Кръвните съсиреци при COVID са по-често срещани, отколкото от ваксина

Риск да получим съсирек има и при продължително пътуване с кола
21 апр 2021 20:05, Нели Христова
80
Кръвните съсиреци при COVID са по-често срещани, отколкото от ваксина
Снимка: БГНЕС

Само преди около година лекарите започнаха да забелязват, че някои от пациентите с COVID-19 пристигат в спешните кабинети с инсулти и се оплакваха, че кръвните съсиреци запушват диализните машини и друго оборудване, използвано за поддържане на живота им.

Специалистите по интензивни грижи съобщават за "драматични" кръвни съсиреци в сърцето, черния дроб и други органи. Аутопсиите на жертви на коронавирус в Ню Орлиънс показаха, че дробовете им са задръстени със съсиреци. Някои млади, на пръв поглед здрави пациенти са претърпели масивни инсулти заради COVID-19.

"Като експерт по кръвни съсиреци мога да ви кажа, че това е най-кръвосъсирващото заболяване, което някога сме виждали през живота си", казва д-р Алекс Спиропулос, професор в Института за медицински изследвания на Фейнщайн в Ню Йорк. "Правя това от четвърт век. Никога не съм виждал тези нива на кръвни съсиреци."

Спиропулос и колегите му са направили поредица от проучвания, които показват, че лечението на пациенти с COVID-19 с разредители на кръвта може драстично да намали или дори да предотврати тези съсиреци. А ваксинирането срещу COVID-19 може да ги предотврати като цяло, като предотврати инфекцията.

Те смятат, че е иронично, че страховете от много, много по-рядък тип кръвен съсирек сега могат да изплашат хората да се ваксинират.

Миналата седмица Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията и Американската администрация по храните и лекарствата препоръчаха пауза при издаването на коронавирусната ваксина на "Джонсън и Джонсън", докато експертите разследват дали тя може да причини кръвни съсиреци и ако да, какво да се направи по въпроса.

Европейската агенция по лекарствата заяви във вторник, че е открила възможна връзка, но заяви, че общите ползи от ваксината надвишават рисковете. За да се използва в ЕС, агенцията заяви, че ваксината трябва да включва предупреждение за "необичайни кръвни съсиреци с ниски кръвни тромбоцити" като "много редки странични ефекти".

Консултативният комитет по имунизационни практики на CDC се събра миналата седмица, за да обсъди въпроса, и реши да изчака повече информация, след като обсъди случаите на шест жени, които развиха много необичаен тип кръвен съсирек след получаване на ваксината "Янсен", както и други възможни случаи. Те ще се срещнат отново в петък, за да излязат с препоръки, които могат да включват допълнително предупреждение, което да помогне на пациетгиге и лекарите да търсят симптомите или ограничения относно това кой трябва да получи ваксината на "Джонсън и Джонсън".

Какъвто и да е рискът от ваксините, експертите се единодушни - той е изключително нисък.

"Имате по-голям риск да ви удари мълния, отколкото да получите един от тези редки кръвни съсиреци", казва Спиропулос пред CNN.

Множество рискови фактори

Кръвните съсиреци като цяло са изключително често срещани - засягат 900 000 американци годишно, според CDC. Те убиват около 100 000 души всяка година. Особено чести са съсиреците в мозъка. Около 795 000 души страдат от инсулти всяка година в САЩ, според Американската сърдечна асоциация. Групата изчислява, че 10-15% от тях са при хора на възраст под 45 години.

"Рисковите фактори за обикновените кръвни съсиреци включват операция, злополуки, лечение на рак и дори прекалено дълго седене, отбелязва" д-р Марк Кроутер, хематолог и експерт по тромбоза към Американското общество по хематология. "Има някои слаби рискови фактори - например пътуване с авиокомпания, ако летите от Хавай до Лос Анджелис. Продължителните пътувания с кола са рискови фактори", добавя  Кроутер, който е председател на катедрата по медицина в канадския университет "Макмастър".

А заразяването с коронавирус значително повишава този и без това често срещан риск.

"Ваксината, без съмнение, намалява драстично риска от който и да е от свързаните с COVID кръвни съсиреци", казва Кроутер.

Основният механизъм, който може да участва в кръвните съсиреци, свързани с ваксината на "Джонсън и Джонсън" и тази на "АстраЗенека"  е изключително рядък и изглежда включва слабо проучен имунен отговор.

"Шансовете да получим това, което наричаме индуцирана от ваксина имунна тромботична тромбоцитопения или VITT, са един на милион", казва Спиропулос. "Шансовете да бъдете хоспитализирани с COVID е приблизително един на всеки 100 за възрастното население. Шансовете да имате кръвен съсирек, след като сте хоспитализирани, вероятно е всеки пети или всеки шести. Този риск нараства до 1 на 3 за хората в интензивното отделение", обяснява той.

