Европейски съд: Задължителните ваксинации са нужни

Решението може да проправи пътя към такива срещу COVID- 19
Обновена: 8 апр 2021 15:49 | 8 апр 2021 15:38, Елка Василева
113
Европейски съд: Задължителните ваксинации са нужни
Снимка: архив, БГНЕС

Европейският съд за правата на човека реши, че правно обвързващото ваксиниране на деца срещу 9 болести не е в противоречие с правото на зачитане на личния живот, предаде БНР.

Решението на ЕСПЧ е, че задължителните ваксинации могат да се разглеждат като необходими в демократичните общества. То е взето след жалба, подадена от чешки семейства, заради задължителни имунизации за деца срещу различни болести.

Става дума за ваксиниране срещу болести като дифтерия, тетанус, полиомиелит, заушка, рубеола и то за деца с възпаление на белия дроб, се посочва в решението на съда.

В конкретния случай съдиите са стигнали до заключението, че оспорваните мерки могат да се разглеждат като необходими в едно демократично общество.

"Целта на съответното законодателство е защита срещу болести, които могат да създадат сериозен риск за здравето. Тя съответства на целите за защита на здравето и на правата на другите, разпознати в члена за защита на правото на личния живот от Конвенцията за правата на човека", се казва в документа

В него се добавя, че Конвенцията, както и други международни инструменти, като очевидно се има предвид държавата и подлежащите на ваксиниране деца, задължават страните да предприемат необходимите мерки за защита на живота и здравето на тези, които попадат в тяхната юрисдикция.

Според съда здравната политика на Чехия е в съответствие с „най-добрия интерес“ на децата, като целта е всяко дете да бъде защитено срещу сериозни заболявания чрез ваксинация или по силата на групов имунитет.

В резултат на това съдът постанови, че не е налице нарушение на член 8-и относно правото на зачитане на личния живот от Европейската конвенция за правата на човека.

Това е първият път, в който ЕСПЧ издава решение относно задължителната ваксинация срещу детски болести. Редица експерти казват, че това може да има последици като налагане на политики за задължителни ваксинации срещу COVID-19.

"Това решение увеличава възможността за задължителна ваксинация при условията на настоящата епидемия COVID-19", заяви пред АФП Никола Хервиу, правен експерт, специализант в ЕСПЧ.

В Чешката република има общо законово задължение да се ваксинират деца срещу девет болести, включително дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит В и морбили.

Случаят беше заведен в ЕСПЧ от чешки родители, които бяха глобени за неспазване на това задължение за ваксинация или на чиито деца бе отказан прием в детска градина по същата причина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Да те забравяме, че ЕСПЧ защити ислямския терорист Чатаев от преследване от Интерпол.Впоследствие Чатаев взриви летището в Истанбул.Толкова за ЕСПЧ.
81
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 98 от славянинПроблемът е, че ти се занимаваш със стадото, при това постоянно.Явно много те сърби да показваш своята "изключителност".Да ти кажа една "тайна": никой не се интересува от "изключителността" на анти-ваксърите
80
1
 
