Ще има ли и трета доза ваксина? Рано е да се каже, има много въпроси

До 15 септември пикът на новата вълна можел и да свърши
179
Ще има ли и трета доза ваксина? Рано е да се каже, има много въпроси
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Рано е да се каже и има доста въпроси за изясняване каква точно да е евентуалната трета, бустерна доза ваксина срещу COVID-19, каза за БТА главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

"След известен период от време, когато започне да спада имунитетът, една такава бустерна доза рязко повишава имунитета и неговата продължителност. От тази гледна точка изненада няма, но докато не се промени кратката характеристика на продукта, никой лекар няма да си позволи да прави нещо, което не е написано в нея. Това сигурно ще се промени. Сега се извършват доста проучвания и това, че една-две държави са решили да го правят е добре, но е малко рано. Обикновено при някои от ваксините тази бустерна доза не е еднаква с основната ваксинация. По принцип в бустерната доза антигенът е в по-малко количество, защото е достатъчно, за да предизвика отговор и няма нужда да е пълна доза, както е обикновено, но дали и тук ще е така или не, ще решат производителите", допълни Кунчев.

Още по темата

В нашите договори с производителите на ваксините е вписано, че за 2022 г. и за 2023 г. искаме ваксините, които ще получим, да бъдат вече преработени и съобразени с новите варианти. Ще е много важно една такава бустерна доза да е с включени нови варианти, както е в случая с "Делта", но след него може да има и други, обясни Кунчев.

В отговор на въпрос след като първата и втората доза ваксина може да са от различни производители, каква би трябвало да е третата доза, Кунчев посочи, че и по този въпрос се извършват доста проучвания. Очевидно е, че смесване може да има и че резултатите не са лоши, но лекарят не може да се отклони от описанието в кратката характеристика на продукта.

До 15 септември има повече от месец и може да се окаже, че пикът е преминал, каза Ангел Кунчев, коментирайки дали ще настоява учебната година да започне дистанционно. "Делта" вариантът на вируса засяга ниските възрастови групи, но е малко вероятно учебната година да започне дистанционно, допълни той.

По думите му решението за началото на учебната година и протичането й трябва да бъде взето от експертите в МОН. Кунчев напомни, че засега няма отмяна на разпоредбата за носенето на защитни маски в класните стаи. За учениците от първи, седми и дванайсти клас е най-важно да продължат да ходят на училище, но се съобразяваме максимално с предложенията на МОН, тъй като там най-добре ще преценят кое е подходящо за децата.

Няма доказателства, че двудозовата или еднодозовата ваксина действа по-добре или по-бързо, каза Кунчев в отговор на въпрос дали преболедувалите трябва да се ваксинират с еднодозова ваксина. По думите му преболедувалите е добре да се ваксинират с иРНК ваксина. Такава ваксина за тях ще изиграе точно ролята на бустерно освежаване на имунитета, защото се оказва, че след преболедуване в лека форма, които са преобладаващите случаи, имунитетът не е много напрегнат и доста бързо започва спад на антителата.
Няма организъм, който да не може да бъде заразен с вирус, но е изключително важно каква доза от вируса е погълнал. Колкото е по-висока дозата, толкова по-бързо става заразяването и толкова по-бурна е реакцията. Отделните качества на всеки организъм и имунитет са ключови. Освен антителата в кръвта и клетъчният имунитет, който пази дълго информация за съответния антиген, има и локален имунитет на лигавицата от секреторни антитела, които имат важно значение. Това обаче зависи от състоянието на всеки организъм, а хората в добро здраве ще бъдат много по-защитени. Това е и едно от възможните обяснения защо при "Делта" варианта, засягащ младите хора, смъртостта е сравнително по-ниска. Това обаче все още не е потвърдено, очаква се доклад с данни от ЕС.

