Надежда: Скоро може да има лекарство срещу COVID-19

Проф. Христовa: Младите подценяват опасността
29 юли 2021 22:15, Красимир Ангелов
20

Европейската комисия сключи договор за доставка на ново лекарство срещу Ковид-19, произвеждано от "Глаксо Смит Клайн". Препаратът обаче все още не одобрен от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ).

"Става дума за моноклонални антитела срещу спайк протеина на SARS-CoV-2. Одобрение от FDA в САЩ има няколко, а някои са с два типа моноклонални антитела. Друг - само с един тип моноканални. За Европа всички тези, които са одобрени в Америка, подлежат на ново преразглеждане и евентуално одобрение и препоръка. Всички тези лекарства се прилагат интравенозно. Добре би било и има такива амбиции в бъдеще да се създаде и лекарство, което ще се приема през устата", каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в "Денят ON AIR".

Още по темата
Тя уточни, че то ще бъде инхибитор на някои от ензимите на вируса.

"Тук става дума за лечение в болнична обстановка и тези моноклонални антитела са много ефикасни, но те са изпитани при болни с леки симптоми или с умерено тежки. И изрично се казва, че не са достатъчно ефикасни при болни, които са с нужда от кислород, тоест при тежките случаи. Защото това е лекарство, което блокира размножаването на вируса. При тежките случаи вирусът се е мултиплицирал и е увредил организма достатъчно. Така че ние вече сме изправени пред тежките поражения, които той предизвика", добави проф. Христова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че когато се касае за лекарство през устата - то вече е друга група и такива подобни лекарства са създадени за лечението на СПИН.

"Доста ефикасно задържат инфекцията продължително време и тези хора си живеят като здрави. Така че това лекарство може да се взима, но тепърва ще се види неговата ефикасност, защото рибата още е в морето. Ние не знаем какво ще излезе и едно е на опитни животни, но други е при хората. Допускам, че ще може и при тежките случаи да се ползва", посочи специалистът.

По отношение за превантивното лечение с тези лекарства тя сподели, че е скептик.

"Това са лекарства за лечение, а за профилактика най-доброто към момента са ваксините. Има хора, които се ваксинират и други, които изчакват. Но тези, които нямат противопоказания и които робуват на псевдонаучни твърдения, тях не ги приемам. Разбира се, ще има и разболели се, които са ваксинирани, но в пъти по-малко", допълни проф. Ива Христова.

Тя коментира и защо в Израел, където имаше масово ваксинация, попаднаха отново в хватката на Ковид-19.

"Има вълна, защото никоя ваксина не е 100-процентова. Има известен процент, който не може да се покрие. Това се дължи на имунния отговор при хората, защото не при всички той е достатъчно добър. И второ - имунитетът е добър първите шест месеца, след това започва да намалява. Оказа се, че Делта вариантът е костелив орех. Доста бързо и широко се разпространява. Неприятното при него е, че заразява повече хора, отколкото Алфа вариантът. Относително се фокусира върху младите хора, защото възрастните са ваксинирани и се пазят повече, а младите подценяват опасността и остават непокрити. Нямат ваксина, а ако не са преболедували - нямат никакъв имунитет", подчерта експертът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
лъжа е преди 2 години
Твърдението "а ако не са преболедували - нямат никакъв имунитет"е откровена лъжа
13
0
 
1
 
! Отговори
Мара преди 2 години
О, ДА,ДА! Ритват ти камбаната и не можеш да се поболееш повече.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и това лекарство по една случайност сигурно е в експериментална фаза и ще се разписва информирано съгласие. Ще си тестват всичко върху опитните мишки.
11
0
 
5
 
! Отговори
Antvx преди 2 години
До 15: "дава се свише...": прав си колега, така е. Лошото е че за някои мисленето е непоносимо тежък процес, и за това те предпочитат да го оставят на чужди хора. Писоар-тестовете се оказаха ненадеждни, антителата са важни на четни дни, ваксиналния имунитет е по-важен от естествения, една Исландия боцната на 90% вече отново е в локдаун - и червената ламБа продължава да не свети, а само да приема алфа-бета-делта новини за ежедневната доза страх и паника. Жалко...
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То си има лекарство. Нарича се разум и се дава свише при раждането.
9
1
 
4
 
! Отговори
Пустиняк преди 2 години
Абе що не върнете по TV ГОЛИТЕ НОВИНИ.Може пък и нещо да вържа от всичките Ковид измами и лъжи
8
0
 
12
 
! Отговори
хня преди 2 години
Някой прочете ли в какво се състои това ново велико и чудно "лекарство"? Не е антибиотик. То е специален препарат от стволови клетки. Дето се вика - от трън та на глог. Имаше една руска певица Жанра Фриске, която си беше инжелтирала стволови клетки за подмладяване и вечен живот. Здрава и права, а си отиде от рак на мозъка.
7
3
 
7
 
! Отговори
проф Ханъмова преди 2 години
Да си плащат всички които искат да се боцкат. Това е справедливо. И всяка ваксина да бъде по скъпа от предходната за да им дойде акъла.
6
1
 
10
 
! Отговори
Зоро преди 2 години
А защо не направят пср по 10 лв. Няма да има нужда от ваксини!
5
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази професорка много често дава интервюта свързани с ковида. Почти колкото Витанов. Преди не беше известна. Сега е в апогея на славата и на хонорарите си. Евалата.
4
8
 
24
 
! Отговори
Атанас преди 2 години
Видни лекари и професори по медицина по цял свят говорят за опасността ваксинираните да умрат до 10 години поради необратимото увеличаване на съсиреците в кръвта, следствие от ваксините. Но до малка България тези важни новини странно защо изобщо не достигат?! Като някакви зомбита сме на нашите едностранчиви и купени медии.
3
3
 
18
 
! Отговори
Това преди 2 години
Още Тръмп ви го каза миналата година.
2
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тц, скоро няма да има лекарство ! Ще обърка плановете на фарма-мафuяma за бързи пари!
1
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че на парацетамола какво му има? Супер си е за грипче.