Еднодозовата ваксина "Спутник лайт" в масова употреба в Русия

Това е четвъртият руски препарат срещу COVID-19
25 юни 2021 13:49, Елка Василева
17
Еднодозовата ваксина "Спутник лайт" в масова употреба в Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Русия пусна за масова употреба четвъртата си ваксина срещу COVID-19, еднодозовата "Спутник лайт", съобщи вестник "Комерсант".

"Спутник лайт" използва само първата доза от водещата руска ваксина "Спутник V", която от своя страна използва поставянето на две дози, разделени с интервал от поне 21 дни.

Още по темата

Решението за одобряване и внедряване на "Спутник лайт" се дължи на факта, че първият компонент на стандартната ваксина "Спутник V" е произведен в значително по-големи количества от втората доза, съобщи "Комерсант", цитирайки държавни източници.

По-рано агенция Ройтерс съобщи, че втората доза "Спутник V" е по-трудна за производство.

Според официални представители еднодозовата ваксина "Спутник лайт" ще бъде използвана като бустерна (допълнителна) доза за руснаците, които вече са ваксинирани с първите две дози на "Спутник V" преди шест или повече месеца, предаде БНР.

Решението идва на фона на рязкото нарастване на новите случаи на коронавируса в Русия, дължащо се главно на по-заразния вариант Делта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
3
 
! Отговори
ОРГАН на ЦК на КПСС преди 2 години
СПУТЬОВАТА ВАКСИНАЦИЯ НЯМА ДА ОСТАВИ КЬОРАВ ПРОТИВНИК НА НАТО...НЯМА ДАЖЕ КОЙ ДА Ѝ СЕ ЗЪБИ,КАТО ПОЖИЗНЕНОТО ВОЖДЧЕ НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО...
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Спутник Лайт", хахахахахаха, колхозните допо топи ме разсмиват. Мъчат се да се правят на оригинални ли? Голяма мъка са ми тея оли гофрени.
10
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ни занимавайте с руските колхозници и крепостници. Русия е толкова изостанала че е интересна единствено със своята нецивилизованост. Какво ни интересуват путинските роби дали ще се ваксинират с лайт или дарк ваксина, това е интересно само за още по изостаналото туземно население наречено русофили.
9
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И в Русия антиваксърите са много кресливи като тука. То се вижда резултата. Дано да ги тръшне вируса, че да им дойде акъла.
8
10
 
8
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
САТАНАтовците докато не изредят цялата азбуга като мутаций на вируса, няма да мирясат!
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинират се само тези руснаци които искат да отидат в чужбина.Останалите се ваксинират с водка.
6
2
 
9
 
! Отговори
Баче Кике преди 2 години
Някой знае ли, кога ще излиза ПРО версията на ваксината, че тази лайт мисля, че не е с 5G и пълен ъпдейт до края на 2022?
5
2
 
6
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Емииии...то като имат по 10000 заразени дневно само в масква, нямат друг вариант, но и този не е сигурен...
4
13
 
3
 
! Отговори
1234 преди 2 години
Цру и глобалистите бълват следващите версии по бързо от ВАГ групата... Решили са да озаптят прираста на населението на всяка цена, щв пускат ъпдейти до началението наоловина, но без да предизвикат война някоя и др революция може
3
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Половината лапате да не казвам какво, тъпчете канцерогенни салами, хляб, захар и живеете в най-мръсния град, но изведнъж ваксината е най-голямат отрова разбираш ли, логиката ви е железна.
2
9
 
6
 
! Отговори
Цеко от Варна преди 2 години
Аз съм ваксиноманиак и искам ваксини на дражета за да си ги дъвча сутрин в колата на път за работа и Илон Мъск да ме хваща чрез спътниците си.
1
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само забележете как в много страни местят датите за ваксинация за втора доза за по-рано или както в Русия направо бият една доза защото хората вече се събуждат от ковид транса и те бързат ли бързат да прецакат колкото се може повече хора.