Лични лекари алармират за проблеми с домашното лечение на COVID

Пациентите нямат връзка с лекаря си е една от тях
Обновена: 17 сеп 2021 09:46 | 17 сеп 2021 09:43, Петя Славова
33
Лични лекари алармират за проблеми с домашното лечение на COVID
Снимка: БГНЕС

От днес девет лекарства за лечение на коронавирус са безплатни в аптеките. Пациентите с леки и средно тежки симптоми на коронавирус могат да се лекуват безплатно у дома, като условието е преди това тези пациенти да преминат преглед през медицинските центрове, които са определени от Министерство на здравеопазването като COVID зони.

Още по темата
Срещу това решение негодуват общопрактикуващи лекари. Организация на джипитата по този начин
напълно се изключват от наблюдението и лечението на болните, голяма част от които са техни пациенти.

Лекар обяви и какъв е пътя на човек със симптоми за преглед:

"Пациентът със симптоми има два пътя. Като получи температура, втрисане, най-краткият път е да отиде директно в някой разкрит COVID-кабинет, където да си направи бърз тест за антиген, който трябва да заплати. Ако той е положителен, влиза и в COVID-кабинета. Вторият път е пациентът да се свърже със семейния лекар. В зависимост от оплакванията, лекарят преценява дали дистанционно да му назначи електронен PCR, който е безплатен. Пациентът обаче трябва да чака резултатите от него поне 24 часа и има голямо разкарване и достъп до контакт с други хора", заяви пред БНТ д-р Костадин Сотиров - председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

По думите на лекаря, пациентът отивайки направо в кабинета за коронавирус, плаща прегледа си, но е наясно по-бързо с резултата си. Ако тестът е положителен, там му изписват болничния лист и му дават електронна рецепта за безплатни лекарства.

Пациентът има право на два прегледа в този кабинет като отива самостоятелно там. Според, д-р- Костадин Сотиров проблемът е в това, че на места още не е осигурен софтуера за тази практика да стане възможна, а и пациентът не е във връзка с личния си лекар.

Също така сред основните проблеми на изключването на общопрактикуващите лекари разположението на COVID кабинетите. "Пациентът трябва да пътувам с междуградски транспорт за да стигне с такъв кабинет и се създават условия за заразявания", коментира д-р Сотиров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
що изтрихте списъка с безплатните лекарства?Има го в съседната статия по темата.И оттам ли ще го изтриете
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре организирани, тези медицински центрове действително могат да разтоварят доболничната помощ. Но личните лекари се чувстват пренебрегнати. След тази "телефонна любов" с тях от началото на епидемията, най-малко личните лекари може да имат някакви претенции - да се цупят колкото искат. Спецификата на епидемията изисква "специализиран съд и прокуратура". Други медицински "величия" от болничната помощ иска изваждане на "сивият сектор" от боледуващи на светло с адекватни лекарства.
25
0
 
0
 
! Отговори
до 27 преди 2 години
Щом я карат скрито, значи не се нуждаят от доктор.Ти представяш ли си, да вземаш-даваш и да продължаваш да боледуваш на тъмно.Дори и да има боледуващи на тъмно, това са хора, които така или иначе би следвало да бъдат на домашно лечение, понеже не развиват тежка симптоматика. Ужасяващ е факта, че хората вече се приемат в болница не на база изявена симптоматика, а на база положителен или отрицателен тест, който всъщност нищо не доказва. Достатъчно примери има за фалшиво положителни такива.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаше становища и дори упреци от експерти, че много хора карат инфекцията скрито без въобще да се обръщат към лекар. Сравнително евтиният бърз тест, примамливостта на безплатните лекарства и привидната експедитивност на тези центрове имат за цел да извадят "сивата икономика" на светло. Боледуващите на тъмно отдавна вбесяваше някои медицински и математически "величия". Може да има и други цели.
23
0
 
0
 
! Отговори
Мечо Кух преди 2 години
допуснал съм техническа грешка на клавиатурата в мой пост 13.20% да се четат като 2%.
22
0
 
