Какво знаем за новия индийски вариант на COVID-19?

Някои учени са притеснени
20 апр 2021 21:30, Нели Христова
78
Какво знаем за новия индийски вариант на COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Индия се бори с опустошителното нарастване на инфекциите от COVID-19 заедно с нов вариант на коронавирус, който се е разпространил и в други страни, включително Великобритания. Какво знаем за него?

Как беше открит вариантът?

Учените в Индия обърнаха внимание на новия вариант, тъй като той стана доминиращ в западната част на Махаращра между декември 2020 г. и март тази година. На 24 март индийското министерство на здравеопазването съобщи, че 15% -20% от пробите, секвениран в региона - ранна гореща точка на втората вълна в страната - носят две необичайни мутации: E484Q и L425R. Оттогава цифрата се е увеличила до над 60% в региона. Вариантът е наречен B.1.617.

Колко опасна мутацията?

Трудно е да се каже. Миналата седмица PHE го обяви за "разследван вариант" - етикет, даван на потенциално тревожни нови варианти, които не са добре разучени. Сега учените работят, за да потвърдят дали вариантът е по-опасен от другите в обращение, например чрез по-бързо разпространение, причинявайки по-тежки заболявания или избягвайки имунитета, изграден от предишна инфекция или ваксинация. Ако лабораторните изследвания, епидемиологичните анализи и друга работа потвърдят, че той е по-проблематичен, вариантът ще бъде преместен в категорията "варианти, причиняващи безпокойство".

Промяната в обозначението може да се случи много скоро. Една от двете ключови мутации в индийския вариант, L452R, може да помогне на вируса да избегне някои антитела от ваксинацията, докато E484Q има прилики с мутацията E484K, която направи южноафриканският вариант поне частично устойчив на ваксини. Въпреки това, мутациите в индийския вариант е много малко вероятно да направят ваксините напълно неефективни, тъй като дозите предизвикват такава широка имунна защита.

Не е ясно дали новият вариант е причината за скока на случаите в Индия, но някои учени искат Индия да бъде добавена в червения списък за пътувания с надеждата новият вариант да не бъде внесен в други държави. Геномното секвениране във Великобритания показва, че индийският вариант се е увеличил от 0,2% до 1% от случаите за две седмици от 20 март, но се смята, че по-голямата част от тях са внесени.

Притеснени ли са учените?

Някои са. Дани Алтман, професор по имунология в Имперския колеж в Лондон, каза, че от всичко, което е видял за индийския вариант, той скоро ще бъде обявен за "вариант на безпокойство".

Но Джефри Барет, лидер на инициативата за геномика COVID-19 в Института Sanger, каза, че индийският вариант може да не е толкова проблематичен, колкото други обезпокоителни варианти, като тези, които за първи път се наблюдават в Южна Африка и Бразилия. Вариантът е съществувал на ниски нива в продължение на месеци в Индия и се е появил на други места, без да се разпространява бързо, предполагайки, че може да не е толкова предаван, колкото вариантът от Кент, който сега е доминиращ в Обединеното кралство, обяснява той.

Андрю Хейуърд от Научно-консултативната група за извънредни ситуации (Sage) заяви, че макар доказателствата за по-голяма предаваемост и бягство от имунитет да са "обстоятелствени" за индийския вариант, той смята, че е правилната идея да страните да са  "предпазливи" и налагат ограничения за пътуване.

