Червен COVID код за Халкидики, Ласити и Закинтос в Гърция

Хранителните магазини работят по предварително определена среща
1 фев 2021 11:43, Елка Василева
9
Червен COVID код за Халкидики, Ласити и Закинтос в Гърция
Снимка: архив, БГНЕС

Червен код и строга карантина са обявени от днес за районите Халкидики, Ласити и остров Закинтос в Гърция.

На Халкидики напоследък нещата са доста сериозни и кметовете на Касандра - Анастасия Чалкия и Неа Пропонтида - Манолис Карас, заявиха, че са готови и в „открита“ комуникация с компетентните органи за вземане на строги мерки, като в същото време призовават всички граждани и туристи да спазват мерките за защита от пандемия. Това предаде кореспондентът на "Труд" в Атина.

„Ситуацията в Касандра е много критична. За съжаление, потвърдени случаи се срещат в почти всички наши общински области. Призовавам хората да бъдат особено внимателни. Да не се тълпят и спазват мерките за защита, да се обърнат към здравния център в случай на най-малкия симптом или дискомфорт “, каза кметът на Касандра Анастасия Чалкия-Димитропулу.

„От вчера следобед сме в ниво Б и от информацията, с която разполагаме, община Неа Пропонтида показва, че епидемиологичното й бреме е особено тежко,“ каза Манолис Карас, кмет на Неа Пропонтида.

Още по темата

В Ниво Б/Повишен риск от Хартата за безопасност и защита на здравето е определено Регионалното звено на Ласити и новите ограничения са валидни от 6.00 ч тази сутрин. Това развитие се дължи на увеличените случаи, регистрирани през предходните дни в Агиос Николаос, където в рамките на десет дни бяха идентифицирани общо 56 случая. Тридесет от тях през последните четири дни, а 25 свързани със случаите, открити в детска градина на Общината.

И остров Закинтос влиза в списъка на районите, които са поставени под строга карантина. Към неделя вечерта в Закинтос са регистрирани 28 активни случая на коронавирус, от които петима се лекуват в клиниката на Обща болница в Закинтос, майка и новороденото й бебе са откарани в болница Рио, докато останалите активни случаи са в критично състояние. От началото на годината в Закинтос са регистрирани общо 36 случая и са проследени всички техни контакти.

Мерките за регионите в ниво Б са:

- Забрана за движение е валидна от 18.00 ч. до 5.00 ч. сутринта, с изключение на Атика, където поради увеличеното население и мрежата на обществения транспорт забраната е валидна от 21 ч. до 5 ч. сутринта;

- По време на извършването на литургии в местата за поклонение се допускат до 9 души;

- Експлоатацията на магазините се извършва по метода click away и особено магазините за дрехи и обувки. Хранителните магазини и книжарниците работят по процедурата на предварително определената среща;

- Задължително използване на маска на закрито и открито;

- 24-часово ограничение на трафика, използвайки SMS към 13033 само по шест (6) причини;

- Работа с минимален персонал (ротация, работа от разстояние) в частния и публичния сектор;

- Дистанционно обучение във висши учебни заведения. Детските градини, началните училища и всички специални училища на всички нива са отворени;

- Функциониране на върховни и специални съдилища.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
4
 
! Отговори
hm преди 3 години
Тия май не са гледали в другите държави как са нещата. За толкова малко случаи, такива строги мерки. Не е адекватно. Има държави с 10 пъти по-лоша ситуация и мерките им са по-леки.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За Китнос какво ли не правят някои хора
4
0
 
22
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Абе тия се скъсаха от локдауни и пак са постоянно на червено! Локдауните явно са като бензина наливан в огъня!
3
4
 
3
 
! Отговори
Скоро ... ли ?! преди 3 години
до 2Ганчee ... хитрите гърци не ги мисли.
2
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
отиде им летния сезон.
1
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Швеция и Беларус хората не страдат от вируса, всичко си работи и няма свлачища.