Не е вярно, че пушачите по-трудно се заразяват с коронавируса, както се оказа и невярно, че сме по-предпазени, защото сме имунизирани срещу туберкулоза. Видяхме, че няма такава зависимост. Общо взето фонът, на който се развива заболяването в белия дроб на тежък пушач, не е добър и това оказва влияние, каза още Ангел Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
1
 
! Отговори
до 173 преди 2 години
ми щото свобода на словото, не знам там кое место е отишло
145
0
 
8
 
! Отговори
Antidott преди 2 години
Малко ми се струва, че триете коментари!
144
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам какво е това доверие в политиката най -вече западната.Миналият век имаше две световни войни,милиони. жертви залудо,защо смятате,че поколенията след тях няма да направят още една гадория.
143
0
 
9
 
! Отговори
1111 преди 2 години
Абе Вие с вашите глупости които говорите постоянно ,не можете да убедите хората да си сложат първа и втора ,а вече и за трета говорите :)
142
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърите да си заминават в Китай.
141
0
 
11
 
! Отговори
Ник преди 2 години
на чуждо рамо и 100 ваксини са малко!
140
0
 
3
 
! Отговори
приказка без край преди 2 години
че за 2022 г. и за 2023 г. искаме ваксините, които ще получим, да бъдат вече преработени и съобразени с новите варианти.
139
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 167.... То то като нямаш акъл и си се набол си е твой проблем.
138
3
 
1
 
! Отговори
до 166 преди 2 години
Да те вземат дяволите да те вземат пропагандист безсмислен.
137
1
 
15
 
! Отговори
Манипулация преди 2 години
Хора вземете се в ръце и не позвалявайте да ви манипулират и вкарват насила в медицински експерименти. Този спайк протеин който се генерира неконтролируемо може да доведе до тромбози и инфаркти. Все още не знаят какви са страничните ефекти в дългосрочен план, а бързат с допълнителни дози. Внимавайте, информирайте се и мислете!А виновните за ковид геноцида ще горят в ада, но преди това ще увиснат по дървета, народният гняв ще е безмилостен.
136
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много прости хора се навъдиха по форумите, които си нямат никаква представа от вирусология, а в главите им само конспиративни теории, умишлено насаждани и разпространявани. Знае се тези злодеи откъде ги импулсират.
135
2
 
12
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
Който още не е разбрал, целта на ваксините не да предпази от скалъпения ковид, а да убие колкото може повече хора защото това е война срещу Човечеството, спомнете си испански грип отпреди 100 години тогава 50 милиона души са умрели, сценария е същия едно към едно събудете се и не бъдете овце водени на заколение...
134
0
 
10
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
Бай ИВАН ОТ БОКИЛОВЦИ ПРЕКАРАЛ КОВИДА в БОЛНИЦА И СЛЕД ТОВА КАЗАЛ НА ЦЯЛОТО СЕЛО,ЧЕ АНТИТЕЛА СИ ПРЕДАВАТ ПО ПОЛОВ ПЪТ И КАТО ПОЧНАЛ ДА ГИ ТАКОВА ЦЯЛОТО СЕЛО ПОСЛЕ РЕУМУНИЗАЦЯ СЕГА И БУСТЕР АНТИТЕЛА ЩЕ ИМ ТУРИ.
133
2
 
13
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 2 години
Може и ПЕТА да има.......после ШЕСТА, СЕДМА .........
132
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
май ще стане като KТП при колите, ваксинация периодично и вакси-стикер на челото за проверка от камери по улицата DDD
131
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
има ли смисъл да се броят дозите, след като се очертава боцкане безкрай?
130
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако сега се появи друг вирус, а ще се появи-грипа не е ликвидира, ваксинираните ше окапят като есенни листа, защото имунната им система с всички сили е пренасочена да се бори точно с коронавирус. Това всеки непродал душата си имунолог, ще ви го каже.
129
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има и не само трета това си е печеливш биснес ще дупчат колкото се може повече.
128
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Световната банка вече обяви, че пондемията ще продължи до 2025-та година. Този факт много лесно може да се провери. Така, че пригответе се. Те командват парада, а не СЗО. Така че пригответе се ковидари за още много вълни и много игли.
127
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде сте бе спамъру миз_ерни. Със или без вашите глупави писания, пак ще ни го турят Пазете се и се лекувайте хора.Избирайте разумно лекари, ваксини, болница.Не ходете при Николай ГАБРОВСКИ от Пирогов, и Зафер Оркун Токташ - мафиоти е бели престилки