"За" или "против" ограниченията за неваксинирани?

Притесненията от четвърта COVID вълна нарастват
27 юли 2021 18:50, Ния Христова
149
"За" или "против" ограниченията за неваксинирани?
Снимка: БГНЕС
"За" и "против" въвеждането на ограничения за хората, които не са ваксинирани срещу COVID-19. 
 
Коментар по темата в ефира на Нова тв направиха адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова, докторът по социална медицина и управление на здравеопазването д-р Момчил Баев, Емил Коларов от Сдружението на заведенията и актрисата Латинка Петрова.
 
"На този етап, както е формирано законодателството, не можем да въведем задължителната ваксинацията, тъй като ваксините срещу COVID-19 все още са вписани като препоръчителни. Не може да задължим някой за нещо, което е препоръчително. Ако се променят различни наредби в различните сфери, това може да стане възможно", обясни д-р Мария Петрова. За нея на този етап подобни мерки не са необходими. 
 
Според нея професията не трябва да бъде предпоставка за определени групи.
 
"Ако лекарите в България не искат да се ваксинират или са резистентни към тази идея, то трябва да си зададем въпроса, първо – за тяхното образование, второ – за информационната кампания. Това ли е начинът да постигнем необходимите мерки, защото с рестрикции по-вероятно е тези хора да откажат да работят", смята д-р Петрова.
Още по темата
 
Д-р Момчил Баев също изрази мнение в подкрепа на стимулиращи мерки, отколкото рестриктивни.
 
"Историята е показала, че такива мерки не се приемат добре, предизвикват негативни реакции и нажежават напрежение в обществото, от каквото нямаме нужда. Друго, което е важно да се отбележи, е, че ваксинационните паспорти и други рестрикции не са нови в историята. Такива се познават още от времето, когато е върлувала едра шарка", сподели той.
 
Актрисата Латинка Петрова сподели, че е на мнение, че ваксинацията трябва да бъде задължителна.
 
"Мисля, че това е в основата на дълголетието и оцеляването ни. Мисля, че тези, които са на първа линия, трябва да бъдат ваксинирани. Аз, преди да се разболея, чаках ред при личния лекар, защото нямаше ваксини. Разболях се, след това преминах през постCOVID, чакам два месеца. Трябва да се спазим от тази напаст, ваксинирайте се", призова актрисата и допълни, че тя самата чака да й намалеят антителата, за да се имунизира.
 
За Емил Коларов въпросът за задължителна ваксинация е по-сложен. Той самият го е направил при първа възможност.
 
"Според нас, ресторантьорите, тогавашното здравно министерство изпусна нещата от контрол. Защото когато хората искаха да се ваксинират и имаше масова вълна на желаещи, започнаха проблемите с доставките. После излязоха различни данни колко опасни са ваксините, започна масовото антиваксърско  движение и хората започнаха да се отказват", смята той.
 
От Сдружението на заведенията са направили анкета между членовете си. Тя сочи, че близо 41% са ваксинирани или скоро ще се ваксинират, 42% са преминали през вируса и само 15% казват, че изобщо няма да се ваксинират.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
0
 
! Отговори
митака преди 2 години
До SSТо на всякаде си мислят ваксинираните че насила ще мине мислят си че Франция и Гърция няма да стане и в България.
111
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
DIVIDE ET IMPERA! Край, вече разделиха хората на 2, ваксинирани/безсмъртни, нови човеци/ и неваксинирани/заразни виновни по презумпция за вся и всьо/.Дали пък ГОСПОД не раздели ЖИТОТО ОТ ПЛЯВАТА, РАЗУМНИ ОТ БЕЗУМНИ, ВЯРВАЩИ ОТ НЕВЕРНИЦИ...Паживем, увидем...Дотогава ваксинираните предлагам да си изберат свой духовен Гуру и да направят храм на св.Ваксина, където ежедневно да се кланят и да й принасят дарове като данайците...и томболи непременно, за да привличат нови безумци в сектата. С НАМИ БОГ!
110
2
 
7
 
! Отговори
Малее преди 2 години
То ваксинираните вече имат доста странични ефекти толкова злоба и гняв към тези, които не желаят ваксина. Боцкайте се колкото пъти искате и спрете да бълвате глупости срещу тези, които нямат и не желаят ваксина.
109
2
 
