След COVID: Търговията на дребно никога няма да се върне към нормалното

Алтернативните потребителски навици вече са тук и ще останат
15 юни 2021 19:40, Анисия Иванова
43
След COVID: Търговията на дребно никога няма да се върне към нормалното
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

"Нямам търпение всичко да се върне към нормалното“. Това беше изречение, което често сме чували и вероятно дори сме изричали поне веднъж, откакто е започнала пандемията. Съществуват обаче различни аспекти от живота ни, които вероятно никога няма да се нормализират. Начинът, по който пазаруваме, е един от тях, пише Entrepreneur.

Да вземем например мястото, където най-често пазарувахме. За много от нас то се е променило и съвсем естествено последва бум на електронна търговия. Особено в началото на пандемията, тъй като всички се стараехме да останем вкъщи и на определена дистанция, не само се увеличи честотата на онлайн поръчките, но се увеличи и броят на хората, които купуват онлайн.

Проучване на технологичната компания Bazaarvoice показва, че три четвърти (74%) от хората пазаруват в магазините по-рядко след настъпването на Covid-19, Този начин на пазаруване се е превърнал в навик, който 32% от американските и 37% от европейските купувачи смятат да продължат и след пандемията.

Електронна търговия продължи и през тази година и изобщо не показва признаци на отслабване. Всъщност една трета от купувачите казват, че купуват нещо онлайн поне веднъж седмично, а 9% - ежедневно . Заради това компаниите, които вече бяха започнали да се ориентират към електронната търговия или вече бяха разработили бизнес стратегия в тази посока, имаха предимство, когато физическите им магазини се затвориха в началото на 2020 г.

Вероятно няма да се изненадате, ако чуете, че купувачите не просто купуват повече онлайн, но и повече сърфират онлайн. Оказва се, че купувачите не само разглеждат и откриват артикули по-често онлайн (61%), отколкото в магазина (34%), но и им харесва да го правят онлайн (54%) повече, отколкото в магазина (40%). Също според хората е по-лесно онлайн (64%), отколкото в магазина (32%). Купувачите обясняват ситуацията с това, че електронното пазаруването е по-удобно (55%), има по-голям избор (46%) и възможност за бързо намиране на мнения за дадени продукти (45 процента).

За да постигнат голям успех обаче, компаниите трябва не само да адаптират своите електронни стратегии, но и физическите си: Потребителите не се отказват напълно от магазините. Търговците на дребно, които са имали разработени програми за онлайн поръчване и взимане от магазина, са забелязали огромна възвръщаемост на тази инвестиция по време на пандемията. Например Target споделя, че когато потребителите поръчват, използвайки тази опция, разходите за изпълнение спадат с 90% в сравнение с това, което би струвало изпълнението на поръчка до дома на клиента.

Доста голяма част (83%) от потребителите, които са изпробвали новите начини на пазаруване по време на пандемията възнамеряват да продължат да купуват по този начин и в бъдеще.

Нарастващото предпочитание на потребителите към тези нови начини за пазаруване налага физически промени в самите магазини. Някои от по-големите търговци на дребно вече са започнали да преработват плановете си за етажи на магазини, за да могат едновременно да съществуват и като центрове за изпълнение на поръчки, и като обиковен магазин. Други стават все по-малки по плащ, за да отделят повече място за онлайн изпълнение, но това от друга страна води до по-малък избор на продукти на магазина - още едно нещо, което кара клиентите да пазаруват онлайн.

Още икономически анализи - на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
6
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Нищо няма да се върне, това е и целта...
35
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
''Честните хора с търговия не се занимават ''
34
0
 
4
 
! Отговори
емигрант преди 2 години
Случвало ли ви се е да се запитате, защо някои като отидат в чужбина вместо да се освободят от комплексите си ги задълбочават.
33
1
 
2
 
! Отговори
Интернет лиии??? преди 2 години
Няма ги онези търговци вече истинските,дето продават по стария изпитан метод-надпродаване.Евентуално може да се видят в Истанбул на арабския пазар.Два магазина за сирене един до друг,излиза единия и се провиква,че сваля цената,хвали стоката и раята се събира,купува на опашка с килограми.Веднага другият остава без клиенти и не след дълго излиза пред магазина и се провиква,че сваля още цената по-ниско от колегата си.Множеството се прехвърля при него и започва още по-настървено пазаруване....
32
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука и за 50 години нищо няма да се промени. С такъв матриял....
31
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аре аре за година две нищо няма да се промени колкото и да ви се иска, ах пустата нова нормалност дато ви се иска да я налагате
30
3
 
