Преекспонирането на страничните ефекти на ваксините изплашило хората

Някои се опасявали, че не били достатъчно изпитани
137
Преекспонирането на страничните ефекти на ваксините изплашило хората
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Една от причините за ниския процент ваксинирани у нас се дължи на прекалено голямото преекспониране на нежеланите реакции от ваксините, което е изплашило хората, смята проф. Мариана Мурджева, клиничен имунолог, ректор на Медицинския университет в Пловдив и член на Националния ваксинационен щаб.

Още по темата

„Изумителен е фактът, че при наличие на четири ваксини в България, и то в достатъчни количества, и при разяснителната кампания много от българите са пасивни за ваксиниране. По природа българите сме подозрителни и скептици, мнозина не повярваха на мненията за колективния имунитет“, коментира тя пред БНР.

„Противоречиви бяха мненията на хора, които се представяха като експерти, и които представяха лично мнение, а не мнение, базирано на доказателства. Отливът към ваксините се дължи и може би на това, че част от хората смятат, че ваксините не са достатъчно изпитани. В момента много намаля и заболеваемостта и хората се поуспокоиха“, посочи проф. Мурджева.

Според нея никой не може да даде гаранция, че делта вариантът няма да започне да циркулира и в България.

„Не съм оптимист, че този вариант ще ни подмине. Това, което може да ни защити най-надеждно, са ваксините. Правени са независими изследвания - две седмици след втората доза ваксина на "Пфайзер" защитата срещу британския вариант е 92%, срещу делта варианта - 80%. При ваксината на "АстраЗенека" защита е 73% при британския вариант, при делта варианта - 60%, което също е добър процент защита. Данните са от Шотландия, която в момента се счита за силно засегната от делта варианта“, посочи тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До neon7 такива *** като теб трябва да бъдат преследвани от закона за разпространяване на невярна информация. Даваш ли сметка, ако наистина 15000+ човека бяха загинали в следствие на ковид ваксина, какъв грандиозен скандал би избухнал? И как ваксинирането би било напълно преустанавено - но не, ние ще слушаме *** и невъобразимо тъпите му умозаключения...
113
4
 
17
 
! Отговори
neon7 преди 2 години
Даже са значително занижени! Спомнете си старческите домове в Германия и западна европа, колко старци убиха с ваксини и ги изкараха "с положителен тест за ковид" .
112
7
 
1
 
! Отговори
До 119 преди 2 години
Стига си измисля, лъжливи данни, сънува ли ги? Можем да четем сайтове на английски, ***!
111
3
 
12
 
! Отговори
neon7 преди 2 години
СРАМ И ПОЗОР ЗА ТАКИВА ПЛАТЕНИ СТАТИИ ! До 19 юни в ЕУ пострадали от ваксина по официални данни (EUDRA VIGILANCE) са 15 472 смъртни и 1 509 266 пострадали над 50% сериозно . Това малко ли е? ДОКОГА С ТЕЗИ ЕКСПЕРИМЕНТИ?
110
4
 
2
 
! Отговори
До 117 преди 2 години
Явно в главата ти е микс. Рнк и днк са две различни неща.
109
2
 
5
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
Как ще си вкарам в Тялото микс от ДНК на Стереопор - това са РНК ваксините .
108
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърите много плашливи излязоха. Само не разбрах от игли ли ги е страх, от чипове ли....Като че ли някой се интересува от мизерните им душички.
107
11
 
1
 
! Отговори
Шишче преди 2 години
Смъртта е страничен ефект от живота, без значение причината. Те жените доброволно приемат тази кожена инжекция, от която ще порасте *** и ще продължи този безкраен цикъл на детска количка - инвалидна количка и смърт. Не безкраен, докато слънцето сложи край на купона и стане на джудже. Но въпрос на вкус рекло кучето, и какви бръмбари са ви в главата. Чипът е лош. Като се смени чипът елементите на този генетичен експеримент ще приемат всякакви инжекции.
106
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Не! това, което си написал е фактологически невярно - малко над 5000 са общият брой на починали след близо 300 милиона администрирани дози - починали поради всякакви прични. С и без ваксина хората ще продължават да умират. Мислете критично, бе хора. Ай чети тука: https://cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/safety/adverse-events.html
105
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пие пърцуца, пуши от както се помни, яде сланина, сее буби и смърди, обаче ваксината щяла да го убие...Заслужаваме съдбата си!
104
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много сте плашливи, мнооого. Най -плашливата нация се оказаха. Еми, това е. Няма спасение.
103
0
 
7
 
! Отговори
Лъжливата Лора преди 2 години
до108,109 ПАК ЛИ САМ СИ ПИШЕШ И ОТГОВАРЯШ ?
102
20
 
5
 
! Отговори
Lora преди 2 години
До Лъжливо овчарчеКак ще се отърве земята? Единственият доказан начин за справяне със заразни смъртоносни болести е чрез ваксинация. Така е унищожен вирусът на едрата шарка - вариола. Всички ваксини, дори и тези, които съществуват отдавна носят рискове и имат странични ефекти, които се проявяват понякога. Но никога до сега не е имало такава масова ваксинаця в глобален мащаб. Нормално е да има повече случаи на странични ефекти, защото се касинират милиони души едноверменно.
101
18
 
3
 
! Отговори
Лъжливо овчарче преди 2 години
Хората ще повярват само при масово измиране по улиците, докато не им се случи. Ние не виждаме всички животни които умират, защото природата ги крие, най-много да попаднем на мъртва котка. И по същият начин по който родителите раждат деца, те не знаят как ще умре, но сляпо вярват че няма да им се случи, рак инвалидна количка деменция чака всеки един човек. Икономиката блокира, но хората знаят че като пуснат една инжекция ги чакат още. Но земята ще се отърве от вирусът на живота рано или късно.
100
6
 
12
 
! Отговори
Познавате ли преди 2 години
Оцелял след КОВИД ваксинация?!
99
13
 
21
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
От 17 мои познати ваксинирани, до момента 7 са умряли. Не знам кой преекспонира.
98
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** народ сме и това е, ясно е че няма повече от 20% да се ваксинират , но кренвирши, ракия и цигари на корем. Това сме ние болни, без мозъци и никакво единение. Никога няма да сме добре защото мислим само за себе си. А на запат "***" на 50% са ваксинирани вечеи ще забравят за короната доста преди нас.
97
6
 
19
 
! Отговори
IT-спец преди 2 години
който иска нека да се ваксинира, нали живеем в свободен свят, както някой по-доло е казал: малко критично мислене да се вкара, аз примерно не съм чел и гледал самозвани експерти а доктори, имате интернет щом пускате коментари значи можете да си намерите материал + моя личен лекар (живея в Скандинавия) ми каза че е скептичен към ваксини които не са тествани поне 10 години. Аз не бих се ваксинирал, поне за сега.
96
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винаги е така - щом една ваксина не предпазва на 100%, при всяко увеличение на броя на заразените сред неваксинираните, се увеличава броя им и сред ваксинираните. Тук друго е важно - какъв е процентът на заразените сред неваксинираните и ваксинираните и какви са процентите при починалите. Примерно от 100000 човека, при неваксинираните се заразяват 6000 и умират 240 а при ваксинираните се заразяват 100 човека и умира един.
95
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 98 Пфайзер обявиха 96% ефективност на ваксината, което означава че 240000 души от ваксинираните 6 милиона могат да се разболеят. Вторият момент от избухналите огнища в Изроел е че този път половината от заболелите са деца които не са ваксинирани. Така че няма нищо сензационно в това което се случва в Израел.