Ваксината на "Пфайзер" намалява предаването на вируса след една доза

Анализирани са резултатите от хиляди тестове за COVID-19
26 фев 2021 16:52, Елка Василева
19
Ваксината на "Пфайзер" намалява предаването на вируса след една доза
Снимка: архив, БГНЕС

Една доза от ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" намалява броя на асимптоматичните случаи и може значително да снижи риска от предаване на вируса, установиха британски изследователи, цитирани от Ройтерс.

Учените са анализирали резултатите от хиляди тестове за COVID-19, правени всяка седмица в рамките на скрининговите програми за болничния персонал в Кембридж, Източна Англия.

"Резултатите ни показват рязко намаляване на процента на положителни тестове след една доза от ваксината на "Пфайзер"-"Бионтех" - каза Ник Джоунс, специалист по инфекциозни болести от университетската болница в Кембридж, който е един от ръководителите на изследването.

Още по темата

След разделяне на резултатите за ваксинирани и неваксинирани изследователите установяват, че тестовете на 0,80 от процента от неваксинираните медицински лица са положителни, при 0,37 процента за ваксинираните преди до 12 дена, когато ефектът още не е пълен, и 0,20 процента за ваксинираните преди 12 или повече дена.

Резултатите от изследването още не са рецензирани от специалисти, но са публикувани предварително.

Това означава четирикратно намаление на асимптоматичните случаи на COVID-19 сред здравните работници, ваксинирани преди повече от 12 дена, и 75 процента защита, уточни другият ръководител на изследването Майк Уикс, специалист по инфекциозни болести.

Във Великобритания се използват ваксините на "Пфайзер" и "Астра Зенека" от декември миналата година, припомня БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Amazona преди 3 години
Az razbiram da se vaksinirah spo svoq volq no,,,Ima edno mnogo golqmo No ?1,,, Da imah izbor na vaksina ,,,,i tq da e po svoi izbor!!2,,,Da se vaksinirah i da vzemeh dokument za patuvane ne e pravelno,,,zahtoto mojeh da patuvah sas test -72casa,,,PSRVaksinata q pravih po svoq volia i nikoi ne moje da te zadalji ili ogranici ot covehkite ti prava dori i da se dvijih,tova oznacava da jiveeh,,!!!3,,,Kakvi sa tez izmislini pasporti,,Tova oznacava hte probvat vsicko varxu naseleniet
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В дом за пенсионери в Емстек в област Клопенбург общо шест души вече са починали с корона въпреки пълната ваксинация. Представител на област Клопенбург обаче счита, че по-нататъшните разследвания са ненужни. Бременският вирусолог Андреас Доцауер е посъветвал да се разследват по-отблизо смъртните случаи с оглед на необичайната им честота. Според мнението на областта обаче аутопсията не е оправдана.
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руската ваксина е на 100% ефективна дори само ако проявиш желание да се ваксинираш с нея. Мисълта за нейната безгранична ефективност е достатъчна за 100 годишен имунитет. Това е доказано милиони пъти от руските учЕни.
15
3
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Долна лъжа и инсинуация!Само съветската, пардон, руската ваксина за едър рогат доб'итък премахва за срок от минимум 10 години вируса на китайските другари!!!И е напълно безвредна, без странични ефекти и без смъртни случаи, даже действа като виагра!
14
6
 
7
 
! Отговори
Изкарал хремата преди 3 години
Пичове, не се хабете бе!Няма да си я сложа.
13
3
 
3
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИП преди 3 години
Само според проучване на производителя ли? Как да му варваме?Няма ли независимо проучване, напр. на регулаторен орган?
12
3
 
8
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Ха-ха! Да не би да спаднаха продажбите?
11
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В нашата болница познавам над 200 човека ваксинирани с тази ваксина.Познавам само 2 човека вдигнали температура за няколко часа и не съм чул за други странични реакции.Това го видях с очите си и на друго не вярвам.
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Реклялама му е майката
9
2
 
6
 
! Отговори
При намалява и без преди 3 години
доза
8
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде стига медиите са пробутвали този Пфайзер. Колко възрастни хора починаха в домове след тази ваксина, колко други получиха парализи, неврологични проблеми и т.н. Прочете Пфайзер какво са правили в Нигерия - ще ви се изправи косата
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
a v niakoi darjavi ima sankcii kam tesi firmi ...wooow...
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
potentnite virusi sa na svarshvane...i ot mars nema vnos...nito ot lunata...zor...goliam zor...nema izobreteni tabletki za potentnost na virusi...vai...vai...
5
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На база публикации в западни специализирани издания, БГ медиите пуснаха информация за:-- ЕДНО само изследване на руската ваксина;-- ДЕСЕТКИ за западните, с много данни от много учени в много държави. Едната с малко по-висока ефективност от руската.Резултати:-- искаме руската, вижте, че е най-добрата!-- не искаме никоя от западните - само реклама, лъжат ни (едни и същи издания се цитират, иначе)Е, това си е живо сляпо русофилство за мен, без да оценявам ваксините!
4
6
 
8
 
! Отговори
123 преди 3 години
Боко, какво ще ги правиш 18 милиона ваксини които си платил предварително?Що си взел 18 милиона? Що си ги платил предварително без да знаеш колко ще са ваксинираните? А ако не се използват ще ти върнат ли парите? Май не.
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рекламата на тая ваксина мина и проста мол уно хаха
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А тогава защо да се боцкаме с Астра зенека,която НЕ намалява предаването на вируса???Щото пени се,не пени се,пари сме давали,така ли?
1
6
 
15
 
! Отговори
Нане преди 3 години
Тая, коя поредна статия е днес за ваксините...Друго не съществува вече за празноглавците, край без ваксина света, ще се затрие...