Ускорена ваксинация до септември или следва нова вълна на коронавируса

Само 10% от българите са имунизирани до момента
311
Ускорена ваксинация до септември или следва нова вълна на коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Трябва да спринтираме много мощно до септември, в противен случай има рискове от следваща вълна“, каза в интервю за БНР доц. Михаил Околийски, експерт в офиса на Световната здравна организация за България.

„Ваксинираните с две дози към днешна дата са само 759 хиляди души, около 10% от българското население. Здравните работници са около 20% ваксинирани“, посочи той.

Още по темата

„Очевидно някаква конспиративна теория, някакви послания на недобронамерени към ваксинацията, към науката, към рационалното поведение групи, ги вкарва в много голям риск за тяхното здраве и за здравето на роднините им“, коментира Околийски.

Според него антиваксърите у нас създавали впечатление за много голяма масовост, защото по думите му „имат много кресливи гласове“, но всъщност били  малка група.

Няма нищо притеснително в това да се таргетират определени уязвими групи, смята Михаил Околийски по повод обявеното от здравното министерство начало на кампания за популяризиране на ваксинацията в ромските общности. Това ще се случва с помощта на ромски медиатори, духовни лидери и шоу звезди.

„Досега Министерството на здравеопазването не се съобразяваше с нашите препоръки, включително да въвлече религиозни лидери и лидери на общността“, поясни здравният експерт.

Той определи като „изключително тревожен факт“ липсата на национална ваксинационна кампания, преди появата на клиповете по линия на кампанията Европейската комисия „Прегърни живота“.

Може да се говори за дългосрочна защита от ваксината, каза експертът. По въпроса с починалите от делта варианта на вируса във Великобритания, въпреки че са били ваксинирани, Околийски заяви, че това не значи, че „ваксината не работи“.

Липсата на достъп до медицински услуги предизвика двойна смъртност в България по време на пандемията, отбеляза още Михаил Околийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
0
 
4
 
! Отговори
Petra преди 2 години
Нека ваксърките и ваксърите да се ваксат. Така ще освободят място за нормалните хора.
253
0
 
8
 
! Отговори
прочетете преди 2 години
биографията на Околийски и ще разберете защо така яростно агитира за ваксинирането.Ами той защитава интересите на фармацевтичните компании,които богато му се отплащат за това.Значи-ще се дават милиарди за ваксини с недоказан ефект,а ще събираме дарения в кутийки за болни ,умиращи деца и всякакви нещастни хора.Наистина трябва да е подсъдно всяването на паника.Да каже въпросният господин кога няма да има вълна,щом е толкова наясно с пандемията.
252
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не вярва на *** от СЗО. Това са хора добре платени получаващи комисионни за повишена ваксинация и то с *** от запада. Защо не дадоха възможност на населението да си избере руски ваксини и защо тях не се внасят и не се рекламират по телевизии?Защото Русия са я обявили за лошата страна и за нея само санкции се полагат а не да и се купуват ваксини с 97 % ефикасност и не водещи до тромбози и безплодие.Не ви щем западните отрови за нищо на света.
251
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали ще умреш ако не си ваксиниран или след ваксинация е едно и също. Тогава какъв е смисъла от ваксината?
250
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е манипулация и сплашване на населението. Долна *** е това медицинската тирания
249
0
 
18
 
! Отговори
Страхувай се бе! преди 2 години
Гатанка за начално отделение:Производителя на носи отговорност!Правителството не носи отговорност!ала ако ти откажеш - Ти Си Безотговорният!Що е то?
248
1
 
10
 
! Отговори
ТОВА... преди 2 години
ЛЕКА ЗАПЛАХА ЛИ Е... ДА СИ ЗНАЕМ, ЧЕ ПАК ЩЕ МИ ИЗМИСЛЯТ НЯКОЙ ВИРУС И ЗАТВАРЯНЕ....
247
1
 
5
 
! Отговори
могоо преди 2 години
Незнам как ще се спасим българите,м но ние сме доста интелигентен народ по принцип, нищо че л'бимия ни спорт е да пл'ем какви сме прости.Може би един вариант е всеки да си изгради мисловено модел от рода на "Не, това не е истина". Както шопа като видял жирафа и казал "Те такова животно - нема!" . Именно шопското твърдоглавие може да ни помогне.Здраве и успехи на всички
246
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия вече приеха закон за задължителна ваксинация и промениха закона за задължителна депортация и евакуация на огромни маси хора!!!Световният елит се подготвят за изтреблението на човечеството което не му трябва.
245
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прилича на заплаха Или ваксинация или ви пускаме вируса наесен!А бе нали ваксината не предпазва а само помага?! Как тогава ако се ваксинираме няма да има вирус????Мислете бре....ей... вие съвсем за глупави ни взехте!
244
1
 
