Защо най-ваксинираната нация в света отбелязва скок на заразените с COVID?

Има възможност ваксините да не са толкова ефективни
11 май 2021 21:00, Нели Христова
159
Защо най-ваксинираната нация в света отбелязва скок на заразените с COVID?
Снимка: Getty

Тъй като Сейшелските острови започнаха своята ваксинационна програма срещу коронавирус в началото на тази година, президентът Вавел Рамкалаван заяви пред журналисти, че страната планира да постигне стаден имунитет до седмици.

Това беше амбициозна цел за малка, географски изолирана островна държава в Индийския океан. Но със своята икономика, силно зависима от туризма, страната поиска помощ с доставката на ваксини от регионалните си съюзници, включително Индия и Обединените арабски емирства.

Усилията първоначално изглеждаха успешни. Хората на Сейшелските острови са най-ваксинираната нация на Земята, с повече от 60% от населението, което е поучило две дози от ваксина срещу COVID-19 - повече от други ваксинални гиганти като Израел и Великобритания. Процентът е почти два пъти по-висок от този на Съединените щати.

Но този успех беше подкопан тази седмица, тъй като Сейшелските острови се оказаха с най-големия брой нови случаи на коронавирус на глава от населението и бяха принудени да възстановят редица ограничения.

Въпреки че броят на новите случаи е сравнително нисък - достигайки средно малко над 100 нови случая на ден - те са голям проблем в държава с население под 100 000. Въз основа на глава от населението огнището на Сейшелските острови е по-лошо от бурния прилив на заразени в Индия.

В малка държава дори малък брой случаи могат да бъдат поразителни.

"Скокът в случаите поставя огромна тежест върху и без това напрегнатата система за обществено здравеопазване", казва Малшини Сенаратне, директор на Eco-Sol, консултантска фирма за околна среда на Сейшелските острови, пред The Washington Post. Тъй като основният център за лечение на пациенти с COVID-19 наближава капацитета си, а лекарите и медицинските сестри сред болните, Сейшелските острови обявиха връщане на ограниченията за коронавирус, като спиране на училища и ограничено работно време на магазини и ресторанти.

"Това е възходяща тенденция", заяви комисарят по общественото здраве Джуд Гедеон на брифинг за медиите във вторник. "Не знаем колко дълго ще продължи, но това ще зависи от това какви мерки се предприемат и как се спазват новите мерки."

Ситуацията на Сейшелските острови се наблюдава по целия свят за това, което казва за ефективността на ваксините.

"Предоставя се критичен случай, за да се разгледа ефективността на някои ваксини и какъв диапазон трябва да достигнем, за да отговорим на стадния имунитет", казва Янчжун Хуанг, старши сътрудник по глобалното здраве в Съвета за външни отношения.

Хуанг отбелязва, че други държави, които са ваксинирали голяма част от своето население, включително Израел и Великобритания, са забелязали значителен спад в новите ежедневни случаи.

Шерин Франсис, главен изпълнителен директор на борда за туризъм на Сейшелските острови, каза, че докато голяма част от населението е било ваксинирано, има и много хора, които не са. Данните от правителството, публикувани тази седмица, установиха, че от 1068 активни случая около 65% са жители, които или са били напълно неваксинирани, или са получили само една доза.

Франсис подчерта, че дори хората, които са били ваксинирани, могат да се заразят. "Ваксините са много ефективни за предотвратяване на сериозни заболявания и смърт, но са по-малко добри в предотвратяването на инфекция", каза Франсис.

Досега броят на смъртните случаи на Сейшелите, приписвани на вируса, е относително нисък - 28 от над 6000 случая. Но нарастването на новите случаи може също да потвърди, че ваксините, които се използват в страната, имат сравнително ниска ефективност.

Приблизително 60% от дозите, прилагани на Сейшелските острови, са ваксини, направени от китайската компания "Синопфарм", които са дарени на Сейшелските острови от Обединените арабски емирства. Останалите дози са от ваксината, разработена от "АстраЗенека" и произведена от Института "Серум" в Индия.

В много отношения правителствените преговори на Сейшелските острови за доставки на ваксини бяха разумни и бързи. Но в крайна сметка страната използва две ваксини, които изглеждат по-малко ефективни срещу симптоматичен COVID-19.