1
 
! Отговори
Анти-тялото преди 3 години
Като гледам как раздаваш присъди, сигурно си поне светец. И всичко ти е ясно. Гледал си много телевизия и си се изучил. С колко маски ходиш по улиците сега? А в колата сам с маска ли караш? Ми удари си две-три ваксини и ще си като супермен! Поне! Пък и ще ти се решат всички проблеми с "антиваксърите".
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 90 от славянин"А ти имаш ли данни, че някъде е постигнат този процент ваксинирани!?"Нямам, защото още няма такива, но ТИ ВЕЧЕ ЗАЯВИ, ЧЕ ЗНАЕШ, ЧЕ МАСОВОТО ВАКСИНИРАНЕ НЯМА ЕФЕКТ, та исках да знам ОТКЪДЕ?ЗАТОВА казах, че явно не са ти нужни данни да се прозинасяш, и явно голямата уста ти стига! Ти заяви, че работиш с данни. ДАЙ ДА ГИ ВИДИМ!
78
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 93 от славянинАбе, приятелю, какво те интересува как "живеят хората по цялата планета", като ти 1) заяви, че хората масово са стадо, тъй че едва ли нещо се променя от това, че ще ги следиш и 2) (по-важното) ти вече си заявил, че си готов да си настрани от нормалното обществоСлед като вече си постигнал нирваната на изключителното си самостоятелно съществуване извън "стадото", налитането ти на това как се управлява стадото е точно това "квичене" за което говоря. Нали не те засяга?
77
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е няма страшно до реализиране на конспиративните теории остана малко :)) после не вярвайте и трийте постовете, ама друг път!
76
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
краткотрайни ваксини като тези за ковид и грип,не трябва да са задължителни
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 87 от славянинОх, миличкия, хем му беше единственото важно да не го закачат, хем сега пък много бил загрижен за това какво правели "глобалистите", та се и оправдава защо "***".Както казах, веднага потвърди кой от кого се интересува.
74
0
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ТОВА Е НАРОЧНО ТОЧНО СЕГА! ЗА ДА НАКАРАТ ВСИЧКИ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ СРЕЩУ КОВИД!!!
73
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 86 от славянин"А акъл и данни имам достатъчно!"Я кажи какви данни имаш за ефекта от ваксинацията при 70 плюс процента ваксинирани, че твърдиш, че масовите ваксинации не били ефективни срещу спирането на Ковид?
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 79/82Като ви гледам как всички анти-ваксъри от едни и същи източници си промивате мозъците (доколкото ги имате), не съм сигурен дали схващаш иронията на това, което казваш.:)
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 79 от славянинКАкво те интересуват "глобалните властници" или "другите"?Теб нали са те оставили на мира? Избрал си си да си встрани от нормалното общество и това устройва всички. Нали за това ревеш, какво те интересува какво става "там"?Преди малко ти казах, че вие сте тия, които ревете и ето, че веднага потвърди това.
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 74 от славянинЯвно единственото, което ти е нужно за да имаш мнение е голямата ти уста. Акъл или данни не са ти необходими.
69
0
 
4
 
! Отговори
Един от Германия преди 3 години
На въпрос на журналист по немската ТВ васкиниран ли е, Армин Лашет- МП на най-голямата провинция Северен Рейн-Вестфалия и кандидат за канцлер, отговори: "Аз давам път първо на другите и не искам да ги пререждам". Аз ще последвам примера на този "алтруист".
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото повече ваксинирани хора, толкова повече мутации на вируса. Факт !
67
0
 
3
 
! Отговори
до 79 преди 3 години
"Нормалната част от обществото" винаги се е държала като стадо овце, и при диктатура и при т.н. демокрация.
66
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 75 от славянинАма, приятелю, всичко е наред.Никой не ви кара да се ваксинирате. Просто за гражданите, които искат да са нормална част от обществото това ще е стандарт. Такива като теб, които не искате да сте такава част от обществото, ваксините въобще няма да са задължителни. Всички са доволни.
65
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 76"с този измислен ковид от глобалистиката мафия и техните ваксини ако станат задължителни, ще има гражданска война"Мда, хипитата и селяните срещу останалия свят.:)
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
с този измислен ковид от глобалистиката мафия и техните ваксини ако станат задължителни, ще има гражданска война
63
4
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
До до 60 от славянин"Последно - ваксините пазят ли ви или не ви пазят!?"Този въпрос показва, че не си наяясно какво са ваксините и за какво служат.Ваксините пазят, но не осигуряват 100% защита, което означава, че ако другите не са ваксинирани, риска се покачва.Между другото, точно такива като теб сте тия, които "квичите". На един ваксиниран му е много по-малко важно дали вие се ваксинирате, стига той да е, отколкото на вас, да не ви ваксинират.