Конфликт между права и ценности, ако ваксинираните са с привилегии

Здравко Попов, Институт за публична политика, пред Bloomberg TV Bulgaria
26 фев 2021 00:05, Анисия Иванова
179
Конфликт между права и ценности, ако ваксинираните са с привилегии
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

При въвеждането на имунизационен сертификат за пътувания трябва да се намери технологично решение на конфликт между две базисни ценности - правото на здравословен живот и правото на придвижване. Това обяви Здравко Попов, философ, дипломат, президент на Институт за публична политика, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков. "Ваксинираните ще започнат да акумулират привилегии и предимства за разлика от не ваксинираните и това поражда този конфликт“, смята гостът.

Това ще породи много сериозен конфликт между права и ценности, убеден е той.

По думите му има държави, които се държат много консервативно по отношение на ваксинационните паспорти, например Гърия, други са по-либерални. Консервативното и либералното се срещат на терена на ваксинациите, каза още гостът.

Според него, ако това се превърне в норма, може да се отрази върху бизнеса и ще създаде проблеми на работодатели и служители.

"Проблемът не е медицински, а по-скоро политически…Моето допускане е, че ще трябва да има една база данни, която да показва процеса на ваксинации и персонификацията на ваксинацията. Въпросът е как ще бъде експлоатирана тази информация и как ще бъдат наложени регулации въз основа на тези данни“, каза Попов.

Глобализацията е поставена под голям въпрос, допълни той и попита: "Дали тя няма да получи силен удар от тези дискриминации, които ще възникнат върху данните за ваксинациите?".

По думите на Попов е необходимо да се преформулира дневния ред „на взаимодействието и партньорството между Европа и САЩ по всички въпроси за света“. "Това идва след обръщението на Джо Байдън на конференцията по сигурността в Мюнхен, където той ясно декларира това, че иска да възстанови отново значимостта, капацитета и силата на НАТО, който е най-важният инструмент в трансатлантическото сътрудничество“.  

„Интересното сега е дали САЩ едновременно ще тръгне към тежка конфронтация и срещу Русия, и срещу Китай, или ще използва тактиките на Кисинджър - да работи с единия срещу другия или ще поддържа противоречие между тях“, заяви Попов.

"От една страна Европа има икономическа нужда от Китай, но от друга стана стоят геополитическите интереси за сътрудничество със САЩ. Това кара европейците да са много раздвоени между геополитически и икономически интереси и те ще търсят формули който да удовлетворят и двата вида интереси", смята той.

Проблемите в последния съвет на министрите на външните работи на страните от Европейския съюз са свързани с тези ключови играчи – не само Русия и Китай, но и Иран, обясни гостът Bloomberg TV Bulgaria.

"Обсъдено бе дали може да се продължи сътрудничество при положение, че тази пауза, след като САЩ се оттеглиха от ядрената сделка, показа, че когато Иран бъде освободен от някои санкции започва да разширява своите интереси в ядрената сфера и сега интересното е дали САЩ ще може да се върне в сделката и при какви условия“, каза още Попов.

Той коментира и втвърдяване на ядрата в Южна и Централна Европа, като заяви, че се говори за разпадане на шенгенското пространство и „все повече и повече има някакво вторачване във възможностите на националните държави и дали те няма да са по-далновидни, ако те си възстановят суверенитета и имат собствена съдба различна от тази на  съседите си“.

Целия разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
1
 
! Отговори
О! преди 3 години
До Заразно злоМоже ли да гърмим вакси зомбитата в главата?
133
0
 
2
 
! Отговори
Заразно зло преди 3 години
Неваксинираните д а им се отнемат имотите и да се евтаназират.Вимето н стадния имунитет.
132
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 143Кажи им брат! IT експерта дето освен за фейсбук и пишеща машина не знае какви приложения има компютъра? Кои са тия "многото" в йерархията над програмистите, че не се сещам?
131
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що за глупости? Ваксиниран неваксиниран не е като сит и гладен.
130
2
 
