Данъкът върху богатството е лош начин да платим за пандемията

Коментар на нобеловия лауреат Ангъс Дийтън
12 апр 2021 16:37, Анисия Иванова
56
Данъкът върху богатството е лош начин да платим за пандемията
Ангъс Дийтън, икономист, носител на Нобелова награда. Снимка: Bloomberg

Данъкът върху богатството е лош начин да се платят дълговете от пандемията и вероятно би станал постоянен, ако бъде въведен, заяви икономистът и носител на Нобелова награда Ангъс Дийтън, цитиран от Bloomberg.

Според Дийтън въвеждането на данък върху богатството за хората с високи доходи ще бъде трудно и ще предостави на заможните “огромни инициативи да го избегнат”.

Коментарът на икономиста следва призивите на нарастващ брой политици най-богатите да понесат повече от тежестта на рекордните обеми заеми, които правителствата използваха, за да подкрепят икономиките след удара от коронавирусната пандемия. Международният валутен фонд заяви тази седмица, че временни данъци могат да помогнат за облекчаване на социалното неравенство, което се задълбочи по време на пандемията, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Авторът на книгата “Смърт от отчаяние” (“Deaths of Despair”), която той пише заедно със съпругата си Ан Кейс, заяви в интервю, че еднократният данък върху богатството “вероятно ще се превърне в перманентен”, подобно на този върху приходите. Великобритания въвежда данъка, за да финансира Наполеонова война, като сега това е един от най-важните източници на приходи.

Дийтън посочва още, че пандемията ускори тенденции, които вече бяха факт във Великобритания и САЩ. Според него образованието е все по-важно при определяне на живота на хората. Също така безработицата става все по-малко полезен индикатор за икономическото здраве.

Той обяснява, че възстановяването от пандемията ще създаде работни места, но мнозина ще останат без работа. “При икономически бум тя (заетостта) винаги се увеличава, но никога до такава степен, както при предишния пик”, коментира Дийтън. “Имаме този безкраен тренд в посока надолу. Това е нещо, което наистина трябва да променим и ще е трудно”, смята експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
илюминат - ренегат преди 3 години
Тоя рептилоид не е на ясно,че с честен труд не се забогатява!Значи правилно е:Колкото по-богат, по-високи данъци,щото богатите движели прогреса!
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Странни разсъждения като статистиката показва, че богатите са станали още по-богати по време на кризата. Тези, които понесоха тежестта са средната класа, дребен и среден бизнес и работниците им. Най-богатите отново се възползваха да консолидират още повече ресурси и да забогатеят. Няма нито една фалирала банка и дори такива работещи на загуба. Спасителните програми на всички правителства бяха насочени към това банките да продължат да получават същите печалби от раздадените кредите както и преди.
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
There are barons of Grinich.
43
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Но не е неъзможно, а "много трудно". Трудно, трудно, колко да е трудно. Колкото една революция."Да, ама се следви всичкоооо момчеее! Революции ... свръшишиха! Нема вече!
42
4
 
7
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Този има имущество за най-малко 40 милиона, ясно е под каква диктовка пише. На бедните ли да вдигат данъците, бе дебел чичко?
41
1
 
9
 
! Отговори
Прев е човекът преди 3 години
Обикновено данъците ги плащат бедните накрая
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този облужващ глобалистите *** много добре знае какво трябва да се направи за да се затвори ножицата на социално неравенство, ама се прави на ударен. Единствено е прав, че данък само ще охрани политиците и шайката около тях, която си е пак от богатите.Сметката може да се плати като банките спрат печатането на пари, а политиците разбият монополите, които правят богатите свръх богати.
39
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки оялса богаташ смята че е лоша идея да му искат пари. В крайна сметка той е станал богаташ не като дава, а като взема.
38
1
 
15
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
Ами въведете данък върху бедността тогава.
37
4
 
10
 
! Отговори
?$ преди 3 години
Далеч по-добър метод е конфискация и затвор, обаче ако съдебната система и прокуратурата работи. А данъкът в тикволандия не е съвсем плосък, защото няма необлагаем минимум.
36
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре че са Китай и Русия, та да останат поне 2 капиталистически страни :)
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човекът откровеничи, че никой оял се няма да пусне кокала доброволно. Но не е неъзможно, а "много трудно". Трудно, трудно, колко да е трудно. Колкото една революция. Която е за предпочитане да бъде избегната. Нелесно, но има много начини.Сяда се, мисли се и така. Човекът ги е подсказал тия неща. зНяма нищо невъзможно. На Въпрос на експедитивност.
34
1
 
13
 
! Отговори
само взимат преди 3 години
Богатите са богати защото само взимат!А Нобеловите награди от времето след 2 св.война са политизирани,и реално нямат научна тежест!
33
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом нобелов лауреат говори за това как богатите не трябва да плащат, а тежестта трябва да си остане при бедните...значи нобеловите награди нямат НИКАКВА стойност.
32
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нинова иска точно това да направибсп имат огромен опит
31
2
 
8
 
! Отговори
До dmx преди 3 години
Да, ККП не е съгласна, понеже иска всичко за себе си !
30
0
 
23
 
! Отговори
хм преди 3 години
Няма нужда да ги облагат с данък богатство,просто е нужно честно да си плащат данъците.Бил Гейтс например симулира благотворителност,като дава милиони в балготворителната фондация-,,Бил и Мелинда Гейтс", която изцяло е под негов контрол и тъй като ако дадеш пари за благотворителност се освобождаваш от данъци,той не плаща данъци ,при това -само мести парите от единия в другият джоб.
29
0
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Короната не подминава и богатите! В крайна сметка цялото богатство остава на земята, нищо не се носи в отвъдното, само душата и съвестта!
28
3
 
23
 
! Отговори
ххх преди 3 години
Този колко ли пържоли е изпапкал по банкети за да достигне такава гуша? Та пази ги гнуснуте си господари с милярдите дето осъждат хора на глад и мизерия и превръщат рай в пустиня.
27
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Богатите са си богати. От тях пари трудно ще вземеш.