ЕМА: Възможна е връзка между ваксината на "АстраЗенека" и тромбозите

Какви са обясненията на експертите за случаите досега?
Обновена: 7 апр 2021 17:56 | 7 апр 2021 17:20, Веселина Йорданова
43
ЕМА: Възможна е връзка между ваксината на "АстраЗенека" и тромбозите
Снимка: БГНЕС

Европейската агенция по лекарствата (EMA) разкри, че е открила "възможна връзка" между ваксината срещу Covid-19 на "АстраЗенека", разработена съвместно с Оксфордския университет, и "много редки случаи на необичайни кръвни съсиреци" при хора, които са били ваксинирани, съобщи Ройтерс.

EMA отбеляза, че повечето от съобщените случаи "са настъпили при жени на възраст под 60 години в рамките на 2 седмици след ваксинацията" и подчерта, че наличните понастоящем доказателства "не са потвърдили специфични рискови фактори".

"Едно правдоподобно обяснение за комбинацията от кръвни съсиреци и ниски кръвни тромбоцити е имунният отговор, водещ до състояние, подобно на това, което се наблюдава понякога при пациенти, лекувани с хепарин“, каза EMA.

Още по темата
Европейската агенция по лекарствата посочи, че кръвните съсиреци трябва да бъдат изброени в листовката като "много рядък" страничен ефект от коронавирусната ваксина AstraZeneca, но че ползите от препарата продължават да надвишават рисковете.

"Комитетът по безопасност на EMA заключи днес, че необичайните кръвни съсиреци с ниско съдържание на тромбоцити трябва да бъдат посочени като много редки нежелани реакции в следствие на ваксината", се казва в изявление на регулаторния орган на ЕС, базиран в Амстердам, предаде Франс прес.

Междувременно министрите на здравеопазването на Европейския съюз ще проведат среща относно процеса на ваксинация, след като Агенцията по лекарствата (EMA) обяви решението си за безопасността на ваксината на "АстраЗенека", заяви португалското председателство на ЕС.

Министърът на здравеопазването на Португалия Марта Темидо ще бъде домакин на срещата, която се очаква да се проведе към 18.00 часа наше време "след публичното оповестяване на заключенията на Комисията за оценка на риска на EMA относно безопасността на ваксината "АстраЗенека", написа в Туитър говорител на португалското председателство.

"Срещата е насочена към хармонизиране на позициите на различните държави членки на ЕС, не само с цел да се спре разпространението на дезинформацията, но и да се постигне общо разбиране относно усилията за ваксинирането в Европейския съюз“, се казва още в изявление на португалското председателство, цитирано от БНР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: ваксиниемакоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо АТОМНИ БОМБИ произведоха тези отрови, наречени ВАКСИНИ и ни унищожават ТИХИЧКО с тях.
26
3
 
2
 
! Отговори
Ваксиниран Ковидиот преди 3 години
Ваксиниран с Астра Зенека, все още с една доза и все още мъдащ :-)И? Ще направят ли като в Германия втората доза за е иРНК ваксина?
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има, няма, има...очаквам утре да кажат, че няма(отново)
24
2
 
13
 
! Отговори
Войко преди 3 години
Ама чакайте малко, нали министърът на ботокса и оскубаните вежди каза че нямало връзка, кой лъже?
23
12
 
9
 
! Отговори
ФАНТАЗИЯ преди 3 години
Нормално и очаквано е да има сериозни пробеми с НЕИЗПИТАНИ медикаменти. Всички "високи" и "розови" очакванията към ковид ваксините са в сферата на фантазията.
22
7
 
8
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 3 години
Голяма излагация с руската ваксина Спутник 5. Аржентинския президент е с Ковид 19 въпреки, че още от Януари е ваксиниран с двете дози на руската ваксина. Путин веднага му се обадил да го успокоява, но човека е с тежки симптоми и само му теглил една майна. Пълен провал.
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ся, ЕАЛ шъ напише у лисовкатъ че може малко и да поумрете, да получите инсулт или сърдечен удар приченен от някой съсирек в кръвта, Но позите от ваксината на Бозата с нейните 64% ефективност срещу Вируса са "огромни".... за около 9 - 10 месеца...
20
2
 