Загрижеността се засилва от най-новите данни на Health Canada, които показват, че пътници, заразени с коронавирус, са открити на всички 27 полета, пристигащи в Канада от Делхи между 4 и 14 април.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
4
 
! Отговори
Ред преди 3 години
Предлагам да въвеждат новите щамове по азбучен ред на държавите, за да знаем докъде сме стигнали.
32
0
 
6
 
! Отговори
Unknown преди 3 години
Ехе скоро всяка държава ще си има собствен ковид ,. бах неговата маа и вирус.Ах сиктир уе ..
31
3
 
4
 
! Отговори
българин преди 3 години
Наскоро обявиха Индия и Бразилия за най-тежко засегнатите държави от коронавируса.Има желязна логика в този факт. Това са едни от най-бедните държави по население в света. Наскоро по Евронюз дадоха репортаж от Индия от религиозния ритуал по къпане в свещената река Ганг. Та значи, цветът на водата прилича на нашата радомирска боза.Там всички влизат като хипопотами голи, кой с гaщи кой без гaщи, никаква хигиена никаква дистанция. Един обаче се къпеше с маска и това ме разсмя.
30
0
 
6
 
! Отговори
. преди 3 години
Ста вече глупости е. Втръснахте!
29
1
 
25
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Биологичната война продължава. Давос срещу човечеството!
28
2
 
8
 
! Отговори
Радо преди 3 години
А Зинзибарския Ковид ? Кво стана с него, че ми се струва доста по- богат.?
27
4
 
1
 
! Отговори
до чифутите преди 3 години
Абе тия най-болните и.д.ио.ти като 61 не измряха ли вече.
26
8
 
8
 
! Отговори
do 55 преди 3 години
не не е нито едното нито другото а АЛЧНОСТ колегаимаше подобни норми до 85 годин, аз съм си правил 4 ваксини за да ми дадат немска, италианска и френски визипосле решиха всеки да щъка безнаказано за да правят повече пари определни кръгове и замаскираха това под права, гловализъм и други тъпотиии сега ние берем гайлетоАлчност алчноооост ще прееебеее тоя свят
25
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знаете ли колко ваксини трябва да си направи европееца, за да посети Индия?Аз не знам, но сигурно са доста!Та, ако индийците с техния Супер имунитет, - пред, които европееца със своя имунитет е направо стерилен - "клекнаха" пред индийския щам!, то кво шъ прайм, когато този щам влезе в "стерилна" Европа?
24
0
 
15
 
! Отговори
G преди 3 години
Швейцарки щам няма ли, или Дубайски? Ясно стана че щама бичи 3-то класни и надолу държави кораво. Като дърт козел млада върна лющеше...
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че е много красив!
22
21
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
знаем, че вече никой не вярва на измисления вирус, за друго не знам :D
21
7
 
21
 
! Отговори
Индиския вариант преди 3 години
не е смъртоносен. В Индия все още са си към 2 милярда.
20
4
 
11
 
! Отговори
Хммм... преди 3 години
"Някои учени са притеснени"Добре, ще имам предвид, че има някои притеснени учени. Следващата статия...
19
5
 
11
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 години
Учените не могат ли да прегледат през микроскоп пробите на новия коронавирус - там се вижда добре - може да са му порастнали брада и мустаци или зъби ?
18
3
 
10
 
! Отговори
malart преди 3 години
Индийският вариант те кара да танцуваш като в боливудски сериал
17
6
 
5
 
! Отговори
Замислих се.. преди 3 години
Ако маските вършат работа - мюзлитата трябва да са ограничили заболеваемостта?Нали там ходят забулени!Ама като слушам новините - това с маските е загогор на военните да свикнем с бурките!
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
че говори индийски.
15
3
 
7
 
! Отговори
Пак ли? преди 3 години
Пак се появиха свидетели на ковида от седмия ден! Аре стига вече бе! От нас зависи поне в България да не станем заложници на тези глупости! Препоръчителни маски, дистанция от два метра, 50% на закрито и толкова! Всичко друго е излишно и заробващо.
14
4
 
5
 
! Отговори
В Индия преди 3 години
Е не възможно да се ваксинират цялото население. Публикация в медицинската списание " Лансет" прави сравнение между вариантите на ковид и причините за тях. Британския и румънския вариант се предават по лесно и това се дължи на генома на населението . Бразилския, Индийския и Южно американският се развиват по тежко И смъртоносно, а фактори за тези изменения са климатични, социални и хигиенни.