Путин: Светът рискува конфликт "всички срещу всички"

Напрежението около вируса можело да се развие непредсказуемо
Обновена: 27 яну 2021 18:11 | 27 яну 2021 18:11, Веселина Йорданова
168
Путин: Светът рискува конфликт "всички срещу всички"
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви, че светът рискува да започне конфликт, в който "всички ще бъдат срещу всички" на фона на напрежението, причинено от пандемията от Covid-19 и нарастващото икономическо неравенство, предава Bloomberg.

Обръщайки се към Световния икономически форум в сряда за първи път от 12 години насам, Путин сравни сегашната ситуация с 30-те години на миналия век, изказвайки тезата, че неуспехът в разрешаването на международните проблеми е предизвикал избухването на Втората световна война.

"Днес подобен глобален горещ конфликт е, надявам се, невъзможен", посочи Путин в своята онлайн реч пред Давоския форум.

"Но, повтарям, ситуацията може да се развие непредсказуемо и неконтролируемо".

Путин говори ден след размяната на дипломатически жестове между Русия и САЩ, като Москва и Вашингтон се съгласиха за петгодишно удължаване на Нов СТАРТ (Договора за съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия) от 2010 г., ограничаващ стратегическите ядрени оръжия, който трябваше да изтече на 5 февруари. Руският парламент единодушно гласува в подкрепа на удължаването в сряда.

В реч, в която липсваха конкретни политически обещания, руският президент отправи критики срещу технологичните гиганти, за които заяви, че се конкурират отчасти с националните правителства по отношение на възгледите и вярванията на техните граждани.

Сътрудничество за ваксини

Руският президент призова за международно сътрудничество, което да има за цел да осигури по-голяма наличност на ваксини срещу Covid-19 в бедните страни, допълвайки, че правителствата трябва да се стремят да осигурят достойни стандарти на живот за всички граждани след десетилетия, фокусирани върху намаляването на данъците за богатите и корпорациите.

Путин определи удължаването на Нов СТАРТ като стъпка в правилната посока. Президентът на Руската федерация избегна темата за съботните протести, които разтърсиха страната и международната общност в подкрепа на арестувания опозиционен лидер Алексей Навални.

Русия се опитва да прецени перспективите за подобряване на отношенията си със САЩ при администрацията на Байдън, който предупреди в първия си телефонен разговор с Путин днес, че неговият кабинет "ще действа с твърда ръка по защитата на своите национални интереси в отговор на действия на Русия, оказващи вреда както на САЩ, така и на техните съюзници", посочиха от Белия дом.

"Без гаранция"

И все пак руските длъжностни лица предложиха предпазливо оптимистична оценка по отношение на перспективите за постигане на по-нататъшно споразумение.

Формиращият се екип на Байдън "по принцип е по-склонен да води сериозни и отговорни преговори" в сравнение със служителите на бившия президент Доналд Тръмп, коментира руският заместник-външен министър Сергей Рябков пред депутатите в сряда.

"Но няма гаранция", каза Рябков.

Завръщането на САЩ към Договора за открито небе с Русия, който бе изоставен от Тръмп, все още е възможно, посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери в сряда. САЩ официално се отказаха от договора през ноември, след като обвиниха Русия в неспазване на задълженията си - твърдение, което Кремъл отрече.

За последно Путин се обърна към Световния икономически форум в Давос като министър-председател на страната си през януари 2009 г. в разгара на световната финансова криза, когато призова за международно сътрудничество, което да "замени остарялата еднополюсна световна концепция", водена от САЩ. Путин, който самият е похарчил милиарди за руските въоръжени сили в рамките на президентското си управление, призова и за "разумна сдържаност" в бюджетите за отбрана.

Още новини от Давос четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
5
 
! Отговори
... преди 3 години
Руский цар е на замята най- велик, над всички пръв,Руснаците са наши братя, наша кръв и плът. Иван Вазовне пишете простотии за освободителя ни --от турските читацибългарите обичаме Русия...това е
131
2
 
5
 
! Отговори
до Волф Месинг преди 3 години
Основният конфликт е на Русия със самата себе си. И така, от сто години насам. В резултат два полуразпада на Империята. Предстои третият.-----------Е, тук си прав, но в съвремения свят това се отнася за всички държави и САЩ не са изключение от тази формула!Въпросът е - коя от двете империи шъ съ гътне първа!?ПС-------Глобална икномика, глобални финанси, глобален стокообмен, глобални медии...Ефекта на Доминото!!!!В "интересни времена живеем" според китайското проклятие!
130
4
 
4
 
! Отговори
до еха преди 3 години
Лилипуткин откъде има милиарди ??-------------А, можеш ли да потвърдиш твърденията си с факти, не от рода на а. налний така каза, а реални потвърдени факти?
129
10
 
