ЕС иска САЩ да разреши износа на милиони дози AstraZeneca

Брюксел настоява пред Вашингтон за свободни пратки със съставки за ваксини
Обновена: 6 мар 2021 18:06 | 6 мар 2021 18:05, Веселина Йорданова
59
ЕС иска САЩ да разреши износа на милиони дози AstraZeneca
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз ще настоява Съединените щати да разрешат износа на милиони дози ваксина за COVID-19 на AstraZeneca, докато Брюксел се бори за преодоляване на недостига на доставки, съобщи "Файненшъл таймс".

ЕС също така иска Вашингтон да осигури свободния поток от пратки с ключови съставки на ваксините, необходими за европейското производство, се казва в информацията на вестника, цитирана от БГНЕС

“Вярваме, че можем да работим заедно със САЩ, за да гарантираме, че ваксините, произведени или бутилирани в САЩ за изпълнение на договорните задължения на производителите на ваксини с ЕС, ще бъдат изцяло изпълнени”, цитира „Файненшъл таймс” позицията на Европейската комисия.

Страните от ЕС започнаха ваксинация в края на декември, но се движат далеч по-бавно от другите богати държави, включително бившата страна-членка Великобритания и САЩ.

Длъжностните лица обвиняват за бавния напредък отчасти проблеми с доставките от производителите.

Европейската комисия и Италия тази седмица блокираха пратката с коронавирусната ваксина на AstraZeneca, предназначена за Австралия, след като производителят на лекарства не изпълни ангажиментите си по договора с ЕС.

Англо-шведският производител на лекарства е подложен на обстрел в ЕС заради забавените доставки на ваксини за 27-членния блок, който поръча 300 милиона дози до края на юни.

"Работим денонощно, за да подобрим доставката и да се надяваме да отговорим на очакванията за второто тримесечие", заяви изпълнителният директор на AstraZeneca Паскал Сориот пред депутатите от ЕС на публично изслушване през февруари.

ЕС планира също да разшири схемата си за разрешаване на износа на ваксини за COVID-19 до края на юни, съобщиха двама източници от ЕС пред Ройтерс в четвъртък.

Съгласно схемата компаниите трябва да получат разрешение, преди да изнасят препарат срещу COVID-19 и може да им бъдат отказани искания за износ, ако не спазват ангажиментите си за доставки към ЕС.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: ваксиникоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проф. Пенка Петрова:"Вече няма нужда да убеждаваме обществото, че ваксините могат да решат проблема с кризата. В момента проблемът е световната липса на ваксини"
45
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЯЩ са убийци, нищо ново.
44
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нали тиквунций се хвалеше че една българска фирма беше направила невероятен пробив и имаше ваксина да ваксинира с нея докато му ръкопляскат по команда връзкарите му
43
1
 
4
 
! Отговори
Помнещ преди 3 години
До 46 А аз ти обяснявам,че никой в целия свят,няма готовност и Капацитет да залее цял свят с тези измислени з 20 дни " ваксини"! Ти какво Не разбра?
42
5
 
6
 
! Отговори
Хей 45 преди 3 години
Човека ти обяснява, че блатная няма капацитет да ПРОИЗВЕЖДА за собствени нужди, тиТролиш за износ.......
41
3
 
3
 
! Отговори
Помнещ преди 3 години
До 43 В последствие се оказва,че Никой няма капацитета да изнася ваксини Не ограничено! Иначе хипохондриците и в БГ Отдавна да бяха се боцнали отдавна нали?!-:) Я се виж какви ги пишеш бре!!!!-:(((
40
5
 
6
 
! Отговори
Помнещ преди 3 години
До там ли стигнахме? Да се моли на Америка самият ЕС? А иначе дуе мускули пред Русия и всеки който Не е негов " член"?И то при условия на " пазарна икономика"? Или тя важи само когато се реши,да се вземат някакви пари от хората? Лицемерие е всичко това! Натягаме на Америка,Та до пръсване! -:((( И до кога така и още колко?
39
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия няма капацитет за производство на ваксини и с мъка отделя малки количества за износ с рекламни цели! Само 3% от руснаците са ваксинирани и ще е престъпление към руския народ руските ваксини да се изнасят! Изнасят само за много полегнали им държави и политици!
38
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До V".Гледахте ли новия сървърен процесор на руснаците ?"Ами купи си руски смартфон и таблет, никой не те спира.
37
9
 
11
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
Колко сте про.стии ЕС. Останахте без ваксина и се молите на чичо Съм като гладни *и . Само че САЩ ще ви даде ваксина когато се ваксинират всички.Сиреч догодина!!!Сега отивайте да тропате на вратата на Путник .Ама и той ще ви даде ваксина когато си изпълни договорите с Индия,Китай.Бпазилия,Аржентита ,Пакистан ,Египет ,сиреч ама много много ще чакате !!!Европа се превърна в толерастки, слаб съюз. НИЩО НЕСТАВА ОТ ВАС !!!
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблема на СЗО от ЕС е че главсека *** иска много и то много милиарди които да прилапа.Една лъжа повторена сто пъти става истина.Така правят диктатурите- фашистки и комунистически.За тях релевантни са само техните мнения с цел много голяма печалба.
35
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС е американски пудел. Аиде сега санкций.
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога ще направят инжектирането задължително за тези които са на помощи? Какво чакат? Омръзна ми да гледам *** които тежат на социалната система, да отиват да попълват бройката инжектирани!
33
5
 
7
 
! Отговори
ЦК на КПСС преди 3 години
След 4 април новото правителство ще внася от нас !!!
32
4
 
11
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Сега стана ли ви ясно кой скрои номера с КОВИД19 ?!
31
4
 
5
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ДАВАЙТЕ РУСКАТА-НА ОНИКОЙ НЕ СЕ МОЛЕТЕ.
30
3
 
5
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ЗАЩО БРЮКСЕЛ?????-ТОВА Е РАБОТА НА СЗО.-ИЛИ США СЕ ПРАВЯТ НА ВЕЛИКАТА СИЛА?
29
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сакън, бе!Не закачайте американските ЛГБТ Трансфармъри, BLM и Antifa!В тях е надеждата за спасение на целия свят от Американската империя!Дайте им време!!!!
28
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ааа нали сме съюзници бре или само когато даваме милиарди за измислени самолети
27
3
 
7
 
! Отговори
V преди 3 години
Не бойти са .На фондовата борса задраскаха още един трилиард измислени долара .Сега пак могат да си ги напечатат .Важното е май.мунките отдолу да подскачат :))) Как им се връзва още някой на тия ? Всичко е надолу и парите изчезват така както са ги измислили :))) Познайте ква е доходността на американските 10 годишни облигации .