Тази ковид вълна е най-тежката за болницата в Горна Оряховица

Има нужда от лекари, сестри, санитари, каза д-р Иван Иванов
14 сеп 2021 17:37, Анисия Иванова
16
Тази ковид вълна е най-тежката за болницата в Горна Оряховица
Снимка: БГНЕС

Общинската болница „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица е пълна с пациенти с коронавирус. Няма свободни легла в четирите Covid-отделения, в двете Covid реанимации, недостига и персонал, който да се грижи за болните. Управителят на втората по големина общинска болница у нас отправи апел за доброволци.

77 са специализираните легла, разкрити за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция там, заети са и 12-е интензивни легла в двете Covid реанимации. Проблемът обаче е с хората, които да лекуват и обслужват пациентите, каза управителят на болница „Св. Иван Рилски“ д-р Иван Иванов.

„Ситуацията е изключително напрегната. Най-тежката вълна при нас се оказа тази. Това създава огромно натоварване на персонала, който и без това в нормални условия не е достатъчен. Затова отправих този призив към обществеността за доброволци. Имаме нужда от всякакви хора. Няма значение дали ще изпълняват санитарски функции, дали са медицински лица и ще изпълняват манипулации, дали са лекари. Просто имаме нужда от допълнително ръце“, обяви той пред БНР.

Още по темата

Отзовали са се двама души на средна възраст за доброволци като санитари. Кризата е сериозна, защото медицинският персонал за Covid-отделенията е три пъти по-малко от необходимия, каза д-р Иванов.

„Хората, които идват, аз не мога да очаквам от тях, че ще бъдат тук денонощно. Те ще идват в определени часове според техните възможности, така че колкото повече, толкова по-добре. Оправяме се според възможностите, които имаме. Непрекъснато имаме проблем с „връзването“ на дежурствата, както на лекари, така и на медицински сестри. Още повече, че никой не е застрахован от тази болест, разболяват се и те. Това налага почти непрекъснато да правим преправяне на графици, да включваме от други отделения хора, да плащаме извънреден труд“.

Според д-р Иван Иванов проблемът е, че медици от доболничната помощ не искат да работят с Covid-болни.

Общинската болница в Горна Оряховица обслужва пациентите от пет общини, приема и тежките случаи с коронавирусна инфекция и от общинските болници в Свищов и Павликени, където няма Covid-реанимации. Разкритите интензивни легла са повече от тези в областната болница във Велико Търново.  Вече няма накъде да се преобразуват леглата, категоричен е д-р Иван Иванов.

„Категорично това е максимумът. Ако продължава този натиск, единственият вариант е цялата болница да се преобразува за лечение на пациенти с Covid. Но това автоматично ще означава, че ще трябва да връщаме спешни случаи от всякакво друго естество, а те „вървят“ и ги има, както инсулти, така и стомашно-чревни кръвоизливи, и най-различни други, което би било много неприятно и би създало съвсем друго напрежение. Така че стремим се при тази леглова база, при тази ситуация да не връщаме никого“.

Никого не връщаме, независимо дали е осигурен или неосигурен, дали може да си плати, или не може да си плати, дали социалните служби ще поемат разходите по неговото лечение, или няма да поемат разходите. Естествено, ако те станат изключително много, ние ще изпитаме сериозни финансови затруднения. Смятам, че при тази ситуация за сега се справяме и мисля че ще се справим“.

Болницата в Горна Оряховица не прави изключение и също има неваксинирани лекари и медицински сестри. Управителят на лечебното заведение д-р Иван Иванов подкрепя предложението на главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев за въвеждане на задължителна имунизация срещу Covid за определени групи, сред които са медиците. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това да го каже на овчите глАви, които хайтосват по цял ден с таратайкте, а вечер крякат по форумите Няма вирОООООЗ!!!
12
1
 
1
 
! Отговори
ДртПрч преди 2 години
Аз предлагам друг подход - ваксинираните лекари да преглеждат ваксиирани пациенти, а неваксинираните лекари - неваксинирани пациенти. Така всички ще са доволни и щастливи.
11
2
 
1
 
! Отговори
ДртПрч преди 2 години
Тук ако се въведе задължителна ваксинация на лекарите, 50% ще си изкарат фалшиви сертификати. Това го гарантирам. Останалите 50% или ще се пенсионират, или ще напуснат. Накрая да не се окаже, че вместо да изпишете вежди с такава мярка, ще извадите очи!
10
3
 
6
 
! Отговори
Зов за пари преди 2 години
За това е големият зор за пари и бонуси.
9
1
 
5
 
! Отговори
2 пъти по слаба преди 2 години
е вълната. Как я направихте най голяма не знам. Вземахте болни от други области ?
8
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За това ваксината трябва да е задължителна за медицински работници,не да отказват да лекуват.Или да лекуват или да минават в неплатен като в Гърция.
7
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
наистина, не можете да живеете отново в болницата, без да се прибирате заради една шайка неваксинирани и така до кога? И тази същата група хора протестират срещу Ковид бонус към заплатата на медицинските работници.
6
3
 
2
 
! Отговори
За какво? преди 2 години
Защо са се наплодили и размножили толкова хора в това село?
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Личните лекари - доболничната помощ, с други думи, не иска да съдейства, обаче всякакви други хора могат да им съдействат. Докторе, оправяте си първо собствените редици. Ненавиждам медицинските фашисти до мозъка на костите си и пет пари не давам за съдбата им.
4
3
 
3
 
! Отговори
Оряховица преди 2 години
Селска работа поне нещо да произвеждат и да работят там какво правят в тази провинция? Да се оправят с Ракийка Парцуца, чесън и животните и земеделието.
3
6
 
5
 
! Отговори
Моля ? преди 2 години
Какъв град е това село Оряховица с 31 165 броя селяни ? Хората на село здравеняци здрави прави какви болници какви лекари ? Няма нужда само пари искат я да си гледат животните и градините.
2
1
 
7
 
! Отговори
до Нане преди 2 години
Да е х..икс да ти го набият, *** то акъл, как да стане? Още ли не си загрял, че под болнични легла се разбира брой лекари, сестри и санитарки, а не мебелите на които лежиш?!?! От къде да се вземат тези кадри? М?
1
4
 
9
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Най големият град, след областните градове няма 100 легла за ковид болни...представяте ли си ква здравна система имаме... Никаква...айде са ги вкарайте в частните болници, и да ги лекуват безплатно...Военно положение е...))