1
 
! Отговори
Волф Месинг преди 3 години
Основният конфликт е на Русия със самата себе си. И така, от сто години насам. В резултат два полуразпада на Империята. Предстои третият.
128
8
 
1
 
! Отговори
Волф Месинг преди 3 години
Основният конфликт е на Русия със самата себе си. И така, от сто години насам. В резултат два полуразпада на Империята. Предстои третият.
127
0
 
6
 
! Отговори
Kosta преди 3 години
Това отдавна не се е случвало на международни форуми: за заплахата от пълномащабна война говори главата на великата сила, страна с първокласна армия и ядрени оръжия. Той предупреждава с толкова спокоен тон, че би било по-добре да крещи-че "противоречията се въртят, което се нарича спирала".
126
2
 
11
 
! Отговори
ТУЛУП в България преди 3 години
По публикацията работи: Веселина Йорданова, Много си превзета Весе, Путин похарчил милярди за отбрана, 50 млрд. бюджет на Русия и 600 млрд. Бюджен на Америка. 10 пъти разлика. С тази продажна журналистика какво оставяте след себе си. Не ви ли е срам *** такива. Това не е обективна журналистика, много ви е голям наклона към Господарите от САЩ. Русия е сувернна държава и никой няма право да им проповядва морал и да ги учи как да живеят. Не ви стигна Окрадохте, продадохте и разбихте България.
125
1
 
3
 
! Отговори
До 111 преди 3 години
Не значи "пътник", а Пътев. Невежеството не е аргумент.
124
3
 
12
 
! Отговори
до миролюбивото жуже преди 3 години
Проблемът на Русия е, че всеки иска да получи парче от нея!Не Русия се приближава до границите на НАТО, а тъкмо обратното.Проблема на Русия е, че защитава националня си и териториален суверенитет.Проблемът на Русия е, че е единствената пречка пред установяването на Новия Световен Ред на Нео-Либералите.Проблема на Русия е, че се придържа към традиционалните цености на семейството с мама, татко, син, дъщеря, и не приема идеологията на "Трансформърите" с множеството полове.Нъл, тъй!!!
123
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страх лозе пази...
122
9
 
4
 
! Отговори
миролюбивото жуже..х преди 3 години
конфликт между русияИзраел,конфликт русия китай, конфликт русиягрузия, конфликт между русия и англия, конфликтът между русия и чечня,конфликтът между русия канада, конфликтът между русия японияКанада еготова за силов конфликт с Русия в Арктика Разтревожена е от нарастващото руско военно присъствие там.Канада еразтревожена, че Русия увеличава военния си потенциал в Арктика и е готова дазащитава интересите си там с оръжие в ръце. Това заяви канадският външенминистър Джон Беърд в интервю за датския вестник. Проблемът на Русия е,че отвсякъде е обградена от съседи. Поляците си имат
121
6
 
9
 
! Отговори
Забележително! преди 3 години
Интересно е какво Путин е казал и какво са го чули!Путин след 12 години насам влиза в осарника и ги утрепва от упор че либералните движения имат същия ефект като преди началото на втората световна война (-30 те).И че положението е взривоопасно.А я вижте заглавието.Показателно!
120
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"нарастващото икономическо неравенство". Като в Русия :)?И какви са тези дипломатически жестове? Бай Дън нали много се канеше на Русия ?
119
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Конфликта не е всички срещу всички както го представя Путин. Конфликта е между Русия и останалите. Така че Путин хубаво да си направи сметката какво ще стане с него и подопечния му вилает ако продължава да плаши с война за да си прокарва имперските интереси.
118
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какво става с берлинския пациент? 100 милиона гледания на видеото му - кога ще излезат тези 100 милиона да свалят Путин.
117
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Енократна парична помощ при раждане на второ дете до 616 хиляди рубли (близо 18 000 лв.). При това решението ще се прилага със задна дата от 1 януари 2020 г. И една добра новина за много рускини еднократна помощ вече ще се дава и за първо дете тя ще е в размер на 466 хиляди рубли (над 13 000 лв.).
116
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НАИСТИНА ВЕЛИК!
115
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да си представин че беше като пияницата елцин всеки ден четки и усмивкино тоя им бръкна в краварските *** и сега са мобилизирали цялата краваристанка прислуга на барикадата да сипе"комплименти"така ще е но китай няма стигане в технологиите а русия във въоръжениятасега ще продалжат договора за ядрените оръжия краварчетата с 5 години с надеждата че ще наваксат но няма как да стане- лошото е че пак сме от губещатат странабайдън забрани сондирането- те и до сега купуваха руски втечнен газ
114
23
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
В Рашата пак настъпва глад. Путин ще го провисят с главата надолу, то само с анимации не става :))))))))))))))))))))))))))))))))) Тръгнал да плаши?!? Кой ще плашиш бре Гаврош?
113
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Кажи за дворецаЗа къщата в Барселона ли питаш?