СЗО наскоро оцени ефективността на ваксината "Синопфарм" на малко над 78% за възрастни под 60 години, с малко данни за успеха й при по-възрастни пациенти. ОАЕ помоли хората, които са получили ваксината на "Синопфарм" да се върнат за трети дози, като се позовават на ниски имунни отговори.

Междувременно в САЩ изпитанията на "АстраЗенека" са установили, че ваксината е 79% ефективна като цяло. И двете ваксини са значително по-ниски по ефективност от ваксините, разработени от "Пфайзер" и "Модерна", които използват РНК технология и отчитат степен на ефективност от около 95 процента.

Дженифър Хуанг Буей, епидемиолог, който работи с Rand Corp., изчисли, че като се има предвид това, което се знае за разпространението на ваксините на Сейшелските острови и използваните ваксини, може да се приеме, че по-малко от 49% от населението има имунитет, предоставен от ваксини.

"По-малко от половината от населението е защитено от ваксината", казва Хуанг Буей. "Все още е далеч под изискването за защита на ниво общност.

"Не е изненадващо, че не наблюдават значителен спад в случаите", каза Хуанг от CFR. "Но това, което за мен е изненадващо, е, че те са забелязали значително увеличение на случаите от края на април."

Този ръст на заразените започна след нещо друго: завръщането на туристите на Сейшелските острови. Но засега доказателствата, свързващи двете събития, са неясни.

След почти година строг граничен контрол, Сейшелските острови обявиха в началото на тази година, че отварят за туристите от 25 март. Правителството заяви, че няма да има изисквания за карантина и че посетителите няма да се нуждаят от ваксинация, въпреки че ще трябва да покажат отрицателни PCR тестове, направени по-малко от 72 часа преди пътуването.

Това беше важен ход за Сейшелските острови, които разчитат на туризма за около една четвърт от своята икономика. Икономическата продукция е спаднала с 13,5% през 2020 г., главно поради рязкото намаляване на приходите от туризъм, според Световната банка.

Докато броят на новите ежедневни случаи на коронавирус се е удвоил повече от премахването на ограниченията за туризма, само 10% от положителните случаи са сред посетителите на острова, според Шерин.

Въпреки това нарастването на новите случаи заплашва да попречи на страната да се отвори отново за туризъм. В един неотдавнашен спор ваксинираните израелски пътници публично се оплакаха от "фалшиво положителни" тестове за коронавирус, които нарушиха престоя им.

"Докато се прилагат ограничения, се полагат грижи за това посетителите да не бъдат засегнати и че нашите посетители все още могат да се наслаждават на непрекъсната почивка на Сейшелските острови", казва Франсис и добави, че страната е в състояние да гарантира PCR тестове с резултати в рамките на 24 часа.

Хуанг Буей казва, че макар ваксините да могат да помогнат за предотвратяване на смърт, сред медицинските специалисти има все по-голямо съгласие, че те сами не могат да спрат нови случаи или огнища.

"Карантината, носенето на маски и избягването на тълпата трябва да бъдат част от стратегията за обществено здраве", на мнение е тя.

Сенаратн заяви, че е възможно продължаващото огнище на Сейшелските острови да отблъсне туристите и че правителството предприема "деликатен балансиращ акт между здравеопазването и управлението на богатството".

"COVID-19 категорично очерта уязвимостите на една островна държава, която остава силно зависима от туризма", казва тя и добави, че страната ще трябва да диверсифицира икономиката си. "Въпреки че се надяваме разпространението на вируса да бъде ограничено в краткосрочен план, няма как да не гледаме с безпокойство към бъдещето."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
0
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 2 години
До АнонименЯ, прочети статията и помисли преди да пишеш, при ваксинирани над 60% и деца под 12 години около 20%, то не ваксинираните, които са под 20% дават 65% от общата бройка заразени. Математиката е много лесна и показва, че именно антитата се заразявате повече, попадате в болница и тежите на здравната система. Дори и ако си ваксиниран може да се заразиш с морбили, но шансът ако си ваксиниран да се заразиш, да станеш преносител или да починеш е в пъти по-малък.
132
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Серум Астра Зенека, произведен в Индия, си е направо екзотика. Следващият път да произвеждат ваксината за Сейшелските острови в Сенегал или Гамбия.
131
1
 
