Да сравняваме риска от "АстраЗенека" с риска от катастрофа? Неефективно

Експерти препоръчват друг подход
22 апр 2021 22:30, Нели Христова
46
Да сравняваме риска от "АстраЗенека" с риска от катастрофа? Неефективно
Снимка: БГНЕС

Опитът да се омаловажи рискът от тежко, но рядко съсирване, което изглежда е свързано с ваксината на "АстраЗенека", като се сравняват с риска от съсирване от приема на противозачатъчни хапчета или с шансовете да умрем в автомобилна катастрофа, е безполезно и вероятно неефективено в изграждането доверие на ваксината, заяви експертен медицински комитет.

По-рано през април Австралийската техническа консултативна група за имунизация (Atagi) препоръча на хората на възраст под 50 години да им бъде предложена алтернатива на ваксината "АстраЗенека" поради малък, но потенциално повишен риск от развитие на редки кръвни съсиреци след имунизацията на тази възрастова група.

Повечето случаи на тромбози са възникнали във вени в мозъка, въпреки че някои са се появили и в други области, включително вени на корема (тромбоза на планхнични вени). Състоянието е с висока смъртност.

Някои здравни и медицински експерти се опитаха да успокоят обществеността, че ваксината все пак е безопасна и ефективна, като посочиха, че съсирването на кръвта е добре известен страничен ефект за противозачатъчното хапче, което въпреки това се използва от милиони жени. Те също така посочват, че има по-голям риск от смърт в автомобилна катастрофа, но въпреки това милиони хора все още избират да шофират всеки ден.

Говорейки на събитие за обсъждане на връзката между ваксината "АстраЗенека" и съсирването, организирано от Мекълънския образователен център за ваксини във вторник вечерта, членът на Atagi доц. Найджъл Крофорд заяви, че подобни сравнения може да не са полезни за повишаване на доверието във ваксините.

Контрацептивното хапче е свързано с напълно различни, по-малко смъртоносни условия на съсирване, каза Крофорд, и е известно, че тютюнопушенето, наднорменото тегло и други фактори увеличават риска от тези състояния, което улеснява хората при вземането на решения.

След като направят оценка на рисковите фактори и ползи, много хора решават, че не могат да минат без контрацепция или да шофират кола, но в държава като Австралия без циркулиращ COVID хората могат да почувстват, че е по-реалистично да се откажат от ваксината, ако не получат полезна информация за риска от силно съсирване.

За сравнение, съсиреците в мозъка и тромбозата на спланхнозните вени изглежда са "идиосинкратична реакция", за която все още няма ясни рискови фактори, каза Крофорд

"Изглежда, че е специфично за този клас аденовирусни ваксини", каза Крофорд. "Докато всички хапчета за орална контрацепция имат този тромботичен рисков фактор, случаят с ваксините срещу COVID-19 не е подобен. Трябва да се опитаме да сравним ябълки с ябълки. И трябва да отидем при нашите комуникационни експерти за да приспособим съобщението за ползата от риска към конкретни групи и да очертаем как това може да се промени с течение на времето. Трябва да проведем важен разговор за различни стратегии, за да се опитаме да обясним тази сложна ситуация."

Панелистът проф. Пол Монагъл, детски хематолог от Университета в Мелбърн, се съгласява с това, казвайки, че пациентите могат да обсъдят специфичните си рискови фактори, преди да вземат противозачатъчни хапчета и може да им бъде предложено алтернативно лечение или форми на контрацепция.

"Въпросът тук е свързан с информирането на обществеността за даден риск, въпреки че този риск е много малък. Трудността при подпомагането на хората да правят избор тук е, че не е имало друг избор, тъй като ваксината на "АстраЗенека" беше основата на нашата програма. "

Крофорд каза, че въпреки хората на възраст под 50 години се съветвани да обмислят приемането на ваксината "Пфайзер" вместо тази на "АстраЗенека" и да обсъдят всякакви опасения относно рисковите фактори с лекаря си, причините за тежкото съсирване и специфичните му рискови фактори все още не са известни.

"В момента не излиза нищо, което да казва, че полът, възрастта и други рискови фактори са движещи фактори за страничните ефекти", каза той. "Определено наблюдаваме повече случаи при по-младите, но все още има описани случаи в Англия при по-възрастни хора. Така че мисля, че в момента нямаме обосновка за изключване по рисков фактор, но трябва да следим това отблизо и да предоставяме съвети, ако това се промени с времето."

Членът на Atagi и изследовател на безопасността на ваксините проф. Джим Бътъри казва пред The Guardian, че макар данните да показват, че тромбозите засягат жените по-често, отколкото мъжете, това изглежда е така, защото здравните работници са сред първите хора, които са били ваксинирани, а "здравните работници са предимно жени".

