Вирусолог: "Делта" вариантът е 60% по-заразен от британския

Водещите симптоми са възпалено гърло, хрема и главоболие
21 юни 2021 10:02, Ния Христова
42
Вирусолог: "Делта" вариантът е 60% по-заразен от британския
Снимка: Pixabay
"Делта" вариантът на COVID-19, който произлиза от Индия, е с около 60% по-заразен от британския вариант, който ни е познат като "Алфа". 
 
Това каза в ефира на bTV вирусологът проф. Радостина Александрова като допълни, че "Делта" е два пъти по-заразен от оригиналния вариант, който първо бе изолиран в Китай. 
 
Според нея е спорно това дали заразата протича по-тежко при него, но някои експерти смятат, че е възможно да има усложнения.
 
"Факт е, че в някои области на Великобритания започва да се качва броят на хоспитализираните. Над 90% от случаите на Острова се дължат на варианта "Делта". По-добре се приспособява, благодарение на мутациите, които е придобил - основно в шипчето", обясни експертът.
Още по темата
 
Проф. Александрова обясни още, че високите температури не влияят върху разпространенинето и даде пример с Индия, където драматично нараства броят на случаите. Тя допълни, че експертите предупреждават страните, в които "Делта" е локализиран, да не подценяват ситуацията, защото той може да предизвика и нова вълна. 
 
"Особено в случаите, когато броят на ваксинираните не е достатъчно висок. Според експертите е напълно възможно ситуацията в България да се обърне и този вариант да върне хода на пандемията. Никой от нас не бива да забравя, че през лятото трябва да се подготвим за есенно-зимния сезон", допълни тя. 
 
Виросологът уточни, че секвентирането на генома на вирусите изисква време. По думите й в Индия и във Великобритания е отнело между 4 и 6 седмици, за да може този вариант да измести останалите. Тя обясни още, че "Делта" се е появил на Острова още през април, като е вероятно в други страни да се случи същото. 
 
"Говори се, че има промени в клиниката при този вариант. Добре познатият ни симптом - загуба на вкус и обоняние - сега са отстъпили. Водещи са възпаленото гърло, хремата, главоболието. Засяга и съвсем млади хора между 12 и 20 г.", допълни проф. Александрова.
 
По думите й последни проучвания на ваксината на "Пфайзер" предпазва в над 80% от случаите срещу индийския вариант.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радостина е се прави на умна ,сега вирус нема че има европейско по футбол ,там май всички спазват мерките )знаел ли колко са хиляди)а после е олимпиадата ,и чак тогава еврогейския съюз че разреши вируса
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След всички свръх глупости в този "материал", той завършва със следното изречение - "По думите й последни проучвания на ваксината на "Пфайзер" предпазва в над 80% от случаите срещу индийския вариант."Или казано накратко - реклама на експерименталната течност на престъпниците от Пфайзер.
35
3
 
0
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
А, този ли вариант дето още през април го засекли в Плевен? Ами ако е толкова убийствено заразен, трябва да сме с колективен имунитет до сега.
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алфа,Бета, Делта, каде се мота четвъртия коник.
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре бе всички разбрахме че новото име на грип е кпвид аи стига с глупавите статии
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В тази Великобритания се събраха всичките варианти с държавни наименования дошли откъде ли не подред на номерата по ред на дадените им държавни названия,че вече се забравят и за туй ги кръщават с гръцки букви-алфа,бета,гама,делта и т.н,като за оригинал без буква остава тоз от Китай и така алфа от планински курорт в Алпите-австрийско-италиански,но защо наречен Кент,вета-Бразилия,гама-Англия,делта-ЮАР,епсилон-Индия с междинни не котирали се за запис-Австралия,Ангола,Нигерия за които само съобщиха
31
0
 
6
 
! Отговори
11 преди 2 години
Британският вариант беше 70% по-заразен, а делтата е 60% по-заразен от британския. Значи 1,7 Х 1,6 = 2,72 или 172% по-заразен от обикновената коронка, бррреееееййййй!
30
3
 
0
 
! Отговори
до Умрях от смях ;-) преди 2 години
първо не е 60 и 70 пъти а са проценти. И второ процентите не се уножават а СЕ събират, тоест става 130% което е, 2,1 пъти....схвана ли.
29
1
 
10
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Вирусолог: "Делта" вариантът е 60% по-заразен от британския... Хайде бре, оФФце на генната терапия с "дигитална следа" и овкусена с наночастици...И този лови шарани на гола кука...
28
0
 
6
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Искате да ни прекарате на стероиди, ама няма да я бъде тази, забравете!
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
както всеки грип, но с по-ниска смъртност
26
0
 
12
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Жалки стр вече, няма да се ваксинираме и не ви искаме ваксиналните паспорти!
25
1
 
1
 
! Отговори
Ми разбрахме, ма преди 2 години
Има го у нас още от април, ама разбрахте през юни. Можеше и да не разберете. И след като въртите и същите край ваксините, защо в най-вакснатите метиляви уфффсе в Англия вирусът най-много заразява. Дръжте ситуацията още няколко години, докато пуснат заводите за "ваксини" и да станат като кафето за разсънване.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Aз ще се ваксинирам когато излезе ковид-256 ... да си знаете :)
23
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
абе госпожо професор да ти имам титлата измислена, да в Индия температурите не влияат защото виж в кой географски пояс е разположена , същито и за бразилия важи топъл влажен екваториален суб екваториален климат. В България и голяма част от Европа какъв е сух континентален. Как се разпространява чрез микро аерозолните капчици при издишане. Когато е сухо и топло кайво става, тези микро капчици изчезват по бързо , зоната около заразяващия е по свита.Хайде мисъл малко. Вируса крака крила няма.
22
0
 
7
 
! Отговори
писна ми преди 2 години
Дай да си *** вените! Тези няма да ни оставят намира и все ще измислят от кво да мрем. Абе ще се мре със или без вакса. Дреме ми на варианта.
21
0
 
18
 
! Отговори
Bai_Hui преди 2 години
От цялата статия е важно само последното изречение.Поредната неумело скрита реклама на ваксина.
20
1
 
13
 
! Отговори
до 6 бг глупаци преди 2 години
Абе ти още ли не си разбрал че това ваксиниране има срок и влаченето на вируса не зависи от броя ваксинирани. И немски специалисти го казаха - Ковид става сезонен вирус, като всеки сезон е с нови мутации и ще са нужни нови ваксини. Глупавият май си ти. Боцкай се сутрин, обед и вечер. Особено в пролетните месеци......
19
0
 
12
 
! Отговори
2Loop преди 2 години
Офффф ама като почнат да си смучат проценти от пръстите за да са по-гръмки заглавията!И как ги установиха тези проценти?По-рано британският вирус беше 75% по-заразен от първоначалния. Сега индийският е два пъти по-заразен от първоначалния, но и 60% повече от британския. Мятат си разни проценти без да имат никаква идея какво означават.
18
0
 
5
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
До БАЧКАТОР-АК0 0ТИДЕШЕ ПРИ ВЛ В КАЗАРМАТА ТИ МАХАШЕ С0П0ЛИТЕ СЪС ШАМАР И ТАКА БЪРЗ0 ТЕ ЛЕКУВА ЧЕ ПРИД0БИВАШ ИМУНИТЕТ Д0 ПРИКЛЮЧВАНЕ НА СЛУЖБАТА