Проф. Александрова: Дори най-обикновените маски дават защита

Очевидно е, че вирусът ще остане с нас, смята вирусологът
Обновена: 30 юли 2021 09:45 | 30 юли 2021 09:45, Елка Василева
82
Проф. Александрова: Дори най-обикновените маски дават защита
Кадър: БНТ

Дори най-обикновените маски дават защита срещу коронавируса, макар и не 100-процентова, без значение за кой вариант. Между 30 и 70 процента е защитата, важно е и да се сменят маските. Това заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова пред БНТ.

Още по темата

"Ваксинацията е посоката, в нашата страна процентът на ваксинираните е доста нисък. Очевидно е, че вирусът ще остане с нас. Трябва да има официална препоръка от здравните власти за трета доза", допълни проф. Радостина Александрова.

По думите ѝ уязвимите групи трябва да бъдат внимателно следени.

"Ваксините ни предпазват от тежко боледуване. Ако има човек с тежък имунен дефицит, няма да реагира с имунен отговор, но тези случаи са редки. Клетките на паметта остават", каза още проф. Радостина Александрова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 69Емоции може да се изразяват по различен начин. Незрящите ги долавят чудесно. Маските ни правят по-чувствителни. А и се появи ,,новото нормално,,. За човек,загубил близки от covid, видът на ухилена физиономия над лигавчето изглежда зловещо. Странни времена .
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
,,важното е да се сменят маските,,Права е. Като видя лигавничета, изваждани от чантите си представям , какво е долното бельо на човека. Все едно да не си переш г,ащ,ите и да ги носиш със седмици-жълтото отпред,кафявото отзад. Не става така,граждани.
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Маските са глупости,маските са за болни хора които кашлят.Ако пазеха маските нямаше да има болни.
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми да остава с вас, мен кво ми пука, след кат няма да остане с мен ;))
56
2
 
9
 
! Отговори
художника преди 2 години
човешкото лице има 44 мускулни групи, които могат да направят 10 000 различни гримаси и 18 вида усмивки. Емоциите са важна част от психичното здраве. Точно МАСКИТЕ ни отнемат това здраве. Разминаваш се по цял ден с хора с намордник на лицето, няма емоция, няма усмивка, няма гримаса, всичко е монотонно и потискащо, а това води до психиатрични проблеми, като депресия, параноя и мисли за самоубийство. Ето защо искат да сте с МАСКИ!
55
0
 
3
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
До Анонимен 64Не ти се вярва, да? По-скоро ти е кофти да осъзнаеш, че като си дал стотици левове за спешъл маски си получил същото като мен, с платнената маска от 3 лева, която си пера и ползвам от почти година.
54
0
 
6
 
! Отговори
Antvx преди 2 години
А ако сложа 3 ката маски, ще бъда ли защитен межди 100 и 200%? Ти сега ли се събуди от зимен сън?? Що просто не си напънеш вакуума между ушите, и не допуснеш че и ние сме грамотни и можем да четем, примерно официални доклади на CDC и др., обясняващи точно обратното??? Станала професор, а още не е научила, че да мислиш преди да говориш е по-важно от обратното! Баси *** парче!
53
3
 
16
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
Това вече сме го чували. Тия мастити проферици да вземат да опровергаят първо изследванията на техни колеги, че ваксината смъква имунитета 6 пъти - с доказателства и публикация, както си му е реда. Каква научна дейност имат изобщо? Остава ли време от празни приказки и обилно похапване - защото това е очевадното за масовия зрител.
52
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вируса умира при високи температури, мисля, че четох за +60. Вчера в Пловдив на слънце са били отчетени +57.... Ще мре гадината!
51
0
 
18
 
! Отговори
Направо се преди 2 години
Погнусявам вече,като прочета титлата професор ! А специално тази е много нелицеприятна!
50
0
 
11
 
! Отговори
ами преди 2 години
"важно е и да се сменят маските",което го правят 0,01 % от хората....така че,маски долу,повече ни пречат отколкото помагат
49
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая жена с наднормено тегло що не е с маска? С какво си чисти изпотената физиономия
48
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ушите ми не са закачалки за маски Моля.
47
0
 
18
 
! Отговори
komitata преди 2 години
Даже чух че маските предпазвали от професори ,доценти .политолози и ***
46
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо обвинявате хората? Не е ли ясно, че каквото се нареди от ЕС, това ще бъде....Това са милиарди налети в тези фармацевтични компании и научни изследвания, така, че рано или късно "по желание" няма да съществува. Коронавируса ще изчезне, когато всички известни милиардери ги изпратим в Космоса, но завинаги хахах
45
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това *** докога ще го показват незнам, отворих статията само за коментара, който оставям. и странно защо продължават да показват че има положителни тестове при положение че това не значи болен, най- малкото е и това че при 6-7 милиона население и да се тръби че има "пандемия" при 200 "теста" е подигравка с хората. да не говорим че повечето са пътуващи, които заминават от БГ или се връщат тук (броят и чужденците сигурно)
44
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 52БАН не е институт. Толкова си запознат и с това, дали са алкохолици или не. А това да се занимавате с външния вид на някой човек, уж за да оспорите твърденията му (с което основно се занимавате в коментарите) е крайна степен на деградация и безсилие. Може и да ви е забавно, но имайте предвид, че сте ясни на по-интелигентната аудитория.
43
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърчета . имам една тъжна новина, ако искаха да ви тровят / чипират и да ви убиват спокойно могат да го правят с водата, храната, въздуха и всички продукти които ползвате всекидневно. За да сте наистина свободни хващайте гората голи и боси
42
0
 
13
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
Сър, а какво ще ни защити от такива имбицили като тази на снимката?
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боже, че грозен гном, мяза на хронична алкохоличка