0
 
! Отговори
до Българин преди 2 години
Съвсем внимателно чета.Цитирам какво си написал:"Вярно, в лабораторни условия е доказано че убива коронавируси,но в такива количества, които могат да убият пациента!!!"
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разгледах списъкаВключва 3 антибиотика, сироп за кашлица,, 2 антикоуголанта ,3 кортикостероидни лекарства против астма, и 1 антитромбоцитно .
20
1
 
0
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 22 Ти май не четеш внимателно? Там е работата - нищо не са доказали! С Ивермектин няма да можеш да се излекуваш! Има и такава ваксина срещу рак на фирмата Geron Corporation от САЩ. В трета фаза на клинични изпитания, също като Пфайзер, но прекратиха изпитанията. Защото въпреки че убива ракови клетки, не доказаха че може да лекува рак.
19
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 21 УЖАС!!! После, защо хората се лекуват сами! Да лекуваш коронавирусна инфекция с Левофлоксацин е все едно да лекуваш косопад с отвара от мента, глог и валериан! Върхът на безумието!
18
1
 
0
 
! Отговори
до Българин преди 2 години
Дозата превръща дадена субстанция в лекарство или отрова.Щом са доказали, че повлиява на коронавирусите, въпрос на практика е да се уточни лечебната доза.Вирусите са ***, пък било то и строго вътреклетъчни.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама верно ли са включили антибиотици за лечение на коронавирусна инфекция??? Ми да пробват с тамян и светена вода - гарантирано ще имат по-голям успех!!! Ама то вярно тези продукти не се покриват от НЗОК а се предлагат от Светия Синод.
16
1
 
0
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 18 (Лекар) Качествен ивермектин казваш? Няма качествен/некачествен. Ивермектинът е антипаразитно лекарство. Вярно, в лабораторни условия е доказано че убива коронавируси, но в такива количества, които могат да убият пациента!!! Пробвай с нещо друго...
15
0
 
1
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
До до ЛекарДа,аз се лекувах с него както и всички мои близки,познати и пациенти.Може да се прилага и профилактично.Няма никакви странични ефекти!!!Качественият Ивермектин се произвежда в лаборатория която е към антека "Ерудита".Капсулите са две.Ако си болен приемеш два ппъти през 12 ч,ако е за профилактика-през 72 ч.Но часовете трябва да се спазват точно!!!Ивермектина блокира проникването на спайк-протеина в клетката!!!
14
0
 
2
 
! Отговори
до Лекар преди 2 години
Сигурно е така.Предполагам, че може и да сте прав, особено ако имате емпирия с прилагането му.Но след като прегледах списъка с безплатните, не го срещнах между тях.Както и предположих ,предимно антибиотици са включени в него.Демек пак ще точим НЗОК под благовиден предлог.
13
0
 
3
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
До Мечо КухИма лекарство-Ивермектин.Действа безотказно и е разрешеноза употреба.Но нямат сметка от него,не се изкарват пари!!!
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2 години го чакам вече този Ковид и все не се заразявам. Или е бил много лек и не съм го усетил, кога съм го преболедувал, или изобщо не е толкова разпространена заразата, колкото я изкарват.
11
0
 
2
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
До 111 11 Аз не лекувам. Няма как да е, заради мен :) Стига сте си търсили с кого да си избършете ръцете, от които капе кръв! Поне от кумова срама се заинтересувайте от израелското лекарство. Все пак разправяте, че ви е грижа за хората.
10
4
 
4
 
! Отговори
Мечо Кух преди 2 години
До 10. Ква пандемия, сладък.Досега за година и половина супер страшния вирус е покосил, по-малко то промил(0.06%) от световната популация.За сравнение предишната пандемия която визираш тази наречена Испански грип е отнесла къмто 20% от популацията.Та в тази връзка, май ти си жертва на някаква конспирация.
9
2
 
6
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
До 111 10 Лечение има, но за не зомбирани тролеи.
8
6
 
4
 
! Отговори
111 преди 2 години
До антиваксърЕто заради какви глупости е високата смъртност. Големи разбирачи!