Постковидният синдром при "Делта" е по-опасен

При ваксинирани не е наблюдаван
55
Постковидният синдром при "Делта" е по-опасен
Снимка: БГНЕС

Щамът "Делта" на коронавируса засяга младите хора по-активно от другите му разновидности. Това доведе до подмладяване както на самата болест, така и на т. нар. "Постковиден синдром", казва в интервю Евгений Тимаков, лекар по инфекциозни заболявания и главен лекар на медицинския център „Лидер-медицина“, предаде РИА Новости.

В концепцията за постковиден синдром лекарите включват набор от симптоми, които продължават при човек известно време след възстановяване. Това са главоболие, слабост, увреждане на паметта и редица други. По-рано тези прояви по правило се срещаха при по-възрастни хора, но сега „пост-COVID“ е по-млад, отбеляза Евгений Тимаков. Причината, каза той, е щамът "Делта".

Още по темата
"Делта" не е напълно разбран, но със сигурност знаем, че младите хора и децата са започнали да боледуват повече, въпреки че възрастните също са изложени на риск. Ще имат много силен ефект върху имунните фактори. Децата след коронавирус инфекцията ще боледуват по-дълго. Ефектът върху репродуктивната функция при младите хора се проучва, това все още е под въпрос", каза специалистът по инфекциозни заболявания.

В същото време, обясни той, всички други последици, присъщи на други варианти на SARS-CoV-2, също се запазват при щама "Делта".

"Предварителните данни, получени от лекари, участващи в рехабилитация за постковиден синдром, показват, че ваксинираните го нямат. Във всеки случай все още не съм виждал описание на постковидния синдром при ваксинирано лице", добави Евгений Тимаков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: Делтакоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога дойде "делта" измишльотина, кога му изследвахте пост-ковид дълготрайните ефекти. Ей, ЛЪЖЦИ, на всички ни с повръща от вас!
41
0
 
4
 
! Отговори
само плашите преди 2 години
Такова научно изследване няма. Те ваксините не са изследвали още, че постковид за различните варианти и щамове, че при различни групи - ваксинирани, преболедували, непреболедували. Лъжи, лъжи и пак лъжи. Съд за вас, че тормозите хората с фалшива информация.
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе май яко дават кинти за реклама на ваксини на махоркаджии като тоя ,щото не спира да ни плаши вече втора годна !
39
1
 
6
 
! Отговори
Бате Сечко преди 2 години
До единПовярвай ми:- голяма част от тях са от незнание и некадърност, прикриване на лекарски грешки и откровенни лъжи!!!
38
1
 
1
 
! Отговори
човек преди 2 години
До: номер 46 (Един) И това каква връзка има с ваксините и мерките?
37
1
 
5
 
! Отговори
Аман преди 2 години
Че кога успяхте да го наблюдавате и при двете групи?
36
0
 
2
 
! Отговори
Истината преди 2 години
На български лекар не вярвам както и на български майстори в строителството.Има едни западни експерти мого по умни от нашите тях слушайте.
35
5
 
1
 
! Отговори
един преди 2 години
До човекВ България до сега от Корона вирус умряха над 18 000 българи. Един град колкото Тетевен изчезна.
34
1
 
4
 
! Отговори
Джендю преди 2 години
При мен постректалният синдром е мннооооогуууу здрав.... Едва ходя после! Ама кеф цена няма....
33
1
 
11
 
! Отговори
човек преди 2 години
Значи, малко хора полагат усилия да проследят източника на новината. Въпросният медицински център "Лидер-медицина", от който публикуват "компетентното" мнение на лекаря инфекционист, Малаховка, е град от селски тип, в Московска Област на Русия, с население 24 хиляди души, колкото Севлиево! Да коментираме ли как са събрали сведения за пост-ковид синдрома от Делта варианта, за което са необходими месеци, а той едва сега навлиза в България???!!!???Усещате ли колко яко ви пързалят???
32
2
 
13
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Синдром от кихавица и болно гърло от студени напитки!?!?! Пълна траги-комедия!
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Постковидния синдром е само предлог да се точи НЗОК
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 39.Прав си, твоята теза е вече напълно правдоподобна. Неваксинирани, това е рисков контингент. По стечение на обстоятелствата младите са по-малко ваксинирани като процент от популацията. А статията е толкова манипулативна, че оставаш с убеждение за придобит изкуствен интелект от Делта щама - този щам като че ли различава млади физиономии от стари. За възрастови физиологични особености не се говори въобще. Тези хора просто лъжат.
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още първото изречение е манипулативно, дори направо лъжа. Няма никакви научни данни, че щамът Делта засяга повече младите хора. От известно време лекарите буквално пускат пропагандни партенки, с които да склонят младите хора към ваксинация. Разбира се, не се казва нищо и методите, които са използвани за установяване на такова "научно" подмладяване. Само един факт: знаем ли възрастовото разпределение на ежедневните тестове? Не, не знаем и няма да го знаем.
28
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Испания вълната удари младите и децата, защото те не бяха и не са ваксинирани все още. Ваксините може да не пазят 100% но поне пазят от смърт и тежки симптоми. Както и от постковид. Което е чудесно, защото иначе дори леко изкаралите правят постковид в 30% честота.
27
1
 
16
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Описват синдромите на ваксата така, все едно са симптоми на Делта. И, ЕСТЕСТВЕНО, виновни отново и отново са немутантите, нормални хора, отказали Смъртоносната Игла.
26
11
 
3
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Постковида е много гаден и никой не знае как се лекува. Антиваксърите опитват да го игнорират, но той е важният фактор за болнични и нарушено качество на живот. Смъртността от ковид е 6% и си казват, е ко? Няма да съм аз! Но постковид е при 30% от преболедувалите. Това е голямата заплаха.
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трета доза в Израел и Великобритания. След Нова година-четвърта?
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не лъжи за Мангъров!
23
4
 
17
 
! Отговори
ACAB преди 2 години
АЙдееее, пак почнаха с агитацията за отровната инжекция! Как не Ви е срам?