Проф. Корсун: При ниско ваксиниране, "Делта" бързо ще доминира

81% от ваксинираните са защитени, смята специалистът
18 юни 2021 10:15, Петя Славова
40

Първи случай на индийския вариант на коронавируса в България. Колко по-заразен е той и как можем да ограничим разпространението му?

Този вариант е признат от СЗО като вариант на безпокойство, тъй като съдържа значителен брой мутации в генома на вируса. Около 8- 10% мутации има в белтъка. Ако сме преболедували, защитата е от значителна степен, но има едно проучване което показва, че 4,5 % от преболедувалите развиват ново заболяване причинено от Делта варианта. Това заяви в "България сутрин" проф. Нели Корсун, завеждащ Националната лаборатория по грип и остри респираторни заболявания към Националния център за заразни и паразитни болести.

И обясни защо ваксинираните са по-защитени.

Още по темата

"Показват своята ефективност, но е малко по-ниска спрямо индийския вариант. 81% от ваксинираните са защитени спрямо Делта, варианта,  87% - спрямо британския. Непълноваксинираните са защитени само 34% от Делта варианта и 51% от британския вариант. Човек трябва да се ваксинира" категорична е проф. Корсун.

Гостът на Мария Константинова и Мирослав Димитров посочи приликите и разликите между двата щама.

"И двата са много заразни. Делта е още по-заразен спрямо британския. Той е около 50-60% по-заразен. Преобладаващите симптоми при индийския щам са главоболие, силно възпалено гърло и силна хрема,  характерни за една сериозна настинка. При британския - висока температура, кашлица, задух. Хората трябва да спазват мерките, но най- доброто средство е ваксинацията", каза тя.

Медикът увери, че няма място за безпокойство.

"Действително на този етап няма място за безпокойство. Вероятно това не е единственият случай, вероятно друго лице е внесло този вариант в България. В страни с ниско имунизационно покритие, този силно заразен вариант може да се разпространи бързо и да стане доминиращ. Единственият инструмент е ускорена ваксинация", каза проф. Корсун в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че е твърде нисък процентът на имунизирани в България.

"Имунизираните в България са твърде малко за постигането на колективен имунитет - малко над 12% и с две дози, а приелите една дози - 15 на сто. Този процент е доста нисък, средният в Европа е около 46%. България трябва ускорено да предприеме ваксиниране", смята професорът.

Есента може  и да има четвърта вълна, но заради сезонността на коронавирусите.

"През есента може да се очаква по-висока заболеваемост, защото коронавирусите  имат сезонност, обичат по -студените месеци на годината.  Ако не се постигне колективен имунитет, до есента е възможно да се наблюдава повишаване на заболеваемостта, обясни проф. Корсун.

И изрази надежда, че в скоро време ще има лекарствени препарати, които атакуват размножаването на вируса и препоръча имунизация и на децата, тъй като те са основен разпространител на вируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
10
 
! Отговори
индус мутант преди 2 години
Българите са малък, злобен и хитър народец, което преведено означава - неизтребим. Обеднения запад усилено се опитва да го унищожи , *** не му се получава и затова се чува оттам квичене по този повод. Наздраве !
28
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Потрива ръчички вируса Ковид. Чака го много работа в България. Има 4 милиона гостоприемника да обиколи от есента. Все Бай *** безсмъртни по форумите и на масите с ракия хахахаха
27
4
 
2
 
! Отговори
Колио преди 2 години
От една година ви говоря тоя вирус как мутира с тази скорост след 4-5 месеца карти ще играе,бах тая еволюция.За какво сме се мотали толкова години от нищо да станем хора.Не разбирам аз
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щото във Великобритания при високо ваксиниране не доминира.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от два/три месеца е в бг, и драстично намаля всичко, а тук пишете противоположното, как да ви вярва някой?
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Около 4.5 процента от преболедувалите пак се разболели от Делтата.Професоре, ефективни ли са антителата на преболедувалите срещу Делтата. Това е тук въпросът. Следва: кръвна плазма от преболедували, разредени образци на 10, 100 и прочее, напоени клетъчни култури с образците, посеви с щама на вируса и фиксиране на образеца с появили се плаки. Винсент Раканиело така оцени ефективността на антитела пред студентите се. Професоре, пропаганда ли правите?
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами другарю професорш ши мриете ЯКО ши мриете. Така каза един Коремен Хирург по една телевизия. Живота отдавна не струва 5 стотинки. Живота имаше цена когато имаше държава. Сега сме Колония на Краваристан и Евро.гея. Според плана Ран-ът на едноокоият кравар който бе приет с бурни аплодисменти в така нареченото народно съРбание Българите са ненужно племе и трябва да се унищожат. Затова никой неще да се ваксинира.
22
3
 