"Ползите от всяка ваксина далеч надхвърлят рисковете - точка", категоричен е Спиропулос .

"Това усложнение от ваксината е мъчително рядко. Със сигурност повече хора ще бъдат убити с пистолет в САЩ, отколкото от тези усложнения", съгласи се Кроутър.

Много обикновени кръвни съсиреци никога не се забелязват - нещо, което CDC иска да промени. Затова е създадена кампания за информираност за кръвните съсиреци, които, ако не бъдат лекувани, могат да причинят мини инсулти или белодробни увреждащи белодробни емболии.

Редките кръвни съсиреци, свързани с ваксини, са вид, който става очевиден. Те блокират вените, водещи към мозъка, и причиняват интензивно главоболие или силна коремна болка. Но те се развиват бавно, като дават шанс на хората да получат правилното лечение - ако го потърсят навреме.

Сега обаче медийните съобщения започват да карат хора, страдащи от по-обикновени кръвни съсиреци, след като са били ваксинирани, да търсят лекарска помощ. Малко вероятно е те да са причинени от ваксината, но хората, които не са обучени по медицина, трудно могат да разберат разликата, казва Кроутер

Ваксинирането, особено срещу COVID, е запомнящо се събитие и е естествено, ако хората страдат от здравословен проблем скоро след като са били ваксинирани, за да го свържат с тази ваксина. "Колебанието към ваксините е реален проблем. Няма начин обикновеният човек да разбере мащаба на рисковете", обяснява Кроутър. Резултатите могат да бъдат по-смъртоносни от кръвните съсиреци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
до61 преди 2 години
Ами симптоматиката е много подобна, но причинителят е различен. Не знам дали някой би могъл да го различи - дали е ковид, настинка или грип без тест. То това е и проблема - без тест не знаеш дали си ковиден за да пазиш другите или е *** грип/настинка.
51
0
 
0
 
! Отговори
да,да ама не преди 2 години
Дaли e грип и/или кoрoнaвируc?! Нямa кaк дa гo рaзличи прocтocмъртния БГ грaждaнин!? Cъмнявaм ce, чe и мнoгo лeкaри щe мoгaт?! Зaщo към eднo грипoпoдoбнo зaбoлявaнe ce oтнacят кaтo към нeщo cтрaхoвитo и ужacнo e друг въпрoc!? AЗИAТЦИТE ГO РAЗБРAХA, CМEНИХA ПOДХOДA И ЗAПOЧНAХA ДA ПEЧEЛЯТ! Уcлoжнeниятa ca cъщитe кaтo oт грип, ДOРИ И ВEРOЯТНOCТТA OТ OБРAЗУВAНE НA КРЪВНИ CЪCИРEЦИ И ТРOМБOВE!? Въпрocът c глaвнo В зa мeн e : кoй пeчeли oт тaзи игрa нa oтвaрянe/зaтвaрянe и oт тoвa пcихирaнe нa нaрoдoнaceлeниeтo!? И oт грипoвeтe умирaт хoрa дoри и ceгa кoгaтo кaзвaт, чe грип нямa /a нямa ли грип/?!
50
0
 
0
 
! Отговори
да,да ама не преди 2 години
Усложненията от страна на храносмилателната система се проявяват с безапетитие, обложен език, повръщане, тежест и болки в корема.При увреждане на ЦНС усложненията са менингити, енцефалити, миелити, периферни неврити, параинфекциозни психози.
49
0
 
0
 
! Отговори
да,да ама не преди 2 години
Усложненията от заболяването грип се проявяват с различна органна патология. Най-често пораженията са в дихателната система вирусни или бактериални ларингити, трахеити, бронхити, пневмонии, емпием и абсцес в белия дроб. Възможни са грипни отити и гнойни менингити.На второ място се нареждат сърдечно-съдовите нарушения сърдечно-съдова слабост, дистрофия на миокарда, перикардит. Нерядко възникват флебити и тромбози на вените и артериите. Това не е всичко!
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То всъщност се оказа, че и при иРНК ваксините има същия проблем, ама из медиите са си нарочили аденовирусните
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 57 БЪЛГАРИНАналгинът изобщо не е забранен.
46
1
 