10
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Kви ограничения бе, спрете с тази ваксинална истерия, или ще висят хора по дърветата!!!
108
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква е тази дискриминация? Всеки си носи кръста. Дали си ваксиниран("защитен") или не , какво значение има ? Или просто ще лесно истината на гол *** ,а не искате?
107
3
 
24
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО АНОНИМНИ СА ПРЕКАРАЛИ КОРОНА ВИРУСЪТ И НЕ СА РЕГИСТРИРАНИ В РЗИ?????????А-АААААА- ШАХ И МАТ.
106
3
 
27
 
! Отговори
SS преди 2 години
Измислете някакви ограничения за тия дето не са ваксинирани и вижте какво ще ви се случи ! Засега само ни вменявате вина уж ,че ще заразим околните. Ограничите ли ни правата чакайте бунт.
105
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Латинка да скочи от някъде, а д-р Петрова да не проверява образованието на лекарите, а да се сети че нещо не е наред!
104
2
 
23
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
Латинка ще ни глобява за това, че сме живи без ваксина! Пуста завист!!! Боледуват си хората И С 2 ваксини. И то - не чак толкова леко!
103
5
 
0
 
! Отговори
Манипулатори преди 2 години
Доста жирналисти както и популисти и манипулатори поставят този въпрос. Аз поставям въпроса кога заболелите няма да се покачват всяка есен, че да няма никакви ограничения. Докато това не се случи ще има ограничения за всички. А при предоставяне на сертификат със свидетелство за преболедуване, с негативен тест или с ваксина то ще има облекчения. Неваксинираните не са ограничени с нещо повече от всеки друг, защото могат да се тестват, а може и да за преболедували.
102
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АПОКАЛИПСИС!!!!!!!!
101
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не си губете времето тук.
100
0
 
3
 
! Отговори
120 преди 2 години
Мда, просто тест за айкю.
99
1
 
23
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ПРЕДИ ВАКСИНИРАНЕ СЕ ПОДПИСВАШ НА ЛИСТ НА КОЙТО ПИШЕ ЧЕ СИ НАЯСНО-С ТОЗИ ПОДПИС ТЕ ВЕЧЕ НЕ НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ.-КОГАТО ГО ПРЕМАХНАТ ТОВА МОЖЕ И ДА СТАНЕ-АЗ СЕ СЪМНЯВАМ ВЕЧЕ ВЪВ ВСИЧКО ВЪВ ВРЪЗКА С ТАЯ КОРОНА.-АБЕ ВЕЧЕ НЯМА ЛИ ДРУГИ ВИРУСИ????-ИЛИ ТЕСТЪТ ОТЧИТА ВСИЧКО ПОЛОЖИТЕЛНО?-ЛИЧНО АЗ НЯМА ДА ПОЗВОЛЯ ДА МИ НАРУШЪТ ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА.
98
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно не схващате иронията на номер 120. Би трябвало да получи плюсове. Ваксинационният тероризъм=най-грозният и уродлив тероризъм на 21-ви век!!!
97
3
 
24
 
! Отговори
А Бе преди 2 години
ЛУДИ ЛИ СТЕ ??? Как така ще позволя на някой болен мозък да се разполага с тялото ми,здравето и душата ми?! Имам чувството ме са изтрищяли тези зарибяващите докторчета,професорчета,матиматици, тикви,ботокси и .т.н .. ако толкова имат зор да дойдат за пробват да ме накарат ,ще останат очаровани от посрещането им ! Петали! Ще ям хляб и сол но това няма да ми влезе в тялото ! Точка!
96
7
 
18
 
! Отговори
Урсул Лайнен преди 2 години
Аз съм за ограничения до дупка и значка на ревера на грешниците. Гестапо и СС да се включат в борбата с вироса.
95
2
 
31
 
! Отговори
до нн преди 2 години
Заразата идвала... Човече, от година и половина сме в пандемия, на коя планета живееш, ако досега не са ни уплашили, значи не ни е страх и точка. Толкова ли ви е трудно да го проумеете с двете мозъчни гънки???
94
0
 
18
 
! Отговори
платени сте преди 2 години
За защитата след преболедуване пак мълчат . Нали са умни и красиви! И много рунтави.
93
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как да се ваксинирам като всяка доза ваксина съдържа за консервант етилен гликол. Той е в малки дози и няма да навреди, но ако има трета, четвърта, пета игла, какво става с нашта биохимия или ще станем само на химия.?