Във Великобритания: Около 5 млн. души чакат за здравна помощ

От тях 400 000 души чакат вече повече от година
20 апр 2021 12:52,
19
Във Великобритания: Около 5 млн. души чакат за здравна помощ
Снимка: БГНЕС

Във Великобритания броят на хората, които чакат за планова операция или друг вид медицинско обслужване, е нараснал рекордно по време на пандемията. По данни на браншовия съюз NHS Providers, в който членуват болниците и организациите от здравеопазването, в момента 4,7 милиона пациенти чакат за някаква здравна услуга. От тях 400 000 души чакат вече повече от година. През февруари 2020 броят на онези, които са чакали за медицинско обслужване над една година, са били много по-малко - едва 1613.

На този фон експерти бият тревога: според тях особено в най-засегнатите райони на страната обслужването на всички тези чакащи пациенти вероятно ще продължи още пет години.

Всеки пети пациент с COVID-19

През първите два месеца на 2021 година 20 процента от всички обслужени пациенти на Острова са били болни от коронавирус, посочват от NHS Providers. В тази връзка от браншовия съюз призоваха правителството да отпусне допълнителна финансова помощ за здравната система. Според неговия председател Крис Хопсън, в тази ситуация особено много страдат пациентите с ракови заболявания, както и хората, страдащи от психически заболявания. Това, от което има нужда сега, е общ подход на здравните власти и правителството за осигуряване на повече места за пациенти, както и на инвестиции в нови възможности за диагностициране и методи за лечение, отбелязват от NHS Providers.

Премиерът Борис Джонсън вече даде знак, че ще бъде осигурена такава помощ. "Ще се погрижим системата на здравеопазването да получи необходимите средства, както впрочем правим това по време на цялата пандемия", увери той и подчерта, че чакащите за операция пациенти са приоритет.

Ефектът от ваксинациите се усеща

В същото време броят на инфекциите във Великобритания продължава да спада. През последното денонощие има регистрирани само 10 смъртни случая във връзка с COVID-19. Това е най-ниската смъртност на дневна база от септември 2020 насам. Значително е спаднал и броят на лекуваните в Ковид-отделенията на болниците.

Смята се, че това е резултат от напредъка на имунизационната кампания. В страната вече са ваксинирани над 32 милиона души, което означава, че половината от британското население е получило най-малко по една доза ваксина.

Изследователи от Лондонския кралски колеж (Imperial College London) обаче твърдят, че причината за това не е толкова във ваксинирането, колкото в действалите дълго време строги ограничения във връзка с пандемията: месеци наред британците имаха право да се срещат само с още едно лице извън домакинството си, при това само с цел спорт или за разходка. Напускането на дома без уважителна причина дълго време беше забранено. Пътуванията в чужбина и частните събирания в затворени помещения не са позволени и до днес. В началото на януари във Великобритания новите инфекции бяха стигнали до 70 000 на ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-калпавата здравна с-***,която ние копирахме.Хората и преди си чакаха докато заболяването се влоши или хроницифира.Зависимост- тотална- от личния лекар ,да ти даде направление ,понякога и за частна болница.Но болниците са добре поддържани и там се изливат много пари.За съжаление обаче лекарите избират или скъпи ,нови лекарства с много странични ефекти( затова получават бонуси) или оперативно лечение,където са много ,,креативни".
6
0
 
2
 
! Отговори
Ами да преди 2 години
До номер 1 Не е нужно да си местен, за да си вършиш добре работата! Важното е да си човек и с добро отношение! В болниците има ред, дисциплина и внимание към болните! Независимо какъв си! В България всеки плюе и гледа другите, а не си върши работата както трябва! Ето затова сме на това дередже, всеки е по-велик и от папата!
5
4
 
6
 
! Отговори
крайно преди 2 години
време е да се разбере ,че кочинката ни си е много,много добра!
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в България? Да не би да се извършват "планови операции"? Да не би да съществура и друго заболяване, освен Ковид?Смешници!
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид трагедия 2020-2021
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и бг е така много са хората с прекьснати здравно осигорителни права
1
1
 
12
 
! Отговори
да живее кралицата преди 2 години
на снимката - местен англичанин