2
 
! Отговори
Търговията в застой? преди 2 години
Айде вижте по Изборите купуване на дребно и едро...НЕМА ЛАБАВО !
29
28
 
3
 
! Отговори
Българин в чужбина преди 2 години
От години почти всичко пазарувам по Интернет, всичко по банков път, пари не нося , портмоте нямам. Имам карти. И не само аз, така е тук. Общественият транспорт функционира с ап. Като си идвам в Бг през лятото, доста обременяващо ми е да имам пари в брой, че и точни пари все искат, да обикалям супери и пазари за хранителни продукти, да се разправям с криви продавачки...
28
2
 
7
 
! Отговори
foto преди 2 години
Тези моми на снимката, най-вече дясната - дали знаят, че търговията е в застой...?
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КрайХем не могат да ти обезценят парите и хем кредитите са обезпечени и ги получават само тези които могат да ги върнат а не като държавно-банковата система дето дават на разни да си купуват имоти които не могат да изпатят и вдигат цената на имотите а ние после трябва да ,,спасяваме,, банките дали пари на най наглите .Както виждаш няма смисъл от банки. Ако ги няма няма и кризите и балоните да са толкова големи. И дебелото лили и брюксел няма да могат да обезценяват парите ни.
26
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТА ВИКАТЕ КАКВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ИМАЛО СРЕЩУ ГЕЙТС...
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КрайДеде ми в края на живота си използваше банката като куче касичка. Родителите ми също я използваха като куче касичка докато държавно-банковата система не им обезцени парите седейки в банката ;) Аз съм закрил сметките си в български банки преди 15 години. Последната ми сметка е от чужбина щото ми превеждаха парите само по сметка а не щото аз съм искал така .Сега можеш да дадеш криптото си като залог за кредита и такак хем не могат да ти обезценят парите хем кредитите са обезпечени и
24
3
 
7
 
! Отговори
Пътуващ във времето преди 2 години
Пандемия ли?!За каква пандемия се споменава тук?
23
9
 
6
 
! Отговори
Хах преди 2 години
От 2,3 години изцяло пазарувам дрехи и обувки онлайн. Знам си размера и досега не е имало грешка, пък и има опция за връщане. Тва си е спестено време за бутане по моловете.
22
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
търговиятА на дребно си е ок, стига мрънканици от мързеливи търговци. Готованци.
21
6
 
3
 
! Отговори
до 8 преди 2 години
Нито едно от написаното от теб не е вярно, ама карай. Какво да очакваме от бачкатор в склад с 2000лв. заплата?! Да знае що е то кредитна карта, chargeback и как парите ти там са 101% защитени ли?! Няма смисъл да ти се обяснява.
20
2
 
6
 
! Отговори
Край преди 2 години
Само да не дойдат извънземните е ще го втасаме.
19
2
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
До Анонимен 16-СЕГА ЩЕ ДЕП0РТИРАТ 0Т АНГЛЕА 10 000 Н0ВИ П0ТРЕБИТЕЛИ.-НЕ СЕ К0СИ.
18
3
 
9
 
! Отговори
Край преди 2 години
до 14. Банка е това дето е оправалявало живота на деда ти, не баща ти, твоя. Живото на сина ти и на внучето.Банка е това дето ти избира депутатите, пише ти законите, купува ти къщата, избира ти жената и ... само къде не ти прави децата.
17
3
 
10
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ЗАЩ0 НАБИВАТЕ НА Х0РАТА ГЛУП0СТИ В ГЛАВИТЕ?-ВСИЧК0 СИ Е Н0РМАЛН0-П0НЕ АЗ НЕ СЪМ УСЕТИЛ ПР0МЯНА.-ТА ДА ВИ П0ПИТАМ ВИЕ К0Е Г0 ИМАТЕ ЗА Н0РМАЛН0?