2
 
! Отговори
до 57 БЪЛГАРИН преди 2 години
Аналгина както и амидофена са забранени по търговски причини и заменени с парацитамол и ибупрофен.Всъщност последните две имат много по сериозни странични ефекти -парацитамола,например- е хепатотоксичен и има много случаи на смърт при неволно предозиране- нпр.при смесване на две лекарства,съдържащи парацитамол ,при което концентрацията се увеличава(Не ми се рови за статистика.Същото се случи с аналгин-хинина .При старите лекарства- аналгина или амидофена не е известен случай на такава токсичност
45
0
 
1
 
! Отговори
хм преди 2 години
Имам някакво гадно усещане ,когато чета тази статия ,че ме третират като *** второкласник.
44
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 55Всички лекарства имат странични ефекти и те са изброени в листовките.Много от тях изглеждат ужасяващи, но се случват рядко.Малко са лекарствата обаче, при които има потенциално фатални за живота странични ефекти и едни от тези медицински продукти са ваксините срещу коронавируса.За пример мога да дам аналгина, който тук си го купуваме без рецепта но в много държави е с рецепта а в някои дори е забранен - например в САЩ.Извинявай, но ваксината не е алкохол.
43
1
 
0
 
! Отговори
българин преди 2 години
Всичко това е така горе-долу както го казват. Тромбозите от вируса изглежда са много по-чести отколкото от ваксината.Обаче е гадно да знаеш, че като те боцнат пак можеш да умреш.Все едно, като пуснеш фиш от тотото се надяваш ти да си ударил джакпота.Като те ваксинират е обратното - молиш се на Господ да не си ти печелившия нали?Всичко това на фона на първоначалната агресивна кампания на докторите: "Добрата ваксина е наличната" опорочава цялата ваксинационна кампания която е ДОБРОВОЛНА!
42
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Ако забъркам коктейл, който знам че може да убие човек, ако насърча този човек да го вземе и той наистина умре, това се счита за убийство"Значи според Вас всички производители на храна (или алкохол, ако не Ви стига акъла да проумеете другото) са убийци :D
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Скочилите от десетия етаж умират по-често от скочилите от четвъртия етаж. Това достатъчна причина ли е да скочите от четвъртия етаж?"Ако скока е неминуем - да, въпреки че ваксината е като скачане от първия етаж.
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
""Имате по-голям риск да ви удари мълния, отколкото да получите един от тези редки кръвни съсиреци", казва Спиропулос пред CNN."Сериозно ли? Защото няколко човека вече си умряха от ползите на вашата ваксина, пък скоро не съм чула за ударени от мълния, та май нещо сравнението куца, като всичките ви измислени факти впрочем!
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е какво толкова бе, едни съсиреци, които предизвикват тромбози...Гооляма работа! Важнот е че сте ваксинирани, че няма да ви лови вируса, че сте изпълнили повелята на Партията и ЕС, че сте достоен, макар и мъртъв, гражданин на целокупната демократична общност, хранеща АстраЗенека!
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Скочилите от десетия етаж умират по-често от скочилите от четвъртия етаж. Това достатъчна причина ли е да скочите от четвъртия етаж?"Риска да ти се случи нещо лошо при скачането от четвъртия етаж не е сравним с риска от ваксината, а няколко порядъка по-висок. Както пише в статия, сравним риск с ваксината е да те удари мълния.Изборът нито ваксина, нито вирус, на теория е по-добър, да, но на практика е невъзможен, благодарение на широкото разпространение на вируса.
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скочилите от десетия етаж умират по-често от скочилите от четвъртия етаж. Това достатъчна причина ли е да скочите от четвъртия етаж?
36
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Кръвните съсиреци при COVID са по-често срещани, отколкото от ваксина"Хайде стига с жалката ваксърска пропаганда, че ставате смешни вече.Ако забъркам коктейл, който знам че може да убие човек, ако насърча този човек да го вземе и той наистина умре, това се счита за убийство. Това са ви "ваксините".
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може и по-чести са са или да не са. Това не се знае. Ваксините обаче се прилагат на ЗДРАВИ хора, за да бъдат предпазени от заболяване. Недопустимо е да се сравняват ваксините с вируса. Недопустимо и престъпно е да умре дори и един човек в резултат на ваксина.
34
2
 
11
 
! Отговори
Сериозно преди 2 години
А Бил Гейтс, жена му и децата с коя "полезна" ваксина са боцнати? Създателят на Файзер - Бионтех престраши ли се да се боцне със собственото си произведение?
33
3
 
6
 
! Отговори
до анонимните преди 2 години
Ваксините бяха "скалъпени" твърде набързо!Страничните им ефекти са факт.Ефективноста им се оказа твърде кратка!Дори и ваксинирани се заразяват!Новите Щамове - Индийския и Южно африканскя - "пробиват" защитата им!Проучването показва че...(следващия пост)