4
 
! Отговори
1-н преди 2 години
Кат са се ваксали с шитни така ще е...
130
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е, че най-малко информирани относно Ковид 19 и случващото се в последните 15-ина месеца са ваксърите, защото единствената информация, която достига до тях е тази от телевизията. Те просто друга информация нито търсят, нито са способни да възприемат поради тесногръдието си. Пландемията основно е тест за интелигентност, наивност и страхливост. Трудно и скъпо е да накараш цял свят да си направи тест за тези неща, затова са измислили пЛандемията. Чрез нея ще поизчистят стадото...
129
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най вероятно вируса идва с океана и рибата която ядът и бактерията Синтия, която заразява рибата...
128
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както вирусът е измислица, така и ваксините. А между другото, Сейшелите се водят социалистическа държава.
127
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
много е просто всичко с тези ваксини и много хора вече го разбират,ВАКСИНИТЕ НЕ ПРЕДПАЗВАТ това е истината и колкото да ни заливат от медийте с най-различни информаций от всякакви "експерти" и професори истината ще излезе наяве рано или късно...така както стана с Ирак и "намерените" оръжия за масово поразяване... айде лек ден..
126
1
 
32
 
! Отговори
До Недоумрял 102 преди 2 години
"В едни лаборатории ще се създават нови щамове на вируса , а в други лаборатории трескаво ще се измислят ваксини против тези щамове"То и двете неща се произвеждат на конвейрите в една и съща лаборатория, не е нужно дори да са различни.
125
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** чистят съвсем нормални постове, а тук оставили един човек да се вихри със сто еднакви и то - на латиница.Хайде поне работата си свършете.
124
11
 
6
 
! Отговори
Аз преди 2 години
"Ваксините са е голяма ЛЪЖА от която някои фармацефтични компании направиха печалби за милиарди"Типичен пример за безсмислено изказване, което не може да бъде нито доказано, нито отхвърлено. Правилно е да се каже "Аз възприемам ваксините като ...", а не " Ваксините са...", което показва абсолютна истина и предполага, че може да бъде доказано като твърдение.
123
4
 
31
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
Повече от ясно е че не ваксините ще осъществят мечтата на Бил Гейц да намали популацията на на земята, въпреки временните успехи. А по-скоро маските които спират кислорода в дробовете на най-ненужните, локдаунте които съсипват психически и финансово не-елитната средна класа.
122
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините са е голяма ЛЪЖА от която някои фармацефтични компании направиха печалби за милиарди $
121
8
 
29
 
! Отговори
Многонимен преди 2 години
Това което ще ни се случи със КОВИД-19 ни беше показазано нагледно при откриването на Олимпийските игри в Лондон преди няколко години ! Значи че всичко е било замислено и подготвено още тогава .
120
1
 
26
 
! Отговори
теория на вероятност преди 2 години
Тук сме за да напишем своето мнение и да прочетем мненията на останалите , а не на всяка цена да наложим своето мнение защото не сме 100 процента сигурни че то съвпада със абсолютната истина .... друг е въпросът че мнението на отделния човек е поглед от различна камбанария и е субективно пречупено през призмата на неговия мироглед и знания по дадения въпрос и тематика от науката и живота като цяло .
119
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 124ОК, пак сме под кривата круша. Ти ще се боднеш, аз не. Ще броим пилците наесен (буквално)Лека.
118
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 122"Това тест за интелигентност ли е или откровена гавра?"В твоя случай двете неща не са взаимоизключващи се.Даже се допълват.:)))))
117
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 122"Кои сте вие? Не съм забелязъл да призовавате да не се инжектираме, ти си тук точно за обратното."Напълно сте шизопсихясали.Аз го призовавам да не се ваксинира, той ми твърди, че съм бил тук за "обратното".:))))))
116
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 119Даже ви ПРИЗОВАВАМЕ-------Кои сте вие? Не съм забелязъл да призовавате да не се инжектираме, ти си тук точно за обратното.Дори и да искам, няма как да се ваксинирам за нещо което не е изолирано и доказано, "открива" се с фалшив тест (който лови всички варианти на всичките 8 коронавируса) и се лекува с препарати с неясно съдържание.Това тест за интелигентност ли е или откровена гавра?
115
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 120Ковидиидиотите са като неандерталците: първобитни, "натурални" и изчезващи под напора на естествената селекция.:)))
114
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксърите са като атеистите и хомосексуалистите - агресивни, войнстващи и парадиращи