Как се промени животът на пилотите по време на COVID-19?

Понякога те биват тествани по три пъти на ден
8 мар 2021 21:16, Нели Христова
10
Как се промени животът на пилотите по време на COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Даръл Майърс си спомня сюрреалистичното усещане през март миналата година, когато почти всички пътнически самолети са приземени, оставяйки пилоти на товарни машини, като него, да летят сами.

"Видяхме как пандемията засегна авиокомпаниите", казва Майерс, президент на Асоциацията на пилотите на авиокомпаниите в Люксембург, пред CNN. Той е капитан на самолет на Cargolux. "Имаше моменти, в които самолетите на моята компания бяха единствените в небето."

Подобно на много други работници, международните пилоти трябваше да се приспособят към драстично по-различна работна среда през последните 12 месеца. Тъй като пандемията предизвика най-рязкото намаляване на въздушния трафик в историята, авиокомпаниите бяха принудени да освободят почти половината от всички пилоти, според скорошно проучване на Goose Recruitment и FlightGlobal.

Онези, които все още летят, могат да бъдат изправени пред рязко намален график на полетите, редовни тестове за COVID-19 и изолиран престой в затворени хотелски стаи.

Първият офицер Джейсън Вудри тъкмо сменял работодателите си, когато COVID-19 удари и той се озовал на земята няколко месеца. Когато най-накрая получил повикване да лети отново, той се нуждаел от опреснителна подготовка на симулатор, преди да се качи на самолетите на Air Senegal.

Вудри е във въздуха от 8 януари и знае, че той е сред късметлиите, заявявайки, че "просто е благодарен, че е сред пилотите, които всъщност имат работа в момента".

Механизми за справяне

Рутината на Вудри като търговски пилот вече включва задължителна проверка на температурата при пристигане на летището и попълване на формуляр, който да удостоверява, че няма симптоми на COVID-19.

Той почиства лостовете, копчетата и превключвателите в пилотската кабина, когато поема самолета от друг екипаж. Полетите, които авиокомпанията му някога извършва ежедневно, сега се изпълняват само три дни в седмицата.

Компанията също така е групирала някои дестинации заедно, превръщайки някога директните полети в свързващи.

Пилотите, които редовно летят между страните, се сблъскват с широк спектър от правила по отношение на тестовете, престоя и времето за почивка, определени от националните правителства, които се опитват да балансират здравните проблеми и безопасността с необходимостта да улеснят пътуванията на пътници и товари.

Някои държави освобождават пилотите от тестване и карантина, стига да се подчиняват на местните правила за носене на маски и социално дистанциране, други пък настояват те да останат затворени в хотел или дори в отделна хотелска стая при престой.

Капитан Майерс понякога се тества повече от веднъж на ден за COVID-19. Той се шегува, че до толкова е свикнал с носния тампон, че сега позволява на медицинското лице, което взима пробата, да го "изненада", като избере лявата или дясната ноздра.

Що се отнася до престоя в хотелите, Майерс казва, че пилотите имат различни механизми за справяне с изолацията. Технологиите, особено видео разговорите, са от голяма помощ. "Понякога взимам китара със себе си по време на пътувания. Научавате се да се адаптирате към изолацията. Но мисля, че в дългосрочен план ще започнем да виждаме, че хората са много засегнати от това", на мнение е той.

Разширена изолация

Хонконг въведе най-строгите политики в света по отношение на авио екипажите миналия месец, изисквайки от тях карантина в хотелска стая за 14 дни. Във вътрешна бележка FedEx заяви, че ще предложи преместване на своите въздушни екипажи в резултат на тази политика, като заяви, че карантините ще доведат до "продължителни периоди на изолация" и време далеч от семействата им.

Тайван и някои щати в Австралия са затегнали правилата за карантина за екипажите на самолети през последните няколко месеца след конкретни инциденти. Международната федерация на авиолиниите предупреждава, че подобно "пълно заключване може да има вредни последици за психичното здраве".

Мейдън Бар, председател на Асоциацията на пилотите на израелските авиокомпании, вярва, че настоящата система не е такава, която да подпомага възстановяването след пандемия. Той иска да бъде установен глобален стандарт.

В борбата на Австралия и Тайван срещу COVID, екипажите се оказват тяхната ахилесова пета. "Повечето от нас са ваксинирани, но все пак ни тестват и понякога сме затворени в стаи без ключ и дори без прозорец, получаваме студена храна пред вратата си", обяснява Бар.

Докато повечето израелски пилоти са ваксинирани, екипажите в голяма част от останалия свят все още чакат. Няколко организации, които представляват пилоти, включително Международната федерация на асоциациите на пилотите на авиолинии, Международната федерация на транспортните работници и големите профсъюзи на САЩ призоваха правителствата да им предоставят приоритетен достъп до ваксини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
A преди 3 години
И тея като певачките и артистите са обеднели. Само болните от вируса са добре.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пилотират от вкъщи.
4
1
 
16
 
! Отговори
У преди 3 години
Аз пък имам бивш колега, сега е к-н на кораб, не се е прибирал от миналия Март. Никъде не им дават да слизат, на практика са в добре платен затвор, че и клатещ се на всичко отгоре. Не могат и да ги сменят, заради карантини и други формалности или липса на полети. А един съсед от миналия Февруари е в Китай в една корабостроителница и не могат изпратят човек да го смени. Жена му вика, обещали за Май, ама ? Така че има и по-зле от хотел-затвор.
3
5
 
2
 
! Отговори
Станаха преди 3 години
по еб---ли---ви.
2
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няа брат, света е тотал щета и продължават с това. Тия, докато не сринат всичко - няма да мирясат. Които и да са те.... Те авиокомпании в световен мащаб си уволниха хората, някои дори фалираха, нашия ричи тарзана реве за кръчмичката си... Целия свят пострада заради егото на някои хора. Ако се разбере кои са - просто няма да има къде да отидат за да се скрият - целия свят преобърнаха с главата надолу. Всеки един малко или много е засегнат пряко или косвено.
1
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече таковат стюардесите само с маска и презерватив.