Първо национално изследване: 43% от българите имали досег с коронавируса

Пазарджик оглавява класацията с 62%, в Ямбол данните са за 56
21 юни 2021 09:10, Елка Василева
147
Първо национално изследване: 43% от българите имали досег с коронавируса
Снимка: архив, БГНЕС

Около 43% от населението в страната се е срещало с коронавируса. Това показва национално изследване на една от големите вериги лаборатории у нас. Изследвани са 2 665 проби, взети в различни дни и градове на случаен принцип.

Това е моментна снимка, не може да се вмести в правилата за национално представително проучване, каза собственикът на лабораторията д-р Недялко Калъчев пред БНР.

Изследвани са били проби на хора, които са посетили по някакъв повод лабораториите в последните дни на май и началото на юни. Изследваните антитела касаят само досег с вируса по естествен път.

Още по темата
"Логиката е била, че взимаме случайни лабораторни проби. Ние не знаем предварително. Колегите в края на работния ден са подбирали проби на чисто случаен принцип, без да се интересува кой е пациентът, стоящ зад тях“, подчерта Калъчев.

Д-р Недялко Калъчев поясни, че голяма част от хората, които са се срещнали с вируса по време на първата вълна, имат прилично ниво на антитела. "Те не са малко. Това е един много приличен отговор".

Слабо положителните резултати са едва 4% от пробите, отбеляза Калъчев.

Данните за Ямбол сочат 56-57% преминали през вируса, Пазарджик оглавява класацията с 62%, а за столицата около една трета от пробите са положителни за наличие на антитела.

Ако получените от лабораторното проучване данни се екстраполират върху общия брой на населението в страната, се получават около 2 милиона души и отгоре, коментира Калъчев. По думите му това означава, че официалната статистика може да се умножи по 6.

"Не сме си свършили работата с ваксините. Имаме да наваксваме", посочи още Недялко Калъчев.

Има хора, които са ваксинирани, но не образуват антитела. Това се случва в малка част от случаите при определени групи пациенти, които развиват нисък имунен отговор, допълни той.

Част от ваксинираните с векторна ваксина имат много силен имунен отговор, но при малка група отговорът е много вял, отбеляза д-р Калъчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
0
 
! Отговори
Битова култура нула преди 2 години
Аз живея в блок в София Връбница.Входа ни е ужасно мръсен и смръдлив.Никога не е правен ремонт.Сменихме само дограмата с много разправии.През студените дни,ако не отворя прозорец между етажите,никой не се сеща.Чистачката мокри с една вода от 9етаж до входа ,като намокреното съхне без да се отвори прозорец.Домашните любимци опикават входа,докато стопанката с гордо вдигната глава пуши и пие кафето си.Резултат-от ползващите мръсния асансьор ,доста хора изкараха ковид и една жена почина.
133
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВИРУСИ ВИНАГИ Е ИМАЛО И ЩЕ ИМА! НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ВИРУС Е НЕВЕЖЕСТВОТО НА ХОРАТА И ТОВА ЧЕ СА СПРЕЛИ ДА СЕ РАЗВИВАТ!БОГ Е ЛЮБОВ! КЪДЕТО Е БОГ НЯМА БОЛЕСТИ ВИРУСИ ЛОШИ И ОБИДНИ ДУМИ ВСИЧКО Е ХАРМОНИЯ И ВИСШИ НИВА НА ВИБРАЦИИ!ВИЕ ХОРАТА СИ СЪЗДАВАТЕ ЛОШАТА КАРМА С ЛОШИ МИСЛИ ЧУВСТВА ЕМОЦИИ ДУМИ И ДЕЙСТВИЯ!ВИРУСА Е СЪЗДАДЕН И Е СЪЗДАВАНЕ НА НОВ СВЕТОВЕН РЕД! ЛЪЖАТ ВИ ЗА ВСИЧКОВАКСИНИТЕ УБИВАТИМУННАТА СИСТЕМА Е КЛЮЧЪТ КЪМ ЗДРАВЕТО И МОЖЕ МОЖЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ С ВСИЧКО!ЗА БОГ НЯМА НЕВЪЗМОЖНИ НЕЩА!
132
0
 
