30% от заведенията са фалирали, кръчмарите се отказаха да отворят протестно

Ако скочели болните, щели да ги сочат с пръст
409
30% от заведенията са фалирали, кръчмарите се отказаха да отворят протестно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Около 30% от заведенията са фалирали и въобще няма да отворят, а с всеки изминал месец този процент се увеличава, каза Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, пред bTV.
Асоциацията заедно със Сдружението на заведенията в България поискаха оставката на здравния министър, защото по думите им „води война“ с тях.

Още по темата

 
„За нас е неприемливо здравните власти да разделят бранша по този начин и да казват - в ресторанта на хотела може да се храните безопасно, а в този срещу хотела има опасност да се заразите с коронавирус“, заяви Алибегов.
На този етап заведенията се отказват от идеята за масово протестно отваряне.

По думите на Ричард Алибегов, тъй като здравният министър „се е заял с тях“, ако направят това и броят на заразените се увеличи, те ще бъдат посочени с пръст като виновници за това.

„На протеста имаме икономически искания – да бъдат изплатени обезщетенията на служителите и на бизнеса и да работим. Дистанцираме се от всякакви партии и политици. Вчера обсъдихме как ще протече протестът със СДВР, така че се надяваме да бъдем чути“, заяви Алибегов.

Той каза още, че бизнесът все още не е започнал да взима помощ. Тя се очаква да тръгне едва тази седмица.
 
„Директни помощи за бизнеса не са получени, освен тези по мярката „80/20“ за заетост на персонала. Вече осми месец чакаме изплащането да започне. Ситуацията е много зле и сме на ръба. Затова смятам, че на протеста ще се съберат много хора“, допълни Ричард Алибегов.

„Наясно сме, че дори да ни пуснат на 50% капацитет, повече от 25% заетост няма да имаме. Но е добре да завъртим малко по малко колелото. Февруари по принцип е много тежък месец и можеше да се ползва за адаптация“, на мнение е той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
330
0
 
1
 
! Отговори
Кънчо Путкодеров преди 3 години
Кръчмарите,а и не само кръчмарите,работодателите спазват ли трудовото законодателство?Дано фалират всички!Амин!!!Амин!!!Амин!!!
329
1
 
7
 
! Отговори
ДЯДО МРАЗ преди 3 години
Да до някаква степен се Оляха с дискотеки чалготий, наргиле бар и всякъкъв вид събиране на наркомани и прочие...Е това не са Банкетите от бай Тошово Време не става с "Демокрация"....
328
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повечето от коментиралите по долу са явно асоциали и паникьори. Никой не ви праща на сила да ходите по кръчми и кафета бе! Стойте си у вас като ви е страх. Ние нормалните хора, обаче искаме като се приберем от работа да излезем с приятели да пием по кафе/вино. Да идем на кино или концерт. Който го е страх от мечки (апропо) вируси да не ходи в гората. Да убиват бизнеса на тези хора, в предвид работещите спа хотели и ресторанти към тях, е супер голяма глупост.
327
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Благодаря ти Корона, че бавно и мъчително задушаваш чалга индустрията. Това зло трябва да се изкорени от обществото ни завинаги.
326
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От фалит на чалготеки, наргиле барове, дискотеки за друсалки и кръчми, където се събират кварталните лузъри обществото единствено може да спечели.
325
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ората са гладни и озверели.
324
3
 
23
 
! Отговори
ХИТЪР ПЕТЪР преди 3 години
НяКОЙ ще изкупи бизнеси на безценица.После ще махнат забраната.Случвало се е и преди.Закони и изисквания доведоха Булгартабак до фалит. После го купиха и промениха закона и пак стана на печалба.Преди това с разни еко норми приватизираха оловно-цинкови заводи (скъпа такса замърсяване). Като го купиха - промениха наредбите и завишиха допустимите норми на замърсяване.Използват държавната машина за частни интереси - закони, норми, наредби. Това държава ли е?
323
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сандокан ....че отварял на 1 февруари ,тоя май от герб ,много смел ,да видим дали че го пратят в ареста )
322
7
 
26
 
! Отговори
Бургас преди 3 години
Ричард Али и другите кебапчии защо си мислят, че някой им се вързва ва лъжите......
321
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не работят онлайн?
320
1
 
21
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Не ги мисля. Нали декларират по-малко от 10 % от оборота си. Нъ к помощите за бранша май ги вързаха с оборотите :)
319
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
страхливи мижитурки...
318
3
 
4
 
! Отговори
ля ля преди 3 години
лъжлива информация!!
317
2
 
16
 
! Отговори
са сметка на това преди 3 години
износа на Китай се е увеличил с 30% защото парите които биха били похарчени за пътувания и култура сега отиват за онлаин пазаруванетези които я измислиха тази епидемия определено направиха Китай велик и унищожиха окончателно икономиката ни
316
4
 
42
 
! Отговори
Маг Минчо преди 3 години
Вчера от туристическия и ресторантьорски бранш заявиха, че загубите им са за милиони.В същото време приплакаха, че ще фалират!?Парадоксално ,а къде е инвестирана печалбата им от предишни години??? Рефренът как изплащали кредити и карат на хляб и сол,го знаем.В НАП едва ли всички декларират изцяло "светлите" си бизнеси!Помним онези летни дискотеки по плажовете, правещи грубо сметнато поне 50 хил.ПЕЧАЛБА НА ВЕЧЕР,а деклариращи максимум 3-4 хил Е, да спасим "акулите",а "цаците" да го духат..
315
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен как залежали храни в складовете,с изтекъл срок на годност се предоставят на детски градини,училища и ресторанти.И тук отново говорим за ролята на държавата, която трябва да упражнява контрол. Освен това корумпирани митнически служители съдействат на некоректни вносители. Негодната храна се препакетира или преетикира. Ресторантите и детските кухни се снабдяват от доставчици, те не си внасят сами продуктите
314
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един микробиолог вчера обясняваше как залежали храни в складовете,с изтекъл срок на годност се предоставят на детски градини,училища и ресторанти.Това е ужасно,но и много вярно.След това в заведенията ви одират кожите с безвкусната и опасна храна,а сега реват като на умряло,че били фалирали.Да бе,да.
313
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В началото като въведоха мерките идеята беше да се затворят всички магазини, които не са от първа необходимост, после се оказа, че не е така. Беше през пролетта- стоях на входа на магазин за обувки и чаках навалицата са намалее, за да влезна и едно момиче ми каза: Заповядайте! Аз- не трябва ли да изчакам? Тя- ооо, моля Ви се, какви са тези глупости? Не знам дали беше продавачка или собственичката.
312
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости.Няма фалирали ресторантьори.Има персонал,останал без работа.
311
8
 
9
 
! Отговори
! преди 3 години
И като цяло е все по-вероятно ГЕРБ да изгуби изборите само и единствено заради егоцентризма на своя лидер.....не защото има някаква алтернатива. В Германия се готвят пред сериозна блокада при заболеваемост над 100 на 100 000 на седмица, а в България при 600 Бойко не искаше и да чуе....само и само да изглежда добрия, да е героя, беше готов и жертва сигурността и здравето на много българи. Реално от целия кабинет той реагира най-неадекватно...