23 яну 2021 07:50, Петя Славова
149
Джонсън: Британският щам е 30% по-смъртоносен, 56% по-заразен
Снимка: БГНЕС

Новият мутант на коронавируса, открит най-напред в Кент, Англия, е с 30% по-смъртоносен от стария, освен, че е и по-заразен, заключиха учените. Премиерът Борис Джонсън в обръщение към нацията вчера от 17 ч. британско време (19 ч. българско) оповести данните на учените - че новият щам е по-смъртоносен от старите версии на вируса.

"Има някои доказателства, че новият вариант на коронавируса, открит миналата година, може да бъде свързан с по-висока смъртност", каза Джонсън на пресконференцията. Според данните, представени на брифинга, при заразяване със стар щам от хиляда заразени умират около 10 души, а при заразяване с нов - 13-14 души, предава "Монитор".

Още по темата

По-рано Робърт Пестън от ITV съобщи, че изследователи от правителствената консултативна група за нови и възникващи респираторни вирусни заплахи (NERVTAG) стигнаха до заключението, че новият щам вероятно ще убие 30% повече хора от стария.

Борис Джонсън също така увери, че използваните в страната ваксини на Pfizer и на AstraZeneca са ефективни срещу новия щам на вируса.

Британски учени в края на декември обявиха, че са открили нов щам на вируса, който е с 50-70% по-заразен от преди известния. Този щам се разпространи широко във Великобритания през ноември и се разпространи и в европейските страни. През декември учените заявиха, че нямат доказателства, че новият щам е по-смъртоносен, но отбелязаха, че за разлика от известния вариант, новият заразява и се пренася и от деца. Според учените и лекарите този вариант на коронавирус в момента е "основният", който се разпространява сред населението.

Новият щам, който беше открит за първи път в Кент, се предава по-лесно от по-стария, което означава, че заразява повече британци. С него се обяснява големия скок на броя на случаите във Великобритания през последния месец. Британският щам, както е вече известен, бе открит у пациенти в много европейски страни, а също в Китай и САЩ.

Професор Нийл Фъргюсън, който е член на NERVTAG, заяви днес пред Престън: „Реална е възможността новият вариант в Обединеното кралство да увеличи риска от смърт, но все пак остава значителна несигурност.

"Четири групи - Imperial, LSHTM, PHE и Exeter - са сравнили връзката между положителни проби на пациенти с новия вариант спрямо старите щамове, и риска от смърт.

"Това предполага 1,3 по-голям риск от смъртен изход. Тоест при 60-годишните биха могли да починат 13 на всеки 1000 души, сравнено с 10 на 1000 при старите щамове.“

Проф. Фъргюсън обаче предупреди, че само осем процента от смъртните случаи съдържат информация за това кой щам са имали.

Според публикуваните днес документи, учените са изчислили, че новият щам е с 56% по-заразен от другите щамове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
1
 
! Отговори
Джорис Бонсън преди 3 години
"...при заразяване със стар щам от хиляда заразени умират около 10 души, а при заразяване с нов - 13-14 души." При 30%, народът се стряска и си мисли - аха, умрелите ще са около 300 на 1000. Обаче сметката е 30% не от 1000, а от умрелите от по-малко потентния вариант, което излиза на 13 на 1000, а не 10 на 1000. Четем внимателно и не изпадаме в крайности!
126
0
 
6
 
! Отговори
шмatka преди 3 години
Бреййй,ами че щом е така то ингилизите досега да бяха изпукали бе?Ама като ги гледам още не са!
125
0
 
3
 
! Отговори
Веско преди 3 години
Aми, пазете се бе!
124
0
 
4
 
! Отговори
Сб преди 3 години
Тоя такива акита надроби. Сега се чудят какви оправдания да измислят.След няколко месеца ще излезе колко са зле. Просто си мислеха, че ще ползват привилегията на Ес както я ползват Швейцария и някой скандинавски държави. Но не се получи 😃
123
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СМЪРТТА НЕСЪЩЕСТВУВА-ЩЕ МЕ ОПРОВЕРГАЕ ЛИ НЯКОЙ?
122
1
 
5
 
! Отговори
истината преди 3 години
очертава се да има всяка година нов щам ми струва а?
121
3
 
1
 
! Отговори
олеле преди 3 години
ке се мре
120
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ногу по-ме е страх да ми се не испотат краката, да ми не прокисне джибрето и да ми се не пресече зельето.
119
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това че е открит във великобритания не означава че се появил там, може да е било в държавата на некадърните чалгаджии връзкари например но те как да го открият?
118
0
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Британски Имперски вирус - 30% по- смъртоносен...
117
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този е една пионка. Каквото му снесат задкулисните туй говори. Нито от математика, нито от медицина ина хабер. Какво означава 30% ? Вместо по 100, ще умират 130 човека на опр. брой заразени. И как ги смятат ? Как извадиха от починалите днес, тези с Ков19 ? Пък после как разграничиха щамовете ? А на починалите пср ли правят, нз. И всичката тази простотия нашите я дават за пример и въвеждат същите безполезни мерки. Ботокс неден, към тебе гледам.
116
2
 
12
 
! Отговори
С. преди 3 години
Боря Джонсън лекар ли е че знае или така са му казали кукловодите?
115
1
 
8
 
! Отговори
Е то преди 3 години
Не само вирусът им е такъв !
114
2
 
19
 
! Отговори
до Край преди 3 години
Абсолютно вярно. Но хората ще спрат да се шашкат и от новото плашило. Какво ли ще измислят тогава? Може би щам на КОВИД-19, който превръща хората в зомбита?
113
2
 
25
 
! Отговори
Край преди 3 години
хората спряха да се шашакат от нормалния К19 - нормално е да измислят ново плашило - К20 много по-страшно яростно и изпиващо мозъка от костите на човек даже и на светло.
112
2
 
19
 
! Отговори
Асен преди 3 години
Като започнат да хвърлят тези проценти. Как изчислиха, че е по-заразен и то с толкова процента. Нали Ковид беше адски заразен, едва ли не ако сте в 1 стая с 10 човека, ако има 1 болен, ще зарази на 100% всички, този новия щам, ще зарази и мъртвите ви роднини ли? Нито е по-смъртоносен нито е по-заразен. Не се ли изтърка вече цялата простотия с този пишман вирус вече. Видя се, че нищо не се е случило кой знае какво. няма да измре населението на планетата от точно този вирус.
111
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижте само каква прецизност- 30% за едното и 56%процента за другото.Ще си помисли човек, че процентите са резултат на задълбочени научни изследвания. Обаче като поискаха хората да ги видят- няма такива. Та се наложи да обявят, че процентите са просто предположения. Пълен цирк.
110
3
 
14
 
! Отговори
. преди 3 години
Голема работа! А спрерте да ни баламосвате най-накрая, че ще ви се намери!
109
4
 
16
 
! Отговори
!!! преди 3 години
Лъжец, престъпник!
108
3
 
18
 
! Отговори
SS преди 3 години
Въоръжавайте се кой с каквото може ! Идват лоши години !