25
 
! Отговори
ИЗВОД преди 2 години
"По въпроса с починалите от делта варианта на вируса във Великобритания, въпреки че са били ваксинирани, Околийски заяви, че това не значи, че ваксината не работи. ---------------------------------------------------------------------------------ЩОМ ВАКСИНАТА "РАБОТИ", ПОЗВОЛЯВАЙКИ "ВАКСИНИРАНИ" С НЕЯ ДА УМИРАТ ОТ КОВИД, СЛЕДОВАТЕЛНО ТЯ НЕ Е СЪЗДАДЕНА ЗА ДА НИ ПАЗИ ОТ ЗАРАЗА И СМЪРТ, А Е СЪЗДАДЕНА ЗА НЕЩО ДРУГО.
243
6
 
29
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Който е решил да се набоде със смъртоносната, генномодифицираща терапия, неправилно наричана "ваксина" вече го е направил. Хората не се "ваксинират", но не защото няма "ваксини", а защото са направили осъзнато избора си да не го правят! На този фон, елита от кланящите се на Слънцето Прометейци са наясно, че трябва да променят стратегията, за да осакатят и стерелизират колкото се може повече хора. Очаквайте всякакви мерзости, включително с моркова и пръчката!
242
0
 
6
 
! Отговори
Б преди 2 години
До Началото на края.....ХАЙДЕЕЕЕ, ПАК МАЛЦИНСТВАТА СА ВИ ВИНОВНИ.....
241
0
 
19
 
! Отговори
Началото на края преди 2 години
А ИНДОБЪЛГАРИТЕ СТОЯТ НЕВАКСИНИРАНИ .... ЩО ТАКА ? ЛОШИ ХОРА СТЕ . Ами ваксинирайте си електУрата . не го оставяйте да Омре, щото няма кой да гласува за вас .Когато даваха пари за регистриран болен от коронавирус бяха първи. Опашки имаше пред кабинетите . Клипове как тъмнокожи "българе" играят кючек в болничните отделения ... ПОМНИТЕ ЛИ ? А сега - не ги ваксинирате . СТРАХ ви е да доближите до маалите ли / Много лошо ви биели ? Явно си го заслужавате .
240
3
 
36
 
! Отговори
лекар преди 2 години
Чудех се кой ли про.стак го е казал и заплашва българите с едва ли не потоп,ако не си сложим отровните *** ,а той бил поредния продажен храненик на изчадието сзо за България!
239
19
 
5
 
! Отговори
112 място в света преди 2 години
по брой ваксинирани.Преди нас са всички страни от Европа.Ние сме редом до БогоБого и ТогоБого.Броят ваксинирани зависел от НИВОТО НА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ НА НАЦИЯТА е няма начин да не е вярно щом сме до БогоБого и ТогоБого.В цял свят са ваксинирани 2 МИЛИАРДА в Китай 1 МИЛИАРД а у нас високо интелигентните,5G корифеите антиваксърите громят от сутрин до вечер Бил Гейтс.МинистърКАРУЦАРОВ лъже че е разрешил да се ваксинират ученици от 03ЮНИ на Сайта на МЗ а иначе Експертните съвети ЗАБРАНЯВАТ ТИХОМЪЛКОМ
238
4
 
5
 
! Отговори
Маските ВЪН 3 преди 2 години
На изборите за парламент, в изборните секции, НЕ трябва да има МАСКИ, за да можем да ВИДИМ - Кой иска да гласува... Чух че Бoоклук Б.Б. давал БГ паспорти на ***.йм.уни и китайци.. Така че , ако някой види такива да приближават Изборните секции, трябва да ги ИЗГОНЯТ към Турция.. САМО араби, не.гр.и и КРАДЦИ, и мошеници може да влязят да гласуват с маски !!
237
5
 
44
 
! Отговори
anonimen преди 2 години
Военен трибулнал и доживотен без право на замяна,за всеки който сее заплахи за смърт от пландемията и пропагандира ваксинките.Щом пропагандираш генетичното вмешателство посредством иРНК,значи имаш финансова изгода от това!!!
236
4
 
40
 
! Отговори
1гггггггг преди 2 години
Добре как стана така, че преди няколко години Гейтс прогнозира този вирус и се говореше, че иска да чипира хората с факсини.И после стана точно така.Ако не беше станало, щях да си кажа да конспиративна теория.Да ама не, като гледам е истина.Затова хората не искат да се ваксинират, защото ги правите на маймуни.И няколко богаташа се правят на богове и гледат да дирижират живота на цялата планета.Ама нали имат пари затове ги търпят.Онзи слънцето щял да затъмнява и никой нищо не казва.
235
3
 
39
 
! Отговори
hfdcbjg преди 2 години
Заглавието много прилича на заплаха. Колко странно... Журналистчето се е постарало.