7
 
! Отговори
Uncle Bill преди 3 години
Е, иначе как мислите, че ще си продам ваксините?
129
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бе това никога няма да стане бе!!!Това си е безочливо погазване на всякакви права!Само си представете пример (измислен, но 100% възможен):Болен от рак, на химиотерапия, спешно се нуждае от лечение в Турция.Не може да се ваксинира. И какво? Ще го задължат да плати едни 100 лева за тест ли?А раково болните дори са освободени от потребителска такса!!!
128
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Програмистите са едно от най-ниските нива в компютърните технологии,под тях са само операторите.Така,че от програмист акъл и мнение не искам.
127
1
 
9
 
! Отговори
Не обръщайте преди 3 години
внимание на тоя, писал се "програмист". Кога програмира, като постоянно виси във форума и заработва по някоя с'тинка за кафе.Само гледайте след малко как ще налети в атака като разярен носорог.
126
2
 
6
 
! Отговори
До 140 преди 3 години
Ами айде утре в билата в София в 10 да влезем всички ей така без секви маски, ей така като сте толква отворени! Искате ли?
125
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така започва РОБСТВОТО- днес паспорт за придвижване в чужбина,утре-за страната,вдругиден,за населеното място,след това за излизане на улицата ...и накрая,за отиване до тоалетната у дома!!!Четете,овввцее,"Прозорецът на Овертон",или сте впрегнали мисленето си в блеене по подадения от управляващите сигнал.
124
1
 
2
 
! Отговори
До Програмист преди 3 години
Е, ти пък си го заслужаваш! Даже не ти е достатъчно :)
123
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изводът е, че ако се заразиш от ваксиниран човек, който също може да пренася вируса, не е проблем. Лошо е ако неваксиниран те зарази. Иначе казано не им пука дали ще се заразим, а дали имаме ваксинационен паспорт т.е. целта на мероприятието наречено ковид 19 е... ваксинационен паспорт. Има ли още някой, който да не го е осъзнал след близо година ежедневни доказателства в тази насока? Убеден съм че има, но преди година дори и не подозирах колко наивници обикалят планетата... Живи и здрави!!!
122
2
 
4
 
! Отговори
До Програмист преди 3 години
Това ще стане със ВСИЧКИ ни некой ден! Каква ти е целта? Аз не съм виновен, че тоя дето не го е оцелял е бил 300 кила или е бил някакъв неподвижен инвалид!
121
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви права, какви ценности? Вече забравихме какво беше това.
120
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви права, какви ценности? Вече забравихме какво беше това.
119
1
 
12
 
! Отговори
Селяндур с джип преди 3 години
До ПрограмистСега може да се мислиш за недосегаем, но когато гладните маси озвереят и твоят ден ще дойде, не се притеснявай.
118
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ah letete eskadroni...v ustrema vi miliardi....tonove kerosin izgariat...i posle sichki hora i jivotni vi dishat izgorelite kerosinovi i dizelovi gazove...a kakvi hubavi vodni, solar i wind proizvoditeli na tok ima ...i ne, ne, ne e amerikanski ...bulgarski e, ot ujen slavianski koren...;-)
117
1
 
6
 
! Отговори
До Програмист преди 3 години
*** иронията. Лефчо, на тебе ти казаха, че има коронавирус! Ако не гледаше новини, сигурно изобщо нямаше да чуеш за тази дума никога!
116
1
 
4
 
! Отговори
До Програмист преди 3 години
Така ли? А аз защо мисля, че вече отдавна са ми го отнели с техните мерки? :)
115
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
:-) v komunisticheska bulgaria na t.jivkov pak beshe taka...zadaljitelno na vaksina...zadaljitelen imunizacionen pasport ot bebe.....do....grob...zadaljitelno na zabolekar...zadaljitelno na ginekolog...zadaljitelno na rentgen...zadaljitelno voinik...zadaljitelno jitelstvo po mestorojdenie...zadaljitelno na manifestacii...zadaljitelno na fizzariadka...zadaljitelno na proizvodstveno sabranie...zadaljitelno s feredjeta i shalvari;-))) diado vi ahmed dogan znae...ima si go zapisano na tumbaka...;-))