Кои държави решиха да се отворят и да се научат да живеят с COVID-19?

Една от тях е Дания, която бе пример за спазване на мерки
16 сеп 2021 21:47, Нели Христова
130
Кои държави решиха да се отворят и да се научат да живеят с COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Повече от 18 месеца след началото на пандемията от коронавирус редица държави решиха, че ограниченията и локдаунът не могат да продължат. И приложиха нов модел - да се отворят и да се научат да живеят с COVID-19.

Някои от тях имат завиден процент на ваксинация сред населението си. Други са решили, че разходите за продължаващи икономически и социални ограничения надвишават ползите.

Ето пет нации, които света наблюдава отблизо, за да проследи какво ще е развитието на тези нови стратегии.

Дания: Страната, която бе пример за предпазни мерки

Датското правителство отмени всички останали ограничения за ограничаване на коронавируса в страната на 10 септември, като заяви, че COVID-19 вече не е "болест, която е критична заплаха за обществото".

Датчаните вече могат да влизат в нощни клубове и ресторанти, без да показват "COVID паспорти", да използват обществен транспорт, без да носят маска за лице и да се събират на големи групи. По същество - Дания се връща към живота преди пандемията.

Ключът към успеха на Дания се крие отчасти в разгръщането на ваксинацията: към 13 септември над 74% от населението на Дания е било напълно ваксинирано срещу COVID-19, според Our World in Data.

Скоростта на предаване, или R-скоростта на коронавируса, в момента е 0,7, съобщи здравеният министър Магнус Хюникке в Twitter в сряда, което означава, че епидемията продължава да забавя темпа си. Ако е над 1, случаите на COVID-19 ще се увеличат в близко бъдеще. Ако е под 1, случаите ще намаляват в близко бъдеще.

"Ваксините и усилията на всички граждани за спазване на мерките в Дания за дълъг период от време са основата за това да се справим толкова добре", каза Хенике.

Въпреки подобен оптимизъм, у Хенике има нотка на предпазливост, тъй като правителството обяви планираната крайна дата за ограничения. "Въпреки че в момента сме на добро място, не сме извън епидемията. И правителството няма да се поколебае да действа бързо, ако пандемията отново застраши важни функции в нашето общество", категоричен бе той.

Сингапур: Опит да се живее с COVID, но "Делта" не помага

Правителството на Сингапур обяви през юни, че планира да премине към нова стратегията в ерата на COVID - опитвайки се да контролира огнищата с ваксини и да наблюдава хоспитализациите, вместо да ограничава живота на гражданите.

"Лошата новина е, че COVID-19 може никога да не изчезне. Добрата новина е, че е възможно да живеем нормално с него сред нас", написаха тогава най-висшите служители в борбата с вируса в Сингапур.

Властите започнаха да облекчават някои ограничения през август, позволявайки на напълно ваксинирани хора да се хранят в ресторанти и да се събират в групи от по пет.

Но нарастването на случаите, причинени от силно заразния вариант "Делта", постави тази стратегия под въпрос, което накара служителите да оставят на пауза по-нататъшното отваряне. Длъжностните лица предупредиха миналата седмица, че може да се наложи да въведат отново ограниченията, ако новата епидемия не бъде овладяна.

Работната група по COVID-19 в Сингапур заяви, че ще се опита да ограничи епидемията чрез по-агресивно проследяване на контакти, клъстери, и задължителни тестове за високорискови работници.

Въпреки тези мерки, във вторник Сингапур отчете най-високия си брой новозаразени с COVID-19 за повече от година. Досега броят на тежко боледуващите остава нисък благодарение на ваксинацията, съобщиха властите.

Сингапур следваше агресивна стратегия за "нулев COVID", преди да промени подхода си. Страната има едно от най-високите нива на ваксинация срещу коронавируса в света, като 81% от населението е напълно ваксинирано.

Тайланд: Ваксинацията върви бавно, но страната все пак се отваря

Тайланд планира да отвори отново Банкок и други популярни дестинации за чуждестранни посетители следващия месец. Страната от Югоизточна Азия се опитва да съживи своята ключова туристическа индустрия въпреки нарастващия брой на заразените.

Според разширената програма туристите, които са напълно ваксинирани срещу COVID-19 и се ангажират с режим на тестване, ще имат право да влизат в столицата, Хуа Хин, Патая и Чианг Май, според Ройтерс.