14
 
! Отговори
Каквооооо? преди 2 години
Защо децата? Те дори не разбраха за цялата схема защото не четат и гледат новини. Когато някой дори не е разбрал, че хремата му е много опасен вирус и му вият ваксина, божествена сила ли придобива?
21
2
 
4
 
! Отговори
do 25 Да преди 2 години
....А и тея 2 факта, че ние най-много от всички европейци сме разгадали конспирациите за новия световен ред и че ваксините са тук да ни убиват, не ни ли правят в същност най-умни? Това поне е официално иследване от тея дни..... Това отново не го твърдя аз, а е масово мнение тук и официално изследване в рамките на ЕС
20
1
 
1
 
! Отговори
до 23 Да преди 2 години
А 2та част от постовете ми? Упорито ги избягваш вече няколко пъти
19
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Делта щамът бил с 50 процента по заразени...Професоре, как го установихте? В лабораторни условия или не? Направихте ли посявка с този щам в подходящи клетъчни култури, наблюдавахте ли скоростта, с която черното колелце на плаката от поразени клетки нараства? Сравнихте ли тази скорост със скоростта на нарастване при останалите щамове при същите условия? Или просто ми подхвърляте поредното оценъчно съждение, което аз трябва да приемам като научно доказателство. Професоре, пропаганда ли правите?
18
6
 
1
 
! Отговори
do 20 Да преди 2 години
Ами аз нямам капацитета да установя подобни неща, затова чета медиите. А и тея 2 факта, че ние най-много от всички европейци сме разгадали конспирациите за новия световен ред и че ваксините са тук да ни убиват, не ни ли правят в същност най-умни? Това поне е официално иследване от тея дни.
17
1
 
10
 
! Отговори
охохох преди 2 години
още една мумифицирана калинка
16
8
 
2
 
! Отговори
do 16 Да преди 2 години
Ама аз нищо не твърдя. Това е всеизвестен факт, разпространяван официално в медиите. Пък и ние успяхме да разгадаем конспирацията за новия световен ред (виж по-долу); и от всички най-добре знаем, че ваксините са средството да ни унщожат. Как може да не сме най-умните?
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коронавирусите обичали по студените месеци.Коронавирусите не обичат нищо. Аз мога да обичам, да харесвам или да не харесвам. Зимните месеци тук нямат нищо общо. При аерозоли инфекции най-важното и да не стоиш в затворени пространства дълго време с много хора. Дори и лятото да се затворим, инфекцията пак ще плъзне нагоре. Професоре, а Вие как се противопоставихте на абсурдните глоби за сядане на пейка на открито през март месец миналата година?
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хлапетата пак ли са кошер на заразата? Как познаха? Правиха ли PCR тестове по детски градини и училища? Не съм и слушал за подобно нещо. Дори за проучващи тестови мероприятия с деца не съм чул. Но колкото и да се опитваха да ни внушават някакви сериозни коронни последствия при децата, фактът си остава факт. Децата на практика не боледуват. А защо не боледуват? И досега не знаят. Професоре, за какво сте професор въобще.
13
2
 
18
 
! Отговори
офгг преди 2 години
Предпочитам да умра от ковид от колкото да ме осакатят с ваксини и да ме лашкат по локдауни. Това е диктатура. Поне веднъж завинаги всичко ще приключи.
12
7
 
1
 
! Отговори
до 12 Да преди 2 години
Търдиш. че евреите не са чак толкова умни? Уау, значи гордея се, че съм жител на най-умната държава в света!
11
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Карай, ще поизмрем, какво толкова. Важното е да не губим 2те призови места в дисциплините: най-висок процент антиваксъри в Европа и най-умните в Европа. Всички знаем, че сме 2те най-умни в света след евреите, значи сме най-умни в Европа!
10
2
 
18
 
! Отговори
Нека да има още преди 2 години
ОЩЕ вируси да има, за да прокарат новия световен ред. НЕ справят хората продължават да живеят и да се размножават и явно ще им трябва нещо по-сериозно от вируса - това са ваксините и масовите опити върху хора.