"Тъй като фазата на ваксинация се разширява с общността, очевидно делът на мъжете също се е увеличил и ние виждаме, че разделянето по пол на хората, които развиват тромбози вече се увеличава във Великобритания."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
1
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 2 години
Рано или късно ще се признае , че руската ваксина е най-надежна , фактът , че се използва в над 60 страни от повече от 3 милиарда население - за какво говори ! Русофобията е коварна болест ...
32
6
 
15
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
От Файзер и Модерна има повече починали, ама те са дупе и *** с медиите и снасят добре за търговската война и на правителства дори.Защото Фаизър и Модерна се усетиха че и тази глобална шашма няма да е вечна и искат да изтискат максималното. Пък дори и с търговска война срещу други производители.Въпрос с намалена трудност: Бил Гейтс и ваксърите му, за опазване на броя на населението на планетата ли са - или за редуцирането му?
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Моля, публикувайте данните на BBC от днес за Астра Зенека. Фактите са , че до 14 април тормози са получили 168 човека, а 32 са починали."А ти защо не дадеш линк нещо, и защо не кажеш от колко милиона ваксинирани? На сайта на BBC не се споменава изобщо AstraZeneca.Аман от ***.
30
8
 
14
 
! Отговори
Последни Новини преди 2 години
Русия как унижи САЩ и НАТО не е истина - оказа се, че повечето военна техника струпана по границата с Украйна са надуваеми гумени имитации! Западните медии мълчат, след като Русия пусна видео как ги надуват като плажни топки!! НАТО се оплаши от гумени имитации, а цялата история паказва, че НАТО няма никакво реално разузнаване...
29
5
 
10
 
! Отговори
Handel преди 2 години
До Така ли ?!Защо мислиш че само българските политици и дохтури са продажни и лапат комисионни? А специално за дохтурите отдавна е известно че получават благинки от вносителите на лекарства за да предписват лекарствата им. А сега вече не се делкат "благинки", а много милиони. Специално Астра Зенека със сигурност са разчитали на продажби поне от порядъка на 10 милиарда евро от ЕС и без никакви разходи тъй като те са получили финансиране за разработката на ваксината.
28
2
 
8
 
! Отговори
До 35 преди 2 години
Ти да не би да си забравил да си вземеш таблетките или си напушени, А?! Учи езици и чети световните новинарски сайтове. А това което е написал 34 е точно.
27
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
" Така ли" или " Та Кали" е стадион в Малта, драги ми Смехурко трольчик.
26
5
 
16
 
! Отговори
Така ли ?! преди 2 години
Моля , публикувайте данните на BBC от днес за Астра Зенека. Фактите са , че до 14 април тормози са получили 168 човека ,а 32 са починали. Не подценявайте интелекта и знанието на езици на читателите си. И стига с тези агитации. Хората сами ще решат кога и с коя ваксина да се имунизират.
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Егати "статията" ! Някоя по-голяма глynocm няма ли да напишете ?!
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи, до момента в САЩ са ваксинирали 2 787 500 000 човека.--------Първо - може би, имаш предвид 278 Милиона, а не 2 Милиарда и кусур?И второ, каква беше основната ваксина, с която ваксинираха в САЩ?Файзер и Модерна!
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не бега към Африка, Индия, Латинска Америка. И там е капитализъм, и там управлява САЩ.Пък никой не бега натам.Афганистан 20 години го управлява САЩ, пък никой не бега към Афганистан.
22
7
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Ваксините са "черешката на тортата". Зад тях стоят сериозни заболявания и вирусно пренесени, ХИВ, Е Ола, Свински грип, Птичи грип, Захар!!, Тютюн, Хлорирана вода и много други които увреждат трайно организмът. Някой иска хората много да не живеят, или е пълен хаос, или е и двете заедно.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е! Недейте да мъчите хората с малки числа и вероятности. Тия неща са сложни и се учат само в училище. Не ги учете да сравняват забележително малките рискове, които ежедневно поемат, без да се замислят.Неефективно е и сравнението с автомобилни катастрофи, което е няколко порядъка по-голям риск.Най-ефективното решение е да се предлага само правилната ваксина. И тежките странични случаи при нея да не се разгласяват, дори и да са малко повече.
20
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Вероятноста да умрете от Астра Зенека е 1 на 1 115 000"Значи,до момента в САЩ са ваксинирали 2 787 500 000 човека. Понеже имат 2500 регистрирани като доказано умрели от ваксинирането.
19
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Състезанието беше да се инжектират колкото се може повече хора преди да дойде лятото, защото лятото няма грип.Наесен ще има масов мор на инжектирани, ще умират и от най- леките форми на грип. Естествено, обвиненията ще бъдат към нас - неинжектираните. Лудоста започва след 4-5 месеца.
18
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе аз не знам некой да бега в Русия, всички бегат на Запад при цар долар, всеки иска долари, никой не иска рубли!
17
4
 
9
 
! Отговори
Долу ГЕРБ преди 2 години
Оставка! Не искаме да живеем по старому!
16
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Официалната статистика за Европа казва - 6,662 умрели и 299,066 с увреждания от инжекциитеЧислата са леко ритуални.
15
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората се управляват със страх и блъф.Няма такова нещо като ковид.https://greatreject.org/laboratories-cant-find-covid-19-in-positive-tests/
14
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АстраЗенека е най-сигруната ваксина, но САЩ са прости русофили и за това не я одобриха.