Остров Пукет беше отворен отново за ваксинирани чуждестранни посетители на 1 юли без изисквания за карантина. На 15 юли страната стартира подобна програма на островите Koh Samui, Koh Pha Ngan и Koh Tao, наречена Samui Plus.

Въпреки че поддържа нисък брой на заразените през 2020 г. благодарение на успешните мерки за ограничаване, Тайланд се бори да контролира случаите тази година.

Степента на ваксинация изостава от тази на някои съседи. Малко под 18% от тайландското население са били напълно ваксинирани срещу COVID-19 към 13 септември, според Our World in Data, като още 21% са частично ваксинирани.

Южна Африка: Облекчаване на ограниченията, но "Делта" все още е заплаха

Южна Африка започна да облекчава част от ограничения, тъй като процентът на заразяване в страната намалява.

Наред с другите мерки, нощният полицейски час в цялата страна е съкратен от 23 часа до 4 часа сутринта, размерът на разрешените събирания се е увеличил до 250 души на закрито и 500 на открито, а ограниченията за продажба на алкохол са допълнително намалени.

Облекчаването на ограниченията, обявено от президента Кирил Рамафоса в неделя, е забележително в страна, която премина голяма част от пандемията с изключително строги правила за социално дистанциране, като дори забраняваше всички събития, с изключение на погребения и където процентът на ваксинации остава нисък.

Рамафоса предупреди, че опустошителната трета вълна от инфекции, предизвикана от по-предавания вариант "Делта", не е приключила, но добави, че страната вече разполага с достатъчно дози ваксини, за да обхване цялото възрастно население, като повече от една четвърт от възрастните са получили поне една доза.

Той насърчи всички да се ваксинират и да спазват останалите ограничения, за да позволят на страната да се върне към нормалното.

"Третата вълна все още не е приключила и само чрез нашите действия, индивидуално и колективно, ще можем да намалим броя на новите инфекции", каза той.

Чили: Високите нива на ваксинация означават, че туристите могат да се върнат

Чили получи международно признание за своята гладка и успешна кампания за ваксинация. Според последните доклади на здравното министерство, почти 87% от чилийците, отговарящи на условията, са напълно ваксинирани.

Страната вече е започнала да разпространява бустерни ваксини за тези, които са напълно ваксинирани. В четвъртък здравните власти одобриха използването на китайската ваксина Sinovac за деца на възраст над шест и повече години, а имунизацията им започна в понеделник.

Въпреки заплахата, която представлява вариантът "Делта", правителството в сряда обяви ходове за отваряне на страната за международен туризъм от 1 октомври, точно навреме за летния сезон на южното полукълбо.

Чуждестранните туристи ще могат да влязат, при условие че отговарят на определени изисквания и се изолират за пет дни при пристигане.

"Фактът, че чуждестранните туристи могат да дойдат в Чили, е важна стъпка за възстановяването на входящия туризъм", каза заместник-секретарят по туризъм Хосе Луис Уриарте. "Важно е да се отбележи, че това е първата стъпка и ние ще можем да продължим напред, докато поддържаме правилните здравословни условия."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
2
 
3
 
! Отговори
фашизъм преди 2 години
всеки, който по задълбочено анализира ситоацията стига до иазвода ,че това е пълен цирки се гордея с повечето бългаи, че не се оставят толкова лесно да бъдат ограничавани от безмислени мерки. Свободата не е даденост и човек трябва да се бори за нея не го забравяйте !!!!
102
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За жалост много хора замениха основни човешки свободи за уж по голяма сигурност от мед. гледна точка! Резултатите са, че вече не сме свободни нито сме по- сигурни за бъдещето си! Вече много трудно ще се върнем към нормалното докато управляват мед. Фашисти винаги ще има нови варианти, нови вълни и N-та доза от препарата приготвен от палачите ни!
101
2
 
