За 11 дни броят на инфектираните с Delta вариант на Острова се удвоява

Проф. Александрова: Заразените с него е по-вероятно да попаднат в болница
25 юни 2021 01:00, Анисия Иванова
24
За 11 дни броят на инфектираните с Delta вариант на Острова се удвоява
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Delta вариантът на коронавируса, който се появи в края на миналата година в Индия, се разпространява много по-бързо и може да даде начало на нови вълни на затваряне. Това заяви проф. Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН, в предаването "Бизнес старт".

Вариантът е влязъл в повече от 80 държави и в момента предизвика забавянето на премахването на ограниченията във Великобритания и може да даде началото на една нова вълна, каза профусор Александрова.

Още по темата
За 11 дена броят на инфектираните там се удвоява, допълни тя.

Позовавайки се на данни от изследване, публикувано в специализираното издание Nature, Александрова заяви, че новият вариант се разпространява 60% по-бързо от британския. „Има и намаляване на ефективността на ваксините с около 10 процента за третиране на Delta варианта“, каза Александрова.

Има малки разлики в симптомите на новия вариант с повече случаи на възпалено гърло, каза тя предBloomberg TV Bulgaria.

"Ковид е едно от многото лица на здравните проблеми, но не е единственият“, каза Александорва. Според нея ниското ниво на ваксинация в България е и заради липсата на добра кампания, коятo да предостави цялата събрана нужна информация на населението.

Delta, известен също като B.1.617.2, принадлежи към вирусна линия, за първи път идентифицирана в Индия по време на вълна от инфекции през април и май. Появата на варианта нараства бързо в някои части на страната и показва признаци на частична резистентност към ваксини. Но беше трудно за изследователите да разграничат тези присъщи свойства на варианта от други фактори, които движат потвърдените случаи от над 400 хил. на ден в Индия.

Вариантът Delta е свързан с възраждането на COVID-19 в Непал, Югоизточна Азия, но разпространението му във Великобритания даде на учените ясна представа за заплахата, която представлява. Изглежда, че Delta е около 60% по-трансмисивен от вече силно заразния вариант Alpha (наричан още B.1.1.7), идентифициран в Обединеното кралство в края на 2020 г., съoбщава списание Nature.

Delta е умерено устойчив на ваксини, особено при хора, които са получили само една доза. Проучване на Public Health England, публикувано на 22 май, установи, че еднократна доза или ваксина на AstraZeneca, или на Pfizer намалява риска от развитие на симптоми на COVID-19, причинени от варианта Delta, с 33%, в сравнение с 50% за варианта Alpha. Втора доза от ваксината AstraZeneca повишава защитата срещу Delta до 60% (в сравнение с 66% срещу Alpha), докато две дози на Pfizer са 88% ефективни (в сравнение с 93% срещу Alpha).

Предварителните данни от Англия и Шотландия показват, че хората, заразени с Delta, са около два пъти по-вероятно да попаднат в болница, в сравнение с тези, заразени с Alpha.

Повече за новия щам на коронавируса и притесненията около неговото разпространение в Европа вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
1
 
! Отговори
до 17 преди 2 години
Предпочитам да вярвам, че пищещите тук НЕ СА представителна извадка за България. Няма как да сме толкова невежи, неграмотни и зли. Подозирам също така и че голяма част от коментиращите им се плаща да пишат и слагат сътветни плюсове и минуси.
18
0
 
1
 
! Отговори
Делта варианта преди 2 години
До въпрос Със същата...като Коритаров!!!
17
2
 
6
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Вещица да отива се ваксинира! Нали е в рисковите групи на кромид_19. Прилича на гоблин ужас...
16
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фрапантно невежество и ескалация на омразата. Това ли са българите или просто читателите тук са от определена прослойка и етнос. ? Няма да чета повече форума.
15
2
 
9
 
! Отговори
Билал Джонсън преди 2 години
Баааси удобнуту с тоя коронавирус... Всички си стоят по домовете, няма много пазарувания и простолюдието прибягва до магазина само за най-необходимото... щотооо, с тоя Брексит, търговските договори все още не са готови , все още транспорта не е уреден , все още много фирми не знаят какво да правят и доставките на храни и стоки или много се забавят или въобще не пристигат. Какво ли ще стане ако всички на Острова пазаруваха както са свикнали да пазаруват преди "пандемията". Машшала на тоя вирОс ..
14
4
 
5
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 2 години
До ваксините - Мъчителните гърчове на вашето съзнание са интересен поглед към мозъчната дейност на типичния ковиваксър. Благодаря.
13
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От човека на снимката бих изслушал всякакви съвети за здравето си. Личи си, че знае какво говори
12
3
 
4
 
! Отговори
Лунатик преди 2 години
Марсоходите като се приберат след 2 години, ще плъзне Марсианския щам на Коронарката.
11
6
 
13
 
! Отговори
Sik преди 2 години
Те тия умници няма да кажат че е от ваксините. Да не са ***.Затова измислят разни глупости.Искам да попитам някой умници защо СЗО не разрешава аутопсия на починал от к19
10
7
 
9
 
! Отговори
do 9 преди 2 години
Не Delta е бета версията на новия щам на Бил Гейт - Delta Plus, него като го пуснат в UK няма да сварват да прибират труповете от кръчмите
9
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не разбирам много от политически игри и лъжите на СЗО. Тоз "Делта" вариант да не е някакъв страничен ефект от ваксинирането ?
8
12
 
38
 
! Отговори
И к'во излиза? преди 2 години
Колкото повече набучени, толкова повече заразени. И вируса побъркахте с тези бъркочи, дето ги кръстихте ваксини.
7
7
 
19
 
! Отговори
Сат Н преди 2 години
Какво трябва да значи това "резистентен към ваксини"? Ваксината не е сррум или антибиотик. Ваксината не се бори с вируса.
6
8
 
20
 
! Отговори
Глобалистите преди 2 години
Обещаха Земята на Европа на Китай (там земята вече не стига 1.6 милиарда да се изхранват), така че Геноцидът над Бялата Раса трябва да бъде Завършен!
5
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-добре да си слагаме въжето! Тия няма да ни оставят!
4
5
 
17
 
! Отговори
въпрос преди 2 години
"Внезапно почина актьорът и сценарист на Биг Брадър Иво Кръстев"с коя Ваксина са го имунизирали, знае ли се?!
3
8
 
10
 
! Отговори
 ваксините преди 2 години
целта не е да не се разболеееш а да преболедеуваш възможно най-лекотова е смисъла на ваксинитекакто всеки е преболедувал грип така и ще преболедува ковид но ако се е ваксинирал ще го изкара като нормална настинкатия 40-60-90% спрете да ги давате това са статистически данни сложно определени за да се сравняват ефективности между ваксини не означава че на 100 човека 40 ще се разболеят или нещо подобно. тези проценти се генерират на базата на стат извадки от стотици хиляди
2
6
 
34
 
! Отговори
е Нали преди 2 години
на Острова бяха 70% ваксинирани със Стаден Имунитет?!
1
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тоя фалшив вирос бе!!!