6
 
! Отговори
злобар преди 2 години
До ББВ България нормални на власт??? Това е пълен абсурт !
131
6
 
2
 
! Отговори
да ама не преди 2 години
Няма имунитет !Това че 60% са имали контакт с вируса не ги прави защитени от разболяване.При нас 99% от хората имаха досег с комунизма а има още болни .
130
1
 
5
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Още преди пет месеца трябваше масово тестване за антитела БЕЗПЛАТНО за да се види картинката каква е да ама КАЛИНКИТЕ им е трудно мисленето нямат време от кражби
129
3
 
6
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Явно дойдоха нормални хора на власт
128
0
 
2
 
! Отговори
Лорд Маймунчев преди 2 години
Анализирайки и синтезирайки парадоксалните симптоми на вашата продуктивна илюзия,базирайки се на солидни фундаменти,смятам,че вашата преценка е на базата на едно към гьотере по синус алфа на квадрат...
127
1
 
3
 
! Отговори
Брех, ъм ся.. преди 2 години
ГЕРБ са виновни !
126
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво първо национално изследване? Някакъв самодеец мерил нещо си по свое усмотрение и обявява накакви си резултати. Учените ще ви кажат, че това не издържа на никакви научни критерии за достоверност на резултата. Да не говорим, че не се установява какво е качеството на придобития имунитет, а той трябва да е много силен, за да ни предпазва
125
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз мисля, че досег с нищото са имали 100% от българите. Ни повече, ни по-малко.
124
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой коронавирус?
123
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе важното е да няма починали с положителен тест, че по-лесно да ги прежали човек.
122
5
 
12
 
! Отговори
Хитър Петър преди 2 години
Правят се много тестове защото българина иска в гръцко и в турско все едно не могат да стоят далеч от миризливи потури и юързеливи византиици. Ако не им трябваха тестове за почивка последните 10 дно нямаше да има 1 открит. Българска работа. Само 10 дни да затворим границите и ще има 0 с корона вирус
121
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според моето изследване, 320% са заразилите се. Някои се заразиха по два пъти, други три пъти, а има и заразили се по 10-20 пъти. Изследването ми е с точност подобна на онова от лабораторията тествала най-вече заразили се
120
2
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
От познатите ми само един се зарази. От колегите са 7%, от съседите при 21 апартамента двама изкараха вируса, от най-близките ми роднини никой не се зарази, от широкия кръг от роднини се заразиха 6% и един братовчед почина. Така и не разбрахте, че тези огромни проценти са сред хора, за които е много вероятно да са преболедували вируса или се знае, че са боледували. Истината е съвсем друга и би могло да се направи изследване, което да я покаже с голяма точност.
119
1
 
6
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Без масово изследване не става.Иначе бая народ изкара вируса,та като нищо може да има и 50% заедно с ваксинираните.
118
12
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Едва ли заразилите се са повече от 7%. При това има огромна разлика в процента на заразилите се според възрастта. Най-голям процент заразили се има сред хората между 30 и 65 годишна възраст и много малък сред най-старите.
117
4
 
11
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Над 50% са със сигурност. От познатите ми почти никой не се е тествал. Ако 43% от тестваните имат антитела, може и двойна да е бройката.
116
5
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Този правилно започва, че това не е национално представително проучване, след което бързо го забравя и го представя като такова. В лабораторията му отиват за изследване хора, които са примерно в пет-шест пъти по-висок риск от заразяване, отколкото средното за България. Затова делим на пет или шест неговите резултати и получаваме нещо по-реално
115
1
 
14
 
! Отговори
дядо Лико преди 2 години
До АнонименНаправих изследвания по собствено желание на 15 април и на 1 юни. При първото изследване в лицензираната лаборатория атигенният тест беше отрицателен, а при вторият тест който беше положителен, количеството антитела показваха наличието на естествен имунитет. Проблема е, че здравните власти не признават естественият имунитет, искат задължително ваксиниране!?