16
 
! Отговори
Оффф! преди 2 години
До Анонимен Самият факт,че..."седнали по пет човека на маса без маски"...ти прави впечатление вече показва,че си облъчен и зомбиран!!!!
100
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
по зле от дъщеря к....ва е син ваксър
99
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
егати тиквеника си бе 117 и 118 - ходи търси ваксинирни с блутута на телИфона си, как въобщи ви ги раждат главите такива глупости - ама то не лесно да си антиваксър -ахахах
98
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пепе - И още нещо, за да не пишеш, че отслабването на имунната система било конспирация, пиши в гугъл "Модерна листовка" и виж страничните реакции. Погледни какво пише на страница 6. "Нарушения на имунната система - честота неизвестна"...
97
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пепе - А ти разбери, че точно това беше целта т.е. 70% да се набоцкат, за да може да им отслабят имунната система, да пуснат нов вирус и след това да обвинят него за проблемите им. Целите от Парижкото споразумение и зелената сделка за по-малко СО2 и по-малко замърсяване на планетата могат да се изпълнят, ако намалиш консуматорите, които пък живеят в богатите държави. Да се ваксинираш и да помниш, че следващият вирус ще е по-проблемен, особено за боцнатите. Лошото мина, идва по-лошото...
96
9
 
5
 
! Отговори
Пепе преди 2 години
Пак манипулативно заглавие. А защо РЕШИХА да махат ограничения и да си живеят живота, защото са ВАКСИНИРАНИ!!!Разберете го почитатели на конспиративните теории 80%..., както ви нарече един професор!!
95
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС ни лъже, че ни приема като пълноправен член, ние пък го лъжем, че спазваме мерките, които ни налагат. Нещо като аз го лъжа, че работя, той ме лъже, че ми плаща. По ирония на съдбата точно държава от бившия СОЦ-лагер като България показва на западняците какво е демокрация и свободно общество. Който иска се ваксинира, който не, не. Който иска носи маска, който не, не. Уж има някакви глоби и проверки, но предполагам, че всеки, който си наеме адвокат, накрая не плаща нищо. Супер сме... :)
94
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така трябва да бъде навсякъде, а и вируса е безобиден за 99% от световното население. Разкарайте малоу.мн.ите си мерки, ваксинки, сертификатчета и тем подобни глупости, и престанете да пречите на хората да живеят нормално.
93
1
 
1
 
! Отговори
daaa преди 2 години
До vivre...1 по умрели и на принципа нищо не правим пък кой оцелей оцелей
92
1
 
16
 
! Отговори
"Отвориха се&qu преди 2 години
"Властите започнаха да облекчават някои ограничения през август, позволявайки на напълно ваксинирани хора да се хранят в ресторанти и да се събират в групи от по пет.""Чуждестранните туристи ще могат да влязат, при условие че отговарят на определени изисквания и се изолират за пет дни при пристигане."Мдаа, отвориха се...
91
5
 
23
 
! Отговори
vivre преди 2 години
България е за пример. Никога не сме се затваряли, никога не сме спазвали ограничения, никога не сме имали вирус, никога не са ни трябвали ваксини, никога не сме се "поддавали" на световните манипулатори. "Ние сме номер 1"!
90
0
 
6
 
! Отговори
Скептик преди 2 години
Just another brick in the wall
89
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и ние бяхме натам ама властта реши да ни върне в "правия път"
88
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"В Белорус никога не е имало локдаун и затваряне..." . Там явно са демократи и в Занзибар е така. В изостанала и недемократична Европа едно кафе не може да пиеш. Друго си е свободата в Беларус.
87
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СинаАбсолютно вярно. Като чета на кое викат отваряне, се чудя ние освен пролетта миналата година малко изолация, друго имало ли е?. Всичко е разпасано, да не говорим за ресторанти, които гледам какво постижение е, че седнали 5 човека на маса без маски.
86
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 107 ("Просто трябва хората да мосово да не ги спазват и да видим дали охраната в мола ще зъби на 50 човека влезли наведнъж без маски.") Не знам дали сте били скоро в мола, но охраната също ходи без маска :D
85
4
 
33
 
! Отговори
Питане! преди 2 години
Аз да питам, кво става в Шведско, измряха ли вече? А Беларус?
84
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДАНИЯ КАТО ПРИЗНАВА ДЕЦА ЗА ОСИНОВЯВАНЕ ОТ ЛГБТ ДВОЙКИ, НОРМАЛНО ЛИ Е? АКО СКОЧИ ДАНИЯ ОТ 6 ЕТАЖ, И НИЕ ЛИ ДА СКАЧАМЕ?