6
 
! Отговори
ЕМА преди 3 години
тука има тука нема ... де е тромбчето? уп са уп са чигиритак. новата туршка дума: ваксинбудала. вервайте им. както ви направиха европейци, както оставят децата ни да измират от лечими болести а спасяват милиони афреканце и арапингели така сега са се загрижили за вас. ще има редукция на стадото ама не искат да унищожават инфраструктурата с поголомна война щото после ще преселят цяла африка тука като приключат с нас.
19
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малиии.......Не могъ си представя какъв научно мидицински, политически и медиен вой щеше да се вдигне на Запад ако на мястото на АстраБозата с тромбозите беше руската Спътник!Сигурно за всеги починал от руската, Запада щеше да иска Милиард $/? обезщетение за близките на пострадалия!Но с Астрата е друго..., дет съ викъ - може да е с нисък процент ефективност (64%), може и да не е съвсем безопасна (смътрните случаи и трайни увреждания като инсулт растът) но пък е Западна и демократична.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Последно?
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 11И как точно ще се разбере? Ще се разбере ако се пуснат реални данни,после се публикуват от всички медии,и не се цензурират постове и профили в социалните мрежи на пострадали,или техни близки.
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе тая"агенция"до кога ще играе на Тука има-Тука Няма, не е ли крайно време да се вземе окончателно решение?
15
10
 
3
 
! Отговори
До 11 преди 3 години
Дай линк към статия, ако обичаш! Иначе ще приема, че разпространяваш откровени лъжи и лошото е, че стадото ти вярва, щом ти харесва коментара. Защо чак сега са "гръмнали", те във Великобритания ваксинират с Астра Зенека от 4 месеца, ако е имало такива стойности мислиш ли, че нямаше да се разбере?
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А решете накрая има ли няма ли връзка. Скапаните учени от които ни зависи живота в момента са това.
13
6
 
5
 
! Отговори
До 13 преди 3 години
Във Великобритания и там има 30 случая при 30 млн. ваксинирани. И там ли крият информацията? Дори и такава да е статистика, пак е доста по-малко от смъртността при Ковид.
12
2
 
7
 
! Отговори
Ден на Здравето е! преди 3 години
Бонджорно фармамафиозо, ваксина нещо не е в ред, съсирек праща те във гроба,а Поп накрая ще те пей !!
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"На 1 млн. ваксинирани 1 човек получава тромбози."Стига с тия измами. Много случаи са недогледани, много случаи са потулени. От Зенека колко фатални случая твърдо свързани имаш в България? Само по новините - 4.4 от 350 000 как ти звучи? Като 1 на милион ли? Ако излязат и другите случаи, ще видиш по-скоро 1 на 100к или 1 на 50к.
10
3
 
5
 
! Отговори
Кочо преди 3 години
До номер 7, това щеше да е вярно, ако болестта имаше смъртност от 50%. При положение, че болестта има смъръност от по-малко от 1 на 1000 за хора между 35-60, ваксината трябва да засяга по-малко от 1 на 1000. Което ваксината изпълва като условие, но това не променя факта, че вие сте неграмотен и нямате идея от статистика, какта и всички които ви харесват коментара.
9
5
 
15
 
! Отговори
Астра Зенека преди 3 години
Трябва да бъде спряна за прилагане в ЕС и сумите платени за нея трябва да се възстановят на европейските държави. Днес британската преса гръмна, че над 700 британци са починали, а над 1000 са в болници с тромбози и други странични ефекти. Кадърните учени напуснаха Оксфорд сле брекзит , а британските сътвориха " убийсвена" ваксина.
8
20
 
3
 
! Отговори
До 7 преди 3 години
На 1 млн. ваксинирани 1 човек получава тромбози. Не знам за какво говориш? При Ковид за трима-четирима на 100 изходът е фатален.