Пътувате в чужбина, внимавайте с COVID застраховките

Все още не всички компании покриват този риск
4
Пътувате в чужбина, внимавайте с COVID застраховките
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

COVID-19 все още не е покрит риск при всички застраховки, които се отнасят до пътуване в чужбина, показа проверка на БНР.

Генералният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова посъветва, когато планираме пътуване зад граница, да изберем две застраховки - „Помощ при пътуване“ и „Отмяна на пътуване“, които при част от застрахователните компании могат да бъдат получени пакетно.

Все повече хора планират да пътуват в чужбина, въпреки че пандемията от коронавирус все още създава несигурност, коментира пред БНР генералният секретар на асоциацията на застрахователите Нина Колчакова.

„Важно е да се отбележи, че много наши членове реагираха, когато започна пандемията и въпреки че пандемичният риск обичайно не се покрива от застрахователите, те направиха специални покрития за застраховката „Помощ при пътуване“, така че българските граждани, които пътуват в чужбина и имат такава застраховка с COVID покритие да могат да се възползват от медицинско обслужване в държавата, в която се намират. Това включва от PCR тест до лечение в болнично заведение и лекарствата, които са предписани“, каза тя.

Колчакова обаче бе категорична, че не всички компании от бранша предлагат подобно покритие.

„Препоръчваме изрично да попитате застрахователя си дали има такова COVID покритие застраховката му „Помощ при пътуване“ или не“, посочи тя.

Цената на полицата е поносима, категорична е Колчакова.

„Примерно за 4-членно семейство, ако реши да направи едноседмично пътешествие някъде в Европа, тази застраховка би струвала около 25 лева при 10 000 лв. застрахователна сума“, даде като пример тя.
Ако ще практикуваме екстремни спортове, трябва да информираме застрахователя, за да ни предложи адекватен продукт.

В противен случай, ако пострадаме при „сърф, скално катерене застрахователят може да ви откаже да заплати медицинските разходи, тъй като това не договорено предварително“.

 Според Колчакова е разумно да се помисли и за още една полица, а именно – „Отмяна на пътуване“.

„Като всъщност отмяната може да е не само при заболяване на човека, който ще пътува. Тя може да е заради заболяване на негов близък човек, за попадане в болница на близък или дори само поставяне под карантина, тъй като човек от семейството е болен“, обясни тя.

Например, ако 4-членно семейство планира едноседмично пътуване с предварителни разходи за път и нощувки около 2000 лева, цената на полицата би била 50 - 60 лева, коментира Колчакова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който не е ваксиниран хич да не тръгва. Не може да си плати болничния престой ни в тоя, ни в следващия живот...
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Застраховка на стойност 10 000 лв за 4 членно семейство в чужбина. В този случай се казва дано никой не се разболее, защото тези 5 000 евро свършват още на 2-я ден от болничния престой. Вие иматели представа от цената на болничните услуги на запад.
1
1
 
14
 
! Отговори
Шопа преди 